Saltar al contenido

Vad är Google Chrome?

25 de junio de 2021
chrome logo 5769a0ad3df78ca6e452a94a

Google Chrome är en gratis webbläsare utvecklad av Google, som används för åtkomst till webbsidor på internet. Från och med maj 2020 är det den mest populära webbläsaren över hela världen, med mer än 60% av webbläsarens marknadsandel. Google Chrome är också en webbläsare på flera plattformar, vilket innebär att det finns versioner som fungerar på olika datorer, mobila enheter och operativsystem. Enligt Statista är Google Chrome för Android den mest använda versionen, med mer än 32% av den globala marknadsandelen för webbläsare från och med februari 2020.

Använda Google Chrome

Att använda Google Chrome är lika enkelt som att använda standardwebbläsaren på din nuvarande dator (som Internet Explorer, Edge eller Safari). När du vill besöka en webbplats behöver du bara skriva webbadressens URL i adressfältet högst upp och trycka på Stiga på//Sök. Liksom andra webbläsare innehåller Google Chrome grundläggande webbläsarfunktioner som en bakåtknapp, framåtknapp, uppdateringsknapp, historik, bokmärken, verktygsfält och inställningar. Liksom andra webbläsare innehåller Chrome ett inkognitoläge som låter dig surfa privat utan att spåra din historik, kakor eller webbplatsdata. Det innehåller också ett omfattande bibliotek med plugins och tillägg. Chromes utbud av extrafunktioner går dock långt utöver grunderna.

Några av Google Chromes utmärkande funktioner

Här är några av Google Chrome bästa funktioner:

  • Det är snabbt, säkert och enkelt att använda.

Kanske den största dragningen till Google Chrome är dess råa prestanda. Webbsidor kan öppnas och laddas extremt snabbt – även när du bläddrar igenom många sidor med tung grafik, annonser eller videoinnehåll. Gränssnittet är rent och enkelt att använda, även för nybörjare, och uppdateringar rullas ut ofta och automatiskt för att hålla säkerheten i schack.

  • Du kan använda adressfältet för att söka på Google.

Behöver du söka efter något? Öppna bara ett nytt fönster eller en ny flik och börja skriva vad du behöver för att söka efter i adressfältet. Slå sedan Stiga på//Sök så visas motsvarande Googles sökresultatsida.

  • Du kan synkronisera Chrome-inställningar mellan enheter.

När du använder Chrome med ditt Google-konto kan du synkronisera alla dina bokmärken, historik, lösenord, autofyllningar och mer. Detta innebär att dina inställningar kommer att förbli konsekventa och uppdaterade när du använder Chrome via ditt Google-konto på någon annan dator eller enhet.

Använda Google Chrome-tillägg

Google Chrome-tillägg finns för många av dina favoritwebbtjänster, från Dropbox och Evernote till Pocket och Pinterest. De kan sökas och laddas ner från Chrome Web Store. Se de bästa Google Chrome-plugin-programmen att installera 2020. När du hittar ett tillägg som du vill använda, välj bara Lägg till i Chrome och då Lägg till tillägg.

En liten popup-ruta kan visas i Chrome som bekräftar installationen tillsammans med en kort anteckning om hur du kommer åt den. En ny flik kan öppnas med mer detaljerade instruktioner som visar hur du använder alla funktioner i tillägget. Om du vill aktivera, inaktivera eller ta bort befintliga tillägg väljer du tre vertikala prickar i det övre högra hörnet av din Chrome-webbläsare. Välj sedan Fler verktyg > Tillägg. Välj knappbrytare på alla tillägg för att slå på den (blå) eller av (grå). Välj Avlägsna för att radera det.

Hur får man Chrome

Google Chrome är helt gratis att ladda ner och använda, men du måste använda en befintlig webbläsare för att ladda ner den. Allt du behöver göra är att navigera till google.com/chrome och välja Ladda ner Chrome knapp. Google kommer automatiskt att upptäcka plattformen du är på så att den kan tillhandahålla motsvarande version av Chrome du behöver ladda ner. Om du använder en mobil enhet visas ett popup-meddelande som leder dig till antingen iTunes App Store eller Google Play Store, där du kan ladda ner Chrome-appen för iOS eller Android. Google Chrome kan laddas ner och användas på följande plattformar:

  • macOS 10.10 eller senare
  • Windows 10 / 8.1 / 8/7 64-bitars
  • Windows 10 / 8.1 / 8/7 32-bitars
  • Linux
  • Android
  • iOS

Google erbjuder också «frysta» versioner av Chrome för Windows XP, Windows Vista, macOS 10.6-10.9. Detta innebär att uppdateringar inte stöds för dessa versioner.