Saltar al contenido

Vad är en trickladdare?

22 de junio de 2021
what is a trickle charger 534853 3490ab37869a443796c5dbf045ddb763

Uttrycket «sippelladdare» hänför sig tekniskt bara till en batteriladdare som laddas med mycket låg strömstyrka, men situationen är lite mer komplicerad än så. Många batteriladdare kan lägga ut en mängd olika strömstyrkor för att ladda ett batteri långsamt eller snabbt när behovet uppstår, och vissa är också utformade för att vara anslutna på lång sikt utan överladdning. När du hör folk prata om sippelladdare är det vanligtvis det de hänvisar till. För allmän användning kommer alla batteriladdare eller sippelladdare som släpper ut mellan cirka 1 och 3 ampere att göra, och du behöver inte riktigt behöva en med flytlägeövervakning såvida du inte vill kunna lämna den ansluten av någon anledning. Varför ska du ladda batteriet istället för att bara köra runt det finns egentligen två problem. Det ena är att din generator bara kan stänga av en begränsad mängd ström, så att ditt batteri sannolikt fortfarande är lågt laddat om du bara kör till jobbet eller kör några ärenden. Den andra frågan är att generatorer inte är utformade för att ladda helt döda batterier.

Trickle-laddare jämfört med normala bilbatteriladdare

Det finns två huvudbetyg som du ser bifogade till bilbatteriladdare: strömstyrka och spänning. För att ladda ett typiskt bilbatteri behöver du en 12V-laddare, men många bilbatteriladdare har 6, 12 och till och med 24V-lägen. När det gäller strömstyrka släpper bilbatteriladdare vanligtvis mellan 1 och 50 ampere för laddningsläget. Vissa har också ett startstartläge, där de kan lägga ut upp till 200 ampere, vilket är vad som krävs för att vända de flesta startmotorer. Det viktigaste som definierar en viss laddare som en sippelladdare är att den antingen har ett lågt strömstyrka alternativ, eller så kan den bara släcka en låg laddningsstyrka. De flesta sippra laddare släcks någonstans mellan 1 och cirka 3 ampere, men det finns ingen hård och snabb regel om det. Förutom att de ger låg laddningsstyrka kallas vissa enheter ”automatiska” eller ”smarta” sippelladdare, i kontrast till manuella laddare. Dessa enheter innehåller någon typ av mekanism för att automatiskt stängas av och ibland på igen, beroende på batteriets laddningsnivå. Detta är en trevlig funktion att ha om du vill behålla laddningsnivån för ett batteri som inte kommer att användas under en längre tid, och sippelladdare med flytlägeövervakning används ofta i applikationer som golfbilar, eller när lagra en bil eller lastbil.

Varför det inte är bättre att ladda snabbare

Anledningen till att ladda en bil bättre långsamt är bättre än att ladda den snabbt har att göra med vetenskapen bakom blysyrabatteriteknik. Blybatterier lagrar elektrisk energi via en serie blyplattor och en elektrolytlösning av svavelsyra, så när ett batteri urladdas genomgår blyplattorna en kemisk övergång till blysulfat, medan elektrolyten förvandlas till en mycket utspädd lösning av vatten och svavelsyra. När du matar en elektrisk ström till batteriet, vilket är vad som händer när du ansluter en batteriladdare, går den kemiska processen om. Blysulfatet förvandlas, till största delen, tillbaka till blyet, vilket frigör sulfatet tillbaka i elektrolyten så att det blir en starkare lösning av svavelsyra och vatten. Även om applicering av en högre laddningsstyrka verkligen kommer att påskynda denna reaktion och få batteriet att laddas snabbare, har det dess kostnader. Användning av överflödig strömstyrka kan generera mycket värme och kan orsaka avgasning. I extrema fall är det till och med möjligt för ett batteri att explodera. För att förhindra detta kan «smarta laddare» upptäcka laddningsnivån och automatiskt justera strömstyrkan. När batteriet är mycket urladdat kommer laddaren att ge mer ström, och det saktar när batteriet närmar sig full laddning så att elektrolyten inte avgasar.

Behöver någon verkligen ha en laddare?

I de flesta fall är en sippelladdare mer lyx än en nödvändighet. Men de är inte riktigt så dyra, och det är definitivt ett trevligt verktyg att ha runt. Om du har råd att lämna din bil hos din mekaniker en dag och låta dem ladda ditt batteri helt – och kolla både det och laddningssystemet medan de håller på – så är det bra. Om du inte har råd att vara utan din bil skulle det förmodligen vara ett smart drag att plocka upp en billig sippelladdare. Du vill bara se till att du följer säkra laddningsmetoder och undviker överladdning av batteriet, speciellt om du använder en billig manuell sippelladdare.