Saltar al contenido

Vad är en bildförhållande och varför är det viktigt?

21 de junio de 2021
lg uh6500 series 4k tv with aspect ratio diagram 57c9b0125f9b5829f4e08381

När det gäller att köpa en ny TV finns det ingen brist på alternativ att välja mellan. Det är inte bara mängden funktioner, märken och storlekar, det finns också mer tekniska detaljer att tänka på, till exempel bildförhållande. Vad exakt är bildformatet 16×9 eller 4×3, och varför spelar det någon roll?

 

Vad är skärmens bildförhållande?

Skärmformat hänvisar till den horisontella bredden på en TV eller projektionsskärm i förhållande till dess vertikala höjd. Till exempel har de flesta äldre analoga CRT-TV-apparater (vissa används fortfarande) med ett skärmformat på 4×3, vilket ger dem mer ett kvadratiskt utseende. Vad 4×3-referensen betyder är att för varje 4 enheter i bredd finns det 3 höjdenheter. Sedan introduktionen av HDTV (och nu 4K Ultra HD TV) har bildförhållanden standardiserats med ett bildförhållande på 16×9. Det betyder att för varje 16 enheter i horisontell skärmbredd har skärmen 9 enheter med skärmhöjd. I filmiska termer uttrycks dessa förhållanden på följande sätt: 4×3 hänvisas till som bildförhållandet 1,33: 1, medan 16×9 uttrycks som bildförhållandet 1,78: 1.

 

Hur jämförs bildförhållande med diagonal skärmstorlek?

TV-storlekar mäts oftast med sin diagonala skärmlängd. Som sådan är det viktigt att överväga hur en tv: s diagonala mätning skulle översättas till dess bildförhållande. Här är några vanliga diagonala skärmstorlekar för TV-apparater, översatta till deras skärmbredd och höjd: Dessa mätningar ger en allmän uppfattning om hur mycket utrymme en TV kommer att konsumera, men de utesluter ram, ram och stativ.

Diagonal (tum) Bredd (tum) Höjd (tum)
32 27.9 15.7
40 34.9 19.6
43 37,5 21.1
48 41,7 23,5
50 43,6 24,5
55 47.9 27,0
60 52.3 29.4
65 56,7 31.9
70 61,0 34.3
75 65.2 36,7
80 69,6 39.1

 

Bildkvot och TV / filminnehåll

Med LED / LCD-, OLED- och plasma-TV-apparater måste konsumenten förstå bildförhållandet 16×9. TV-apparater med ett 16×9 bildförhållande är mer lämpade för den ökande mängden 16×9 widescreen-programmering som finns tillgänglig på Ultra HD Blu-ray, Blu-ray, DVD och HDTV-sändningar. Det finns dock fortfarande några konsumenter som är mer vana vid den äldre 4×3-formade skärmen. Tyvärr, på grund av den ökade mängden widescreen-programmering, ser ägare av äldre 4×3-TV-apparater ett växande antal TV-program och DVD-filmer med svarta staplar på toppen och botten av sina skärmar (allmänt känd som brevlåda). Tittare som inte är vana vid detta tror att de luras av att inte ha hela TV-skärmen fylld med en bild. Så är inte fallet. Även om 16×9 nu är det vanligaste bildförhållandet som du kommer att stöta på för TV-tittande på hemmet, finns det många andra bildförhållanden som används i både hemmabiovisning, kommersiell filmpresentation och datorgrafikvisning. De flesta filmer som gjordes efter 1953 filmades (och fortsätter att vara) i olika widescreen-format, såsom Cinemascope, Panavision, Vista-Vision, Technirama, Cinerama eller andra widescreen-filmformat.

 

Hur bredbildsfilmer visas på 4×3-tv

För att passa widescreen-filmer på en 4×3-TV redigeras innehållet ofta i Pan-and-Scan-format med försök att inkludera så mycket som originalbilden som möjligt. För att illustrera detta, tänk dig en film där två karaktärer pratar med varandra men från motsatta sidor av en widescreen-bild. Om den visas i helskärm på en 4×3-TV utan redigering, ser allt tittaren det tomma utrymmet mellan karaktärerna. Redaktörer arbetar kring detta problem genom att återskapa scenen, hoppa skottet från en karaktär till den andra när var och en talar. I detta scenario äventyras regissörens konstnärliga avsikt. Betraktaren får inte njuta av scenen som den var tänkt; ansiktsuttrycken, kroppsspråket och scenuppsättningarna mellan de två karaktärerna skalas tillbaka eller raderas helt. Pan-and-Scan-bearbetning kan också minska effekterna av actionscener. I den ursprungliga widescreenversionen av Ben Hur från 1959 ses hela vagnens tävlingsscen i full räckhåll. I Pan-and-Scan-versionen, som ibland sänds på TV, är allt du ser att kameran skär till närbilder av hästarna och tyglarna. Allt annat innehåll i originalramen saknas helt, liksom kroppsuttryck från vagnförarna.

 

Den praktiska sidan av 16×9 bild-tv

Med tillkomsten av DVD, Blu-ray och övergången från analoga till DTV- och HDTV-sändningar är TV-apparater med skärmar som är mer utformade än en teatralisk filmskärm bättre lämpade för TV-tittande. Även om bildförhållandet 16×9 kan vara bäst för att titta på filminnehåll har nästan all nätverks-TV dragit nytta av förändringen. Sportevenemang, som fotboll eller fotboll, passar bra för detta format. Nu kan du se hela eller större delen av fältet i ett enda skott – och vid en närmare utsiktspunkt än de avlägsna vidskotten vi är vana vid.

 

16×9 TV, DVD och Blu-ray

De flesta DVD- eller Blu-ray-skivor är formaterade för widescreen-visning. På DVD-förpackningar kanske du märker villkoren Anamorfisk eller Förbättrad för 16×9 tv-apparater på förpackningen. Det betyder att skivbilden har klämts horisontellt till ett format som, när det spelas på en 16×9 TV, detekteras och sträcks ut horisontellt. Denna process bibehåller de ursprungliga widescreen-proportionerna så att bilden visas i rätt bildförhållande utan formförvrängning. Om en widescreen-bild visas på en vanlig 4×3-tv visas den i ett brevlådeformat där det finns svarta staplar längst upp och längst ner på bilden.

 

Vad sägs om alla de äldre 4×3-filmerna och TV-programmeringen

När du tittar på äldre filmer eller TV-program på en tv-bildformat på 16×9 är bilden centrerad på skärmen och svarta staplar visas på sidorna av skärmen eftersom det inte finns någon bild som ska reproduceras.

Pillarbox-bildexempel.

I det här scenariot ser du fortfarande hela bilden på skärmen, men TV: n har nu en större skärmbredd och äldre innehåll har ingen information för att fylla hela skärmen. På grund av de olika bildförhållandena som används vid filmproduktion kan även tittare på 16×9 möta svarta staplar, den här gången längst upp och längst ner på bilden.

BLACK-BARS.jpg