Saltar al contenido

Vad är en CAPTCHA-kod?

14 de julio de 2021
what is a captcha test 2483166 814bbeb79ef2456ab82c7c31558c7f53

Om du någonsin har försökt att registrera dig på en webbplats eller kommentera på en blogg och ombedd att skriva in några galna karaktärer som har blivit allt ihop, vet du hur frustrerande det ibland kan vara att ta reda på hur man berättar gemener ett nummer 1 eller ett stort O från ett nummer 0. De galna bokstäverna och sifferkoderna kallas CAPTCHA, och de är i huvudsak ett mänskligt svarstest. Ordet är egentligen en förkortning för: Helt automatiserat offentligt Turing-test för att berätta för datorer och människor.

Varför webbplatser använder CAPTCHA

Anledningen till varför webbplatser implementerar CAPTCHA-koder i sina registreringsprocesser beror på skräppost. Dessa galna karaktärer är ett sätt att kontrollera om personen som registrerar eller försöker kommentera är en riktig levande människa i motsats till ett datorprogram som försöker skicka webbplatsen. Ja, det är av samma anledning som de flesta av oss har någon form av spamblockerare i vår e-post. Vissa webbplatser använder andra former av mänskliga svarstest idag. Du kan till exempel bli ombedd att klicka i en kryssruta för att bekräfta att du är människa. Eller du kan bli ombedd att identifiera ett visst antal objekt i en bild. Skräppost är den moderna motsvarigheten till skräppost. Men om spammarna var ansvariga, skulle skräppostet inte bara finnas i din brevlåda eller knuten till din dörrhandtag. Det skulle skräpa din trädgård, begrava bilen som var parkerad i din uppfart, gipsa alla sidor av ditt hus och täcka ditt tak. Och även om det är frustrerande att ständigt bli ombedd att skriva in trassliga bokstäver från en bild, är det väl värt det på lång sikt. Den som någonsin har skapat sin egen webbplats eller blogg kommer att få en smak av hur skräppost är på nära håll bara några veckor efter att ha gått online – även om webbplatsen eller bloggen nästan inte har någon trafik alls. Dessa spammare hittar små webbplatser och bloggar snabbt och riktar in dem eftersom de ofta inte har mycket säkerhet för att skydda dem. Om du har problem med att läsa tecknen i en CAPTCHA-kod, leta efter en cirkulär pilknapp bredvid den. Genom att klicka på detta kan du uppdatera koden till en ny.

CAPTCHA Security skyddar webbplatser

Om en webbplats- eller bloggägare inte använde någon typ av skydd som CAPTCHA mot det skulle de få dussintals skräppostregistranter eller kommentarer om dagen. Och det är bara för små webbplatser och personliga bloggar som inte är särskilt populära. Du kan bara föreställa dig vad de mest populära webbplatserna skulle få. Så nästa gång du stöter på en av dessa bilder och blir lite frustrerad när du försöker berätta en Q från en O, kom bara ihåg att inte släppa ut din frustration på webbplatsen. Fokusera på spammare, eftersom det är anledningen till att vi måste kasta på skärmen nästan varje gång vi vill registrera oss på en ny webbplats.