Saltar al contenido

Vad är Apple TV? Hur fungerar det?

19 de julio de 2021
what is apple tv 1994193 f05afc8429e74037b282259526cd6ead

Apple TV är inte en riktig TV-apparat. Det är en strömningsenhet som liknar Roku och Amazons Fire TV som används för att få tillgång till streaminginnehåll från alla dina favorit-TV- och filmleverantörer. Den lilla svarta lådan är en och en halv tum lång, mindre än fyra tum längs sidorna och går på en plattform som liknar iPhone och iPad, vilket innebär att du kan ladda ner en hel mängd appar och spel inklusive Netflix, Hulu, Amazon och andra.

Vad är Apple TV?

Apple TV streamer filmer och TV-program till din HDTV, liknar Roku och Googles Chromecast, men det är bara en funktion. Du kan också lyssna på och titta på podcasts på den, spela spel, strömma musik och mycket mer. Allt beror på vilka appar du installerar. Vissa program är gratis, vissa kostar pengar, och andra är gratis att ladda ner men har en tjänst som du måste köpa för att använda den (t.ex. HBO). De enda två sakerna du behöver för att ställa in Apple TV (förutom en faktisk TV) är en HDMI-kabel (ingår ej) och en internetanslutning. Apple TV har en Ethernet-port för en trådbunden internetanslutning och stöder också Wi-Fi. Den levereras också med en fjärrkontroll. När du väl har anslutit den till din TV via HDMI-kabeln och slå på den, går du igenom ett kort installationsprogram. Denna process inkluderar att ange ditt Apple-ID, vilket är samma ID som du använder för att logga in på iTunes och för att ladda ner appar på din iPad. Du måste också skriva in din Wi-Fi-information om du ansluter trådlöst. Om du har en iPhone kan du använda den för att påskynda processen. Apple TV och iPhone kommer att dela en del av denna information åt dig och undvika den smärtsamma processen att mata in information med hjälp av en fjärrkontroll.

Vad kan Apple TV göra?

Apple TV gör din TV till en «smart» TV. Du kan hyra filmer eller strömma din samling från iTunes, strömma filmer och TV-program från appar som Netflix och Hulu Plus, strömma musik via Apple Music och Pandora, lyssna på podcasts och till och med använda den för att ersätta din traditionella kabel-TV-prenumeration med tjänster som Sling-TV. Den senaste versionen av hårdvaran, Apple TV 4K, har samma snabba processor som driver iPad Pro, vilket gör den lika kraftfull som de flesta bärbara datorer. Den har också en grafikprocessor med tillräckligt med kraft för att göra den till en spelkonsol. Apples streamingbox är också en del av Apples ekosystem, vilket innebär att det fungerar bra tillsammans med din iPhone, iPad och Mac. Du kan se ditt iCloud-fotobibliotek på din TV, inklusive «Memories» -albumvideor som iPad och iPhone skapar automatiskt från dina fotoalbum. Du kan också använda AirPlay för att kasta din iPhone eller iPad-skärm till din TV, så att du kan interagera med vilken app som helst på din smartphone eller surfplatta med din storbilds-TV.

Fungerar Apple TV med HomeKit?

Apple TV ger dig också tillgång till Siri och kan bli en basstation för HomeKit. Fjärrkontrollen har en Siri-knapp, så att du kan styra din TV med röst. Du kan också använda den Siri-liknande funktionen för förfrågningar som att berätta för skådespelarna i en viss film eller be den att visa filmer från en viss genre, skådespelare eller regissör. HomeKit fungerar som huvudkontor för ditt smarta hem. Om du har smarta apparater som en termostat eller lampor kan du använda HomeKit för att styra dem. Du kan till och med använda din iPhone hemifrån för att kommunicera med Apple TV i ditt hem för att styra dina smarta enheter.

Vad är skillnaderna mellan Apple TV-modellerna?

Det finns för närvarande två olika modeller till salu och en modell har nyligen upphört. Och som du kan förvänta dig finns det några stora skillnader mellan dem.

  • Apple TV 4K. Detta är Apple TV-modellens flaggskepp; den stöder 4K- och HDR-video och innehåller samma A10-processor som iPad Pro. Om du vill köpa Apple TV är detta den översta hyllmodellen.
  • Apple TV (4: e generationen). Denna modell stöder 1080p HD-video och har A8-processorn, som är samma processor som iPhone 6. Medan du kan bli frestad att köpa fjärde generationen om du inte har en TV som stöder 4K eller HDR, är den här modellen inte bara köper dig möjligheten att uppgradera din TV i framtiden, det fördubblar också processorns hastighet och fyrdubblar grafikhastigheten.
  • Apple TV (tredje generationen). Denna modell är inte längre tillgänglig, men du kan hitta en på auktionswebbplatser som eBay eller person-till-person-webbplatser som Craigslist. Den här versionen levererar videostreamingfunktioner utan processorkraft och den har inte tillgång till App Store. Det är billigare än de andra modellerna eftersom det är äldre, men det kan vara bättre att investera i en annan streaming-enhet som en Roku eller Amazon Fire TV.

Vad är Apple TV 4K?

Även om priserna är högre än alla sina konkurrenter, kan Apple TV 4K hamna som det bästa fyndet för streaming-enheter. Apple TV 4K är bra av många anledningar, varav det bästa är att om du äger en kommer Apple att uppgradera ditt iTunes-filmbibliotek till 4K. Den genomsnittliga kostnadsskillnaden mellan en HD-version av en film och en 4K-version av en film är cirka $ 5- $ 10. Om du har tio filmer i iTunes-filmbiblioteket får du runt 75 USD i uppgraderingen till 4K ensam. Om du har tjugofem filmer betalar Apple TV 4K praktiskt taget för sig själv. Om du inte redan äger en film låter Apple dig hämta 4K-versionen till samma pris som HD. Du behöver inte betala en premie för att få samma film i sitt bästa format. När det gäller bildkvalitet stöder Apple TV 4K både 4K-upplösning och HDR10. Medan 4K har allt liv kan HDR (High Dynamic Range) vara viktigare för bildkvaliteten. Som Apple uttrycker det ger 4K dig fler pixlar på skärmen, medan HDR ger dig bättre pixlar. Istället för att bara öka upplösningen ger HDR dig ett högre utbud av färger som ökar bildens kvalitet och djup. Apple TV 4K stöder också Dolby Vision, som är en form av HDR med ett ännu högre färgintervall. Men Apple TV handlar inte bara om att streama video. Den kraftfulla processorn gör att den kan spela spel, och den har så mycket kraft att du kan börja se produktivitetsappar som siffror och sidor kommer till Apple TV. Apple TV 4K lyser också med internetanslutning. Inte bara innehåller den en 1 Gigabit Ethernet-port, men den har också den senaste Wi-Fi-tekniken inklusive MIMO, som står för multipel-in-multipel-ut. Om du har en router med dubbla band ansluter Apple TV 4K i huvudsak till den två gånger (en gång på varje «band»). Den fördubblade trådlösa anslutningen kan vara snabbare än en enda trådbunden, och det är särskilt användbart när man hanterar 4K-innehåll.

Vad är Apple TV-appen?

Eftersom vi lever i en värld av streaming där många saker är tillgängliga när som helst kan det vara lite förlamande att ta reda på vad vi ska titta på. Och tack vare så många olika tjänster, var du kan titta på den. Apples svar är en ny app som heter «TV». På många sätt är det samma som vad du får när du öppnar Hulu Plus eller en annan liknande app. Du ser en mängd olika program och filmer som börjar med de du nyligen sett och utvidgar till föreslagna titlar. Skillnaden är att dessa videoklipp kommer från en mängd olika källor, som Hulu Plus, HBO Now och din filmsamling i iTunes. TV-appen samlar detta innehåll på ett ställe så att du enkelt kan bläddra igenom det hela. Den har till och med en sportkanal som visar liveevenemang inklusive aktuella poäng. Tyvärr är Netflix inte en del av Apples TV-app, så du måste fortfarande kontrollera den appen oberoende.

Finns det någon anledning att köpa Apple TV utan 4K?

Även om du aldrig planerar att uppgradera till en 4K-TV, är uppgraderingen i processhastighet, grafikprestanda (som fyrdubblas med Apple TV 4K) och internethastighet lätt värt $ 30 extra du betalar för 4K-versionen. Den främsta anledningen att överväga versionen som inte är 4K är om du inte är lika intresserad av de olika apparna och spelen du kan ladda ner från App Store. Men i det här fallet kanske du är bättre att titta på billigare lösningar som en Roku-pinne. Du har två val av lagringsnivåer i Apple TV 4K: 32 GB och 64 GB. Skillnaden är $ 20 och det verkar dumt att inte spendera ytterligare $ 20 för att få mer lagringsutrymme, men Apple har aldrig gett en tvingande anledning till varför du ska spendera de extra pengarna.