Saltar al contenido

Vad är det bästa formatet för din musik: AAC eller MP3?

21 de junio de 2021
shuffle music iphone 589327113df78caebc718010

När du rippar musik från en CD, spara dina låtar i antingen AAC- eller MP3-format. När det gäller ljudkvalitet är det liten skillnad mellan de två filtyperna. Kodningshastigheten har större inverkan på hur spåret slutligen låter. Informationen i denna artikel gäller i stort sett alla enheter som kan spela digitala musikfiler. Ljudkvaliteten varierar beroende på enhetens högtalare.

 

Fungerar AAC- och MP3-filer på alla enheter?

AAC är det föredragna ljudfilformatet för iTunes och Apple Music, men det är möjligt att spela ACC-filer på Android- och Windows-datorer. På samma sätt fungerar MP3-formatet också på alla operativsystem. Du borde inte ha några problem att spela någon filtyp på någon enhet.

 

AAC kontra MP3: ljudkvalitet och filstorlek

För att undersöka skillnaderna mellan format, låt oss jämföra låten Wild Sage av The Mountain Goats kodade i varje format i tre olika hastigheter: 128 Kbps, 192 Kbps och 256 Kbps. Ju högre Kbps, desto större fil, men desto bättre kvalitet.

Formatera Kodningshastighet Filstorlek
MP3 256K 7,8 MB
AAC 256K 9,0 MB
MP3 192K 5,8 MB
AAC 192K 6,7 MB
MP3 128K 3,9 MB
AAC 128K 4,0 MB

AAC kontra MP3 vid 256 Kbps

MP3- och AAC-versionerna låter nästan identiska. MP3-versionen är 1,2 MB mindre.

AAC kontra MP3 vid 192 Kbps

Dessa versioner låter lite leriga jämfört med 256 Kbps-versionerna. Det finns dock ingen tydlig åtskillnad mellan AAC och MP3. MP3 är nästan 1 MB mindre.

AAC kontra MP3 med 128 Kbps

AAC-filen är lite tydligare och ljusare än MP3, som lider av lätt lerighet och slurring av vissa ljud tillsammans. Filstorlekarna är nästan exakt samma.

 

AAC vs MP3: Vilket är bättre?

Även om det finns skillnader i filernas ljudvågor, låter de ungefär motsvarande örat. Även om det kan finnas lite mer detaljer i 256 Kbps MP3, är det svårt för ett otränat öra att urskilja. Det enda stället du troligtvis kommer att höra en skillnad är i 128-kbps kodning, som inte rekommenderas. Medan MP3-filer tenderar att vara mindre än AAC-filer, är skillnaderna inte betydande.

 

Audiophiles kontra komprimerad musik

De flesta ljudfiler som lägger stor vikt vid bästa möjliga ljudkvalitet tenderar att undvika MP3, AAC och andra digitala ljudformat eftersom dessa format använder komprimering för att skapa mindre filer. Avvägningen är att de högsta och lägsta ändarna av ljudområdet går förlorade. De flesta genomsnittliga lyssnare märker inte förlusten, men det kan vara en deal-breaker för ljudfans. Om du är van vid att lyssna på musik på en iPhone eller Android-enhet kommer du antagligen att vara nöjd med antingen AAC eller MP3.