Saltar al contenido

Vad är Chromecast och vad kan den streama?

8 de noviembre de 2022
chromecast Colors 56a67f243df78cf7728eafec

Ska du börja streama så att du kan klippa sladden med kabelbolag och styra ditt eget öde? Chromecast är ett bra val för att komma igång.

Vad är Chromecast?

Chromecast är en hårdvaruenhet utvecklad och tillverkad av Google som gör att du kan strömma media till din TV trådlöst. Istället för att använda en trådbunden anslutning kan du använda Chromecast-enheten för att strömma digital musik, video och bilder via Wi-Fi. Om du till exempel har en film på din telefon men vill se den på din TV, kan du använda Chromecast istället för en kabel för att ansluta den till din TV – och göra det utan sladdar.

Chromecast design och funktioner

Chromecast-dongeln (andra generationen) lanserades i september 2015 och kom i olika färger. Dess cirkulära design har en inbyggd platt HDMI-kabel som ansluts till en HDMI-port på din HD-TV (högupplösning). Baksidan av dongeln är också magnetisk, så att du kan fästa änden på HDMI-kabeln när den inte används för att hålla ordning på kabeln.

Chromecast-enheten har även en mikro-USB-port i den andra änden av enheten för att driva enheten. Du kan använda antingen en extra USB-port på din TV eller strömförsörjningen som följer med den. Den första generationen av Chromecast såg ut lite som ett USB-minne. Google släppte den 2013 och stöder den fortfarande, men företaget tillverkar inte längre den här versionen.

Vad du behöver för att få Chromecast att fungera på din TV

För att strömma media till din TV med Chromecast-enheten måste du redan ha ett Wi-Fi-nätverk konfigurerat i ditt hem. Med din trådlösa router kan du:

 • Streama från en mobil enhet. Du kan använda din telefon eller surfplatta för att streama innehåll. Innan du gör det måste du installera Chromecast-appen eller en Google Cast-kompatibel app på din enhet.
 • Använd den som lokal lagring. Om du har ett musik- eller videobibliotek kan du strömma detta också. Du kan dela mappar på din dator, en extern hårddisk, NAS (nätverksansluten lagring) etc. Du måste se till att den är tillgänglig som en delad resurs i ditt hemnätverk.
 • Streama från internet. Om du använder din bärbara eller stationära dator för att strömma musik och video måste du använda Googles webbläsare Chrome eller en Chromium-baserad webbläsare som Edge. Den kritiska fördelen med att streama på det här sättet är flikcasting – enkelt uttryckt, att spegla det du ser på din enhet till den stora skärmen.

Onlinetjänster du kan använda för att streama musik och video

För digital musik kan du använda tjänster från din Chrome-webbläsare eller mobila enhet som:

 • Youtube musik
 • Pandora radio
 • Spotify

Du kan strömma musikvideor och annat innehåll med hjälp av dessa tjänster (och mer):

 • Youtube
 • Vevo
 • Netflix
 • Hulu
 • Amazon Prime-video

Du kan också ta emot tv-sändningar live via din internetanslutning med Chromecast. Några av de tjänster som är kompatibla med Chromecast inkluderar:

 • AT&T TV nu
 • YouTube TV

Dessa listor utvecklas kontinuerligt i takt med att appleverantörer utökar utbud och kompatibilitet, så om du är intresserad av att använda en Chromecast med en viss tjänst, kolla dess webbplats för uppdaterad information.

Chromecast-spel och Google Stadia

Du kan casta mobilspel från din Android- eller iOS-enhet till din Chromecast och spela på din TV. Chromecast Ultra och Google TV stöder även Googles molnspelplattform Google Stadia, som erbjuder vanliga titlar som Assassin’s Creed Valhalla och Resident Evil Village. Du behöver en kompatibel spelkontroll och en snabb internetanslutning för att använda Google Stadia.

FAQ

 • Vad är skillnaden mellan Chromecast och Roku?

  Medan båda enheterna används för att streama TV- och filminnehåll och har många av samma funktioner, använder de helt olika operativsystem och användargränssnitt. Chromecast ägs av Google och körs på Android, och Roku använder Roku OS. Chromecast kan använda Google Assistant, medan Roku kommer med en bra fjärrkontroll med många funktioner.

 • Finns det en månadsavgift för att använda en Chromecast?

  Det krävs ingen månadsavgift för att använda en Chromecast. Men du måste fortfarande betala månadsavgifter för att använda appar som Netflix, Hulu och Disney+. Om du inte vill betala för innehållet i dessa appar finns det några gratisalternativ som YouTube, Peacock, Tubi och Crackle.

 • Hur återställer du standardinställningarna för en Chromecast?

  Öppna Google Home-appen och välj din enhet > inställningar > tryck Mer (tre vertikala punkter) på Android eller tryck Ta bort enheten på iPhone > Fabriksåterställning > Fabriksåterställning. Du kan också återställa fabriksinställningarna för en Chromecast med själva enheten. Tänk på att fabriksåterställningar raderar all din data och kan inte ångras.

 • Hur ansluter du en Chromecast till Wi-Fi?

  Om du har en helt ny Chromecast kopplar du in den och besöker Chromecast-installationswebbplatsen för att komma igång. Om du vill ansluta till ett Wi-Fi-nätverk manuellt går du in i Google Home-appen och väljer din enhet > inställningar > Wi-Fi > Glömma bort > Glöm nätverketanslut sedan till det nya Wi-Fi-nätverket.