Saltar al contenido

Vad är en 8K-kamera?

25 de junio de 2021
what is an 8k camera 4587731 bcd80eebc3d24fef9b14afbcbfeae1bc

En 8K-kamera är en digitalkamera som kan ta stillbilder eller videobilder i 8K-upplösning. 8K-upplösningen består av 7680 x 4320 pixlar (4320p – eller motsvarande 33,2 megapixlar). 8K har fyra gånger så många pixlar som 4K och 16 gånger pixlarna på 1080p.

Hur en 8K-kamera fungerar

En 8K-kamera använder ett objektiv och sensorchip för att fånga den digitala bilden på teknisk nivå. Den digitala bilden lagras sedan på ett minneskort eller en flyttbar hårddisk, eller matar ut bildsignalen till en extern hårddisk eller en skrivare, visningsenhet eller en direktsändning som kan tas emot och visas. Utmaningen för kameratillverkare är att fylla på minst 33,2 miljoner pixlar i ett sensorchip som är tillräckligt litet för att passa in i ett kamerahus (eller göra en kamera tillräckligt stor för sensorn). Det finns både still- och videokameror som tar bilder i 8K-upplösning.

8K stillbilder kontra video

Att ta stillbilder med en 8K-kamera är detsamma som med andra digitalkameror. Förutom sensorkretsen och linsenheten innehåller 8K-kameror vanligtvis samma inställningsalternativ som andra kameror, såsom automatisk och manuell fokusering, exponering, bländare och slutartid. Beroende på märke och modell kan du också ta bilder med upplösningar lägre än 8K.

Nikon D580 digital stillbildskamera

Även om en kamera kan ta 8K stillbilder, eller en serie stillbilder i snabb följd, är kraven för att ta rörliga videobilder mer komplicerade. För att 8K-videobilder ska kunna visas på visningsenheter eller projiceras på en skärm måste kameran ha snabba processorer som kan skicka de tagna bilderna till en lagringsenhet eller direktsändning utan avbrott. Kameran behöver flytta bilddata med höga hastigheter (bithastigheten), vilket kan vara så mycket som flera Gbps (gigabyte per sekund) beroende på om bilderna är komprimerade eller okomprimerade. Lagrings- eller mottagningsenheter måste också vara kompatibla med de inkommande hastigheterna. Lagring för 8K-video måste vara stor. Fyrtio minuter med 8K-video kan kräva 2 Terabyte lagring eller mer beroende på RAW eller komprimerad.

Red Monstro och Helium 8K Cinema Camera Brains

Används för 8K-kameror

8K-kameror kan leverera bilder för flera applikationer:

  • 8K TV – Med trenden mot större TV-skärmar är 8K-upplösning stillbilder och videobilder väl lämpade för TV-apparater 85 tum och större.
  • Bioskärm – Bildkvalitet som är närmare 35 mm film än de digitala filmkamerorna 2K och 4K och projektionssystem som används i biografer.
  • Digital skyltning – Digitala skyltar, detaljhandelsdisplayer och stora inomhus- och utomhusdisplayer som ser lika smidiga ut som bilder på en TV eller projektionsskärm.
  • Live-evenemang – Även om de inte sänds i 8K, har 8K-kameror använts i evenemang som Super Bowl.
  • Medicinsk bildbehandling – Ger den detalj som behövs för en exakt avbildning av medicinska tillstånd.
  • Plats och astronomi – 8K-bildfunktioner kan ge mer detaljer för kameror med teleskop och rymdsond.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 var den första filmen som spelades in med en 8K-kamera.

Vem gör 8K-kameror?

Flera företag tillverkar 8K-kompatibla stillbildskameror, inklusive Canon och Nikon.

Canon EOS 5DS Digital stillkamera

Sharp, Sony, Ikegami och Red är de betydande spelarna i 8K-videokameror. Röda och Sony-kameror används främst i filmproduktion. Däremot används Ikegami och Sharp-kameror huvudsakligen i produktion där innehållet, eller så småningom, i streaming eller TV-sändningar.

Sharp 8C-B60A 8K videokamera

Är 8K-kameror till salu?

8K-stillbildskameror är tillgängliga för konsumenter om du har kontanter (3000 till 5000 dollar eller mer när du inkluderar kameran och ytterligare linser), men 8K-videokameror är för närvarande reserverade för professionellt bruk och är väldigt dyra, prissatta till $ 50.000 eller mer . Sharp har demonstrerat en 8K-videokamera med en föreslagen prispoäng på mindre än $ 5.000, så förhoppningsvis kommer fler tillverkare att följa.

Sharp Compact 8K-kamera

Men i ett annat genombrott har Samsung tagit det djärva steget genom att införliva en 8K-videokompatibel kamera i sin Galaxy S20-serie Android-smartphones. För att stödja det utrymme som krävs för att spela in och lagra videoklippen kan den övre änden S20 Ultra expandera för att rymma 1 TB minne. 8K-videor som tagits med en telefon i S20-serien kan laddas upp till YouTube och streamas för att välja Samsung 8K QLED-TV. S20-seriens priser varierar från $ 999 till $ 1399. S20-seriens priser inkluderar inget extra minne. Du kan behöva mer för att lagra många 8K-videor.

Samsung S20-serien Android-telefoner