Saltar al contenido

Vad är en trådlös åtkomstpunkt?

23 de junio de 2021
wireless access point 816545 660ed9b0c4944e618dfccae32dcfc5a7

Trådlösa åtkomstpunkter (AP eller WAP) är nätverksenheter som tillåter Wi-Fi-enheter att ansluta till ett trådbundet nätverk. De bildar trådlösa lokala nätverk (WLAN). En åtkomstpunkt fungerar som en central sändare och mottagare av trådlösa radiosignaler. Vanliga trådlösa AP-apparater stöder Wi-Fi och används i hem, offentliga internet-hotspots och affärsnätverk för att rymma trådlösa mobila enheter. Åtkomstpunkten kan integreras i den trådbundna routern eller fristående routern.

Vad används en WAP för?

Fristående åtkomstpunkter är små fysiska enheter som liknar hemma bredbandsroutrar. Trådlösa routrar som används för hemnätverk har åtkomstpunkter inbyggda i hårdvaran och fungerar med fristående AP-enheter. När du använder en surfplatta eller bärbar dator för att gå online går enheten genom en åtkomstpunkt, antingen hårdvara eller inbyggd, för att komma åt internet utan att ansluta med en kabel. Flera vanliga leverantörer av Wi-Fi-konsumenttillverkare tillverkar åtkomstpunkter, som gör det möjligt för företag att tillhandahålla trådlös anslutning var som helst de kan köra en Ethernet-kabel från åtkomstpunkten till en trådbunden router. AP-hårdvara består av radiosändtagare, antenner och firmware för enheter. Wi-Fi-hotspots distribuerar vanligtvis en eller flera trådlösa AP för att stödja ett Wi-Fi-täckningsområde. Företagsnätverk installerar vanligtvis också AP-apparater i hela sitt kontor. Medan de flesta hem bara behöver en trådlös router med en inbyggd åtkomstpunkt för att täcka det fysiska utrymmet, använder företag ofta många. Att bestämma de optimala platserna för åtkomstpunktinstallationer kan vara en utmanande uppgift även för nätverkspersonal på grund av behovet av att täcka utrymmen jämnt med en pålitlig signal.

Använd Wi-Fi-åtkomstpunkter

Om den befintliga routern inte rymmer trådlösa enheter, vilket är sällsynt, kan nätverket utökas genom att lägga till en trådlös AP-enhet i nätverket istället för att lägga till en andra router. Företag kan installera en uppsättning AP för att täcka en kontorsbyggnad. Åtkomstpunkter aktiverar nätverksanslutning för Wi-Fi-infrastrukturläge. Trots att Wi-Fi-anslutningar tekniskt inte kräver användning av AP: er, gör de det möjligt för Wi-Fi-nätverk att skala till större avstånd och antal kunder. Moderna åtkomstpunkter stöder upp till 255 klienter, medan gamla stöder endast cirka 20. AP-apparater ger också överbryggningsfunktion som gör det möjligt för ett lokalt Wi-Fi-nätverk att ansluta till andra trådbundna nätverk.

Historik över åtkomstpunkter

De första trådlösa åtkomstpunkterna förut Wi-Fi. Proxim Corporation (en avlägsen släkting till Proxim Wireless) producerade de första sådana enheterna, märket RangeLAN2, från och med 1994. Åtkomstpunkter uppnådde mainstream-antagande strax efter att de första Wi-Fi-kommersiella produkterna dök upp i slutet av 1990-talet. Medan du ringde WAP-enheter tidigare år började branschen gradvis använda termen AP istället för WAP för att hänvisa till dem (delvis för att undvika förvirring med Wireless Application Protocol), även om vissa AP: er är trådbundna enheter. Under de senaste åren har virtuella assistenter för smarta hem kommit i stor utsträckning. Dessa inkluderar produkter som Google Home och Amazon Alexa, som passar in i ett trådlöst nätverk som datorer, mobila enheter, skrivare och andra kringutrustning: via en trådlös anslutning till en åtkomstpunkt. De möjliggör röstaktiverad interaktion med internet och kontrollerar hemrelaterade enheter inklusive lampor, termostater, elektriska apparater, tv-apparater och mer, allt via det Wi-Fi-nätverk som åtkomstpunkten möjliggör.