Saltar al contenido

Vad är en Prime Lens? Allt du behöver veta

2 de julio de 2021
GettyImages 162252666 3dd9e8587c694b38863b542926f210c5

En primärlins är en fotolins med fast längd, vilket innebär att den inte kan zooma in eller ut. Lär dig definitionen av en primärlins och hur dessa linser jämförs med zoomlinser.

Vad är en Prime Lens?

Med zoomlinser kan du justera brännvidden genom att flytta glaslinser inuti linsen, vanligtvis genom att använda en roterande eller glidande hylsa på linsens yttre hylsa. En prime-objektiv har å andra sidan en fast brännvidd. Namnet prime kommer från den enda brännvidden, med bara en mätning. En primärlins kan vara vidvinkel, normal eller tele. En standardzoomlins kan innehålla oändliga grader av brännvidd mellan 24 mm och 70 mm. En fast prime-objektiv har bara ett mått, till exempel 50 mm. Medan ett zoomobjektiv kan justeras för att fånga mer av en scen eller för att fokusera på detaljer på nära håll, kan det inte vara ett objektiv. Så varför vill du ha en förstklassig lins?

Prime Lenses vs Zoom Lenses

Trots flexibiliteten hos zoomobjektiv är prime-objektiv fortfarande populära på grund av deras hållbarhet och lägre pris. Prime-objektiv fungerar också bättre i svagt ljus och är lätta. Vissa fotografer insisterar på att prime-objektiv också ger skarpare bilder. Bevis visar dock att de bästa kameralinserna kan uppnå i stort sett samma absoluta mätningar av visuell skärpa, oavsett om de är prime- eller zoomlinser.

Hur är Prime-objektiv designade?

Prime-linser finns i enkla mönster, inklusive färre glaselement och grupper än ett zoomobjektiv. Eftersom ingen justering krävs krävs inga komplicerade fysiska mekanismer. Linsen har färre delar att bryta. Detta minskar också tillverkningskostnaderna, vilket gör att linstillverkare kan erbjuda optik av hög kvalitet till en lägre prispunkt. Det är också i allmänhet lättare att rengöra prime-objektiv än zoomobjektiv.

Prime-objektiv i svagt ljus

Med den enklare designen av förstklassiga linser kan objektivtillverkare inkludera relativt större maximala bländare, vilket ökar mängden ljus som kan nå sensorn eller filmen. Linser med stora maximala bländare beskrivs ofta som snabba linser av fotografer. Dessa linser möjliggör kortare slutartider i svagt ljus, vilket ger fotografens skärpa, klarhet och flexibilitet. Även om ett zoomobjektiv kan betraktas som snabbt med en maximal bländare på f / 2,8, ger professionella 50 mm prime-linser rutinmässigt f / 1,2 maximal bländare. Detta gör att mer än dubbelt så mycket ljus kan nå filmen eller sensorn. Zoomlinser är inte byggda för att uppnå så breda bländare.

Kameralinser med olika bländarstorlekar och f-stoppnummer

Förbättrar prime linser skärpan?

Vissa människor hävdar att prime-linser måste vara skarpare än zoomlinser eftersom linsen innehåller mindre glas. Men så fungerar inte optik idag. Med modern linsdesignteknik och tillverkningsmetoder är ytterligare glas inte ett bildförnedrande ansvar. Med precisionen i design och tillverkning, samt optiskt rena antireflex- och antireflekterande beläggningar, suddar inte ytterligare linselement ut bilden. Snabba prime-linser ger artister olika verktyg för att skapa bilder. En bred bländare ger ett kort skärpedjup och suddar ut bakgrunder för att skapa en tilltalande bokeheffekt och betona motivet i fokus. Detta kan leda till att foton ser skarpare ut eftersom variationen mellan fokus och fokus är omedelbart uppenbar. Om du jämför bilder som tagits med ett professionellt zoomobjektiv och ett professionellt prime-objektiv med en bländare i mellanområdet, finns det ingen objektiv, visuellt detekterbar skillnad i skärpa. Icke desto mindre är primära linser associerade med skärpa, särskilt jämfört med linser av lägre kvalitet som ingår i de flesta DSLR-kameror. Det anseendet är baserat på kvaliteten på enskilda linser, inte en inneboende skillnad mellan zoom och prime linser.

Behöver du en prime lins?

Varje fotograf borde ha minst en normal prime-lins i sin väska för att fånga det naturliga mänskliga synfältet. För en 35 mm-kamera är en normal lins cirka 50 mm. Om du har en digitalkamera med en beskärningssensor, överväg linsens ekvivalenta synfält när det är fäst på grödkroppen. Med en snabb prime-lins kan du ta bilder i mörkare scener utan belysning, blixtar eller höga ISO-värden.