Saltar al contenido

Vad är en Roll-Up TV?

21 de junio de 2021
lg roll up oled tv example 1 90fdc232e670437d898bca413147b5e7

En sak som skiljer TV-apparater från videoprojektorskärmar är att du inte kan rulla upp en TV när du inte tittar på den. Tills nu. Upprullnings-TV: n (även kallad rullbar TV) har anlänt. Låt oss kolla vad detta betyder för konsumenter.

OLED möjliggör samlade TV-apparater

Den underliggande tekniken som används i en samlings-TV är OLED (Organic Light Emitting Diode). OLED använder en organisk struktur för att bilda pixlar som skapar bilder utan behov av extra bakgrundsbelysning. Detta gör OLED-TV-apparater annorlunda än QLED-TV-apparater eller LED / LCD-TV-apparater. OLED-skärmar kan också göras så att de böjer, viks, böjer och rullar beroende på applikation (som i hopfällbara smartphones och instrumentskärmar i bilen).

OLED TV-panelstruktur

Hur rull-TV-apparater fungerar

En tunn OLED-TV-skärmpanel kombineras med små sammankopplade segment och en vikbar stag på baksidan av skärmen som håller den fast vid en rullande motoriserad mekanism. Skärmpanelen sveper runt en cylinder som finns inuti ett förvaringshus. Den totala upprullnings- / nedrullningstiden är cirka 10 sekunder (kan variera för olika skärmstorlekar). Rullande processen kan aktiveras med fjärrkontroll, ombord eller röstkontroller per tillverkare.

LG Rollable OLED Ultra HD TV - Edge närbild

Vem skapar rull-TV-apparater

Skärmpanelen som används i roll-up-TV utvecklades och tillverkas av LG Display Company. LG Display Company bör inte förväxlas med LG Electronics, men båda är dotterbolag till LG Corporation. Även om LG Electronics är deras primära kund använder andra märken LG Display LED / LCD och OLED TV-teknik inklusive Sony, Panasonic och Philips. LG Electronics är det första varumärket som använder LG Displays rullande OLED-panelteknik för en konsument-TV.

LG R-Series Roll-Up TV-funktioner

LG Electronics roll-TV, som de betecknar «R» -serien, kommer i 65-tums skärmstorlek. Andra storlekar kan bli tillgängliga vid ett framtida datum. TV-skärmen rullar i tre positioner: Helbild, Linjevyoch Nollvy.

  • Helbild: Den här positionen visar en bildformat på 16×9 för att titta på TV-program och filmer.
  • Linjevy: Skärmen dras tillbaka till en fjärdedel höjd. Detta ger åtkomst till funktioner och kontroller, till exempel musik, klocka, foton och en specialversion av LG: s hemdashboard när du inte tittar på TV.
  • Nollvy: TV-skärmen dras in i basen när den inte behövs.

LG Rollable OLED Ultra HD TV - Dual View

Även om rullbar TV-teknik ger möjlighet att visa flera bildförhållanden på skärmen, har LG Electronics beslutat att endast använda alternativet full (16×9), linje och nollvisning som nämnts ovan. 21: 9 extrem widescreen eller 1,9: 1 IMAX bildförhållanden kan inkluderas enligt tillverkarens gottfinnande. OLED-teknik stöder alla upplösningar inklusive 1080p (FHD), 4K (UHD) och 8K. LG Display har dock valt 4K att implementeras på sin första generationens rullande OLED-TV. Tillverkare kan också inkludera ytterligare videobearbetning, såsom uppskalning och HDR. LG Electronics har lagt till stöd för HDR10-, Dolby Vision- och HLG HDR-format.

Basen kan hysa mer än skärmen

Varje tillverkare kan välja att inkludera ytterligare funktioner i basen som rymmer skärmen. Basen för LG R-serien innehåller den rullbara TV: ns ljudsystem (tänk på det som en stor soundbar). Ljudsystemet har en 5.1-kanals konfiguration som stöds av 100 watt per kanal förstärkning. Det finns inga höjdhögtalare eller högre högtalare men ljudbehandlingsalgoritmer skapar en höjdeffekt för Dolby Atmos-källor. Förutom ljudsystemet tillhandahåller basen ingångsanslutningar (HDMI, etc …) och en tuner. TV: n stöder HDMI ver2.1-funktioner. Enligt tillverkarens gottfinnande kan TV-basen innehålla smarta funktioner. LG tillhandahåller sina WebOS, streamingappar och smart hemkontroll via fjärrkontroll eller röststyrning (Alexa, Google Assistant).

Upprullning av TV-priser

Prissättning för samlings-TV-apparater har inte avslöjats, men 65-tums LG R-serien förväntas bli $ 20 000 +.

Roll-Up TV vs Lift-Up TV

Få inte en Roll-up TV förvirrad med en Lift-up TV. Om du har en vanlig LED / LCD-, QLED- eller OLED-TV kan du inte rulla upp den, men du kan kombinera den med ett specialskåp som inkluderar en lyftmekanism som höjer och sänker TV: n för visning och lagring efter behov. Det finns också lyftmekanismer som kan monteras i tak. Eftersom TV: n inte rullar upp måste skåpet eller taket ha tillräckligt med utrymme för att rymma TV: ns fulla storlek och vikt när den inte används. Detta innebär, förutom kostnad, att skåpet eller taklyftmekanismen är kompatibel med den specifika storlek TV du vill använda med den. TV-hissar kan manövreras manuellt men är oftast motoriserade för enkelhets skull.

TV-hiss - Skåp Tronix

Ska du köpa en Roll-Up TV?

Om du längtar efter det senaste och det bästa och har mycket extra pengar, gå sedan till det. Du kanske dock vill vänta med att se om konceptet är tillförlitligt, tar tag i marknaden (kom ihåg 3D- och böjda TV-apparater), priserna sjunker och det finns fler skärmstorlekar tillgängliga. Här är ytterligare saker att tänka på:

  • Du kan inte väggmontera en upprullnings-TV på grund av behovet av att ha en bas för att hysa skärmen (såvida inte din vägg klarar basens vikt – och den sticker ut mycket).
  • Du kan inte montera TV-basen i taket. Även om skärmen kan rullas upp och ner finns det ingen möjlighet att invertera skärmbilderna som de flesta videoprojektorer tillhandahåller. Detta innebär att bilderna också kommer att vara upp och ner.
  • Även om små prototyp OLED-paneler har visats som kan rulla upp som en «yogamatta» kommer det att dröja ett tag innan denna bekvämlighet kommer att finnas tillgänglig för en TV-storlek. När det är möjligt kan du rulla upp din skärm i en affischrörliknande behållare, rulla ut den och fästa eller ta bort den från en vägg eller ett staffelliknande stativ mycket enkelt.

Samsung har lämnat in en patentansökan om en samlings-TV. Deras föreslagna TV rullar ut horisontellt från en mittpunkt istället för det vertikala systemet som används av LG. Samsung har inte angett vilken panelteknik (OLED, QLED) som skulle användas, men utvecklar en hybrid QD (Quantum Dot) -OLED-panel som kan fungera för den här applikationen. Det finns inget fast datum för när denna produkt skulle vara tillgänglig.