Saltar al contenido

Vad är Google Fi och hur fungerar det?

1 de julio de 2021
googlefi 2553cdcdb5554e769f2133bc5cc76ea1

Google Fi är en mobil virtuell nätverksoperatör (MVNO) som tillhandahåller röstsamtal, SMS och mobilt bredbandstjänster. Den är baserad i USA och samarbetar främst med USA-baserade mobiloperatörer, men du kan använda den för internationellt samtal, och internationell data är också tillgänglig. Täckning och service liknar de stora transportföretagen, medan prissättningen är i linje med MVNO-tjänster med lägre kostnad. Google Fi fungerar med de flesta moderna telefoner inklusive Android-enheter från de flesta tillverkare samt iPhone.

Vad är Google Fi?

Google Fi lanserades ursprungligen som Project Fi endast på inbjudan 2015 och öppnades för allmänheten 2016. När det lanserades var det bara kompatibelt med Nexus 6, och den offentliga lanseringen lade till Nexus 5x och Pixel-linjen . Kompatibilitet har sedan dess utökats till de flesta Android-enheter förutom iPhone, även om Google endast erbjuder personlig kundsupport och felsökning för en ganska kort lista över enheter. Som ett MVNO arrangerar Google Fi att använda mobilnätverk byggda av andra operatörer istället för att bygga sina egna. I USA har Fi samarbetat med T-Mobile, Sprint och US Cellular, vilket gör det möjligt för användare att smidigt växla mellan nätverk när de reser. När du registrerar dig för Google Fi är de din mobiltjänstleverantör. Din röst och data överförs via T-Mobile, Sprint eller US Cellular-nätverket, men Google håller reda på din användning och Google fakturerar dig.

Vad gör Google Fi annorlunda?

Google Fi skiljer sig tydligt från större operatörer, eftersom det är ett MVNO. Det är dock inte det som verkligen skiljer det från de flesta mobiloperatörer. Den stora skillnaden du kommer att märka med Fi är strömlinjeformad fakturering. Du betalar en basavgift för obegränsat samtal och text och sedan betalar du en schablonbelopp per gigabyte data.

Google Fi-appen gör det enkelt att hålla reda på användningen och se hur din faktura läggs samman på ett helt transparent sätt. De brukade förbetala för data och sedan återbetala alla belopp du inte använde, men den praxis är för länge borta. De har också infört en andra plan för tung dataanvändning, men det är fortfarande ganska enkelt jämfört med de flesta andra operatörer.

Hur fungerar Google Fi?

Google Fi fungerar mycket som en vanlig mobiloperatör, med undantag för att de inte äger sin egen nätverkshårdvara. I stället för att bygga mobiltorn och annan infrastruktur hyr Google Fi tid och data i andra nätverk. Specifikt har Fi affärer med T-Mobile, Sprint och US Cellular i USA. Om du har två eller flera av de nät där du bor kommer dina samtal alltid att gå igenom den starkaste anslutningen och du överför sömlöst mellan olika operatörer när du kör runt i stan. Om du bara har ett av dessa nätverk i ditt område blir din totala upplevelse densamma som någon som använder just det nätverket. Till exempel, om du har T-Mobile i ditt område, men det finns ingen amerikansk mobil- eller sprint-täckning, kan du förvänta dig att Google Fi fungerar precis som T-Mobile, med samma täckning och döda fläckar. Vissa telefoner designade för Fi har också ytterligare funktioner, som möjligheten att sömlöst överföra mellan mobil och Wi-Fi för både data och samtal. Se den här listan över telefoner som är utformade för Fi för att se om din passar räkningen.

Google Fi-täckning

Täckningen som erbjuds av Google Fi är lika med summan av täckningen som erbjuds av de operatörer som det har samarbetat med. Det betyder att du i princip har täckningen av T-Mobile, Sprint och US Cellular inslagna i en. Det finns mycket överlappning, och det finns några döda områden där du kan få täckning från en större leverantör som Verizon eller AT&T, men täckningen är ganska omfattande.

Google Fi-täckningskartan.

Tumregeln är att om du bor i ett område som betjänas av T-Mobile, Sprint eller US Cellular, kan du få Google Fi. Om du någonsin har använt en av dessa leverantörer har du till och med en allmän uppfattning om hur bra Fi fungerar i ditt område. För att ta reda på om tjänsten har täckning vid en specifik gatuadress, använd detta verktyg från Google Fi.

Google Fi-planer

Google Fi har bara två planer: Flexibel och Obegränsad. Deras flexibla plan är den aktuella inkarnationen av planen de har erbjudit sedan början, som inkluderar obegränsat samtal och text och laddar en platt per gigabyte-avgift upp till sex gigabyte. Om du använder mer än sex gigabyte är ytterligare data gratis under resten av månaden. Google Fi Unlimited-abonnemanget innehåller obegränsat samtal, text och data, med höghastighetsdata tillgänglig för de första 22 GB överföringen per person, varje månad.

En skärmdump av Google Fi-planer.

Båda planerna kommer också med det vanliga sortimentet av skatter och statliga avgifter som ses på alla mobiltelefonräkningar. Du kan se din användnings- och faktureringsinformation när som helst via Google Fi-appen och du kan också ändra din plan när som helst via appen. När du ändrar din plan träder ändringen i kraft i början av nästa faktureringscykel. Varje plan baseras på bara en användare, men du kan ha upp till sex användare på ett servicekonto. Varje ytterligare användare lägger till baskostnaden för planen och får sin egen tilldelning av höghastighetsdata i den obegränsade planen. Du kan också lägga till endast SIM-kort för surfplattor, hotspots och andra enheter utan extra kostnad.

Fungerar Google Fi med internationella samtal och data?

Google Fi arbetar med internationellt samtal och data i varje bemärkelse, men avgifterna varierar beroende på din plan. Du kan ringa internationellt från USA och du kan använda din Google Fi-plan för att ringa och använda data när du reser internationellt.

En skärmdump av internationella priser för Google Fi.

Prenumeranter på Google Fi: s flexibla plan betalar en fast pris per minut för samtal till andra länder. Många länder kostar bara 0,01 USD per minut, men vissa kostar betydligt mer. Den obegränsade planen erbjuder gratis samtal till över 50 länder. När de reser internationellt kan Fi-användare ringa, skicka sms och få åtkomst till data i över 200 länder och regioner. Prenumeranter på den flexibla planen betalar 0,20 dollar per minut när de ringer från USA, texter är gratis och data debiteras i samma takt som data i USA. Prenumeranter på Unlimited-planen kan också ringa samtal utanför USA för $ 0,20 per minut. Texter och data är helt gratis, precis som i USA. I vissa fall kan du också ringa internationella samtal via Wi-Fi för att undvika kostnaden per minut.

Hur får jag Google Fi

Om du har en kompatibel telefon är det enkelt att skaffa Google Fi som att registrera dig på Fi-webbplatsen, portera in ditt gamla telefonnummer om du vill och vänta på att Google ska skicka ett SIM-kort till dig. När du väl har SIM-kortet är allt du behöver göra att knäppa in det och du är redo att gå. Om du har en Pixel-telefon kan du komma igång ännu tidigare med den inbyggda Fi-kompatibla eSIM som är inbyggd i varje Pixel-enhet. Google Fi säljer också ett antal Fi-kompatibla telefoner om du inte redan har en, eller om du kan köpa en kompatibel telefon någon annanstans och bara installera ditt SIM-kort. Se bara till att den är kompatibel med Google Fi och smarttelefonen som den låste upp för att undvika huvudvärk.