Saltar al contenido

Vad är digital musik och hur fungerar det?

21 de junio de 2021
women listening to mp3 player on city street 503848895 5b1edd28ff1b780037b2f973

Digital musik (ibland kallad digital audio) är en metod för att representera ljud som numeriska värden. Digital musik är ofta synonymt med MP3-musik eftersom det är ett vanligt filformat som digital musik finns i. Vi använder vanligtvis termen digital musik bara när vi kontrasterar den med analoga media där ljudet lagras i en fysisk form, som med magnetband eller vinyl uppgifter. När det gäller kassettband lagras denna information magnetiskt.

Fysiska digitala medier

En av de mest kända fysiska källorna till digital musik är CD-skivan. Grundprincipen för hur detta fungerar är att en laser läser av ytan på en CD som innehåller gropar och landar. Informationen på CD: n ändrar den reflekterade effekten hos laserstrålen som mäts och avkodas som binära data (1 eller 0).

Digitala ljudfiler

Digitala ljudfiler är icke-fysiska källor till digitalt ljud som använder olika kodningsformat för att lagra ljudinformation. De skapas genom att konvertera analoga data till digitala data. Ett exempel på en digital ljudfil är en MP3 som du kan ladda ner från internet och lyssna på på din dator eller mobila enhet. När vi pratar om digital musik eller andra digitala ljudfiler som ljudböcker, hänvisar vi normalt till denna typ av digital ljudlagring. Några andra exempel på digitala ljudfilformat inkluderar AAC, WMA, OGG, WAV etc. Dessa filformat är tillgängliga för uppspelning i många program som VLC mediaspelare men stöds också av ett antal gratis filkonverteringsprogram som kan konvertera ett filformat för digital musik till en annan. Uppspelning för digitala musikfiler stöds också av olika hårdvaruprodukter utöver datorer, som TV-apparater, smartphones osv. Bluetooth-enheter använder också digitala musik-codec för att möjliggöra streaming och uppspelning av olika ljudfilformat. Amazon är en av de mest populära platserna för att ladda ner digital musik, och streamingtjänster som YouTube och Pandora är välkända för att tillhandahålla gratis tjänster för streaming av digital musik.