Saltar al contenido

Vad är Ghosting?

18 de julio de 2021
GhostingArticleLedeImage PhotobyrawpixelonUnsplash 5bb04d864cedfd0026feb7e2

Ghosting är handlingen att avsluta ett romantiskt förhållande eller vänskap genom att avbryta kontakten med en annan person, vanligtvis utan varning eller någon förklaring i förväg. Att spöka någon innebär vanligtvis också vägran att svara på försök att ansluta och kommunicera genom att ignorera telefonsamtal, följa upp eller blockera människor på sociala medier eller bara inte svara på textmeddelanden från vissa personer. Det vanligaste exemplet på ghosting är när ett romantiskt förhållande slutar eftersom en person i förhållandet bestämmer sig för att sluta kommunicera helt, särskilt via textmeddelanden och telefonsamtal. Personen som blir spökad lämnas ofta förståeligt sårad och undrar varför förhållandet slutade som det gjorde.

Hur har teknologin gjort Ghosting till någon vanligare?

Det uppenbara svaret är när du har fler sätt att kommunicera, du hittar också fler sätt att undvika att kommunicera också. Innan smartphones, e-post, internet, sociala medier och dejtingsappar online var det helt enkelt inte så många sätt att undvika att prata med någon. Sociala medier i sig innehåller redan en tvättlista över sätt att ignorera någon. Du kan göra dem vänliga, följa upp dem, blockera dem, ignorera deras DMs eller stänga av deras tweets. Och smartphones gör det super lätt att blockera en persons nummer från att ringa dig eller skicka SMS. Innan de ovannämnda tekniska framstegen existerade var dejtingspoolen också mycket mindre och du var mer benägna att träffa dem i närheten av dig och de som vanligtvis kör i samma sociala kretsar. Enligt Psychology Today, om du kör i samma sociala kretsar, är du förmodligen mindre benägna att engagera dig i ett beteende som har negativa konnotationer och kan skada ditt rykte med dina vänner; Ghosting kan vara vanligare, men det är fortfarande till stor del misslyckat. Men om du inte har gemensamma vänner, vilket kan hända om du träffade online, kan ghosting plötsligt verka som ett lönsamt alternativ om du vill lämna ett förhållande snabbt och undvika en besvärlig konversation.

Hur människor spökar andra

Ghosting kan hända på många olika sätt och beror på några faktorer, såsom kommunikationsmetod, relationstid och typ av relation. Som nämnts tidigare, om du kan kommunicera med det kan du också använda det för att spöka människor. Du kan skymma människor genom att inte svara på e-post, textmeddelanden och DM: er (direktmeddelanden på Twitter och Instagram), genom att inte ringa tillbaka telefonsamtal och genom att radera någon som en anslutning eller vän på dina sociala mediekonton. Och medan ghosting fortfarande i allmänhet anses vara oförskämt, har det också blivit något mer acceptabelt i samband med kortvariga eller avslappnade relationer. Dessutom, som föreslås i detta stycke från Man Repeller, är ghosting ibland den föredragna metoden för att avsluta ett förhållande, särskilt om förhållandet bara varade några datum. Det kan kännas särskilt besvärligt och på sin plats att ha en konversation med någon efter bara några datum. I kortvariga dejtingsituationer som denna kan spöken betraktas som «nästan artig.» Ghosting är inte heller begränsat till romantiska relationer. Det förekommer i vänskap och även under jobbet jagar också. Långvariga vänskap, även mellan bästa vänner, är inte undantagna från spöken. Internet är fyllt med uppsatser om människor som har spöks av sin bästa vän. Och när spöken förekommer på arbetsplatsen är både arbetsgivare och blivande anställda skyldiga till att spöka varandra. Enligt USA Today, under tider med hög arbetslöshet, «ignorerade arbetsgivare helt enkelt arbetssökande och följde aldrig upp efter intervjuer.» När arbetsmarknaden är stark visar blivande anställda också spökande beteende genom att inte dyka upp för jobbintervjuer eller till sin första arbetsdag även efter att de har accepterat ett erbjudande.

Saker att komma ihåg om du har spökt

  • Vanligtvis, om du har varit spökad, kommer det att vara smärtsamt uppenbart, men det finns sällsynta situationer där personen i fråga inte har svarat på dig ännu av en legitim anledning, till exempel en familjen nödsituation. Det gör inte ont att ge den personen ytterligare en chans att förklara sig. Överväg att skicka ett snabbmeddelande för att kolla in dem. Elite Daily föreslår att du skickar följande textmeddelande och väntar sedan några dagar: «Hej! Är allt okej?»
  • Skicka inte de människor som spökade dig en miljon texter eller direktmeddelanden. Du kan skicka ett sista snabbmeddelande som det ovan, men om de inte ens svarar efter det måste du släppa det. Enligt den välkända online dejtingsajten, eHarmony, är det bäst att sluta kontakta dem när det gäller att vara spökt. Det kan också vara till hjälp att följa upp dem på sociala medier, åtminstone medan du fortfarande hanterar de känslor som bubblar efter ett uppbrott. Att följa upp kan hjälpa till att lindra den sorg du känner eftersom du inte ständigt uppdateras om varje liten sak som din ex eller tidigare vän gör på sociala medier.
  • Om du har varit spökad, försök att inte ta det personligen. Det är inte en reflektion av dig som person. Oavsett hur personen lämnade dig är du troligen bättre utan dem. Det känns kanske inte som ett normalt uppbrott på grund av hur det hände, men det är fortfarande ett uppbrott och följande gäller fortfarande: Ta dig tid, känn dina känslor, ta hand om dig själv och låt dig gå vidare och låt gå av behovet av stängning, eftersom du kanske inte får det.