Saltar al contenido

Vad är HD Voice och hur fungerar det?

26 de junio de 2021
Womanusingsmartphoneonthesideofabusyroad 341ef6d5fe9c491e982e18bddbf9dfe1

HD Voice är en 4G LTE-ljudteknik som erbjuds av vissa mobiltjänstleverantörer. Det minskar bakgrundsljud samtidigt som ljudkvaliteten på dina samtal förbättras. Här är en närmare titt på HD Voice och hur det fungerar.

Vad är HD Voice?

HD Voice är högupplöst röstsamtal. Det är en bredbandsljudteknik som erbjuder en överlägsen standard för samtal. Genom att utöka frekvensområdet för ljudsignaler gör HD Voice två saker bra:

  • Producerar tydligare, levande och naturligt ljud.
  • Minskar bakgrundsljud i alla miljöer.

Med HD Voice är samtalen tydligare och skarpare. Detta ger en bättre upplevelse för alla under ett samtal, oavsett om du pratar med vänner eller familj eller telefonkonferenser med affärspartners på jobbet.

Hur HD Voice fungerar

HD Voice möjliggörs av VoLTE-tekniken (Voice over Long Term Evolution). Många transportörer använder de två termerna omväxlande. VoLTE är nästa generation av VoIP, en teknik som möjliggör telefonservice över internet. VoLTE liknar VoIP, förutom att den använder en operatörs LTE-datanätverk, inte Wi-Fi, för att skicka och ta emot samtal. VoLTE-kommunikationsstandarden använder specifikt 4G LTE-nätverket som överför röstsamtal och data samtidigt. Till skillnad från samtal som gjorts över äldre nätverk erbjuder 4G LTE bättre ljudkvalitet och högre hastigheter. Med 4G LTE-teknik är ljudkvaliteten du får från HD Voice jämförbar med andra HD Voice-aktiverade tjänster, som Skype. Du njuter av rikare och mer mänskliga ljud med HD Voice jämfört med tidigare tekniker. En annan fördel med VoLTE är att du kan växla från ett Wi-Fi-samtal till ett VoLTE-samtal utan att samtalet kopplas bort.

Hur HD Voice förbättrar ljudkvaliteten

Ljudkvaliteten beror på kvaliteten på ljudfrekvenserna. Normalt varierar mobilsamtal från 300 hertz till 3,4 kilohertz. Som jämförelse varierar HD Voice från 50 hertz till 7 kHz och uppåt. Detta spektrum täcker hela människans röst. HD Voice förbättrar också ljudkvaliteten genom att öka samplingsfrekvensen (processen att konvertera en smidig analog signal till en digital signal). Traditionell telefoni samplar ljud med 8 000 gånger per sekund. HD Voice samplar med 16 000 per sekund. Genom att fördubbla bredden på ljudspektrumet hör uppringarna mer djup och nyans i sina konversationer. Detta tekniska språng innebär att förbättringen av ljudkvaliteten märks, särskilt på platser där det finns omgivande ljud.

Hur man utnyttjar HD Voice Technology

HD Voice rullades först ut 2014, och det har kommit långt sedan dess. De stora amerikanska operatörerna, inklusive Verizon, AT&T, T-Mobile och Sprint, erbjuder VoLTE som en gratis tjänst till abonnenter på de flesta större marknader. Oavsett om du kan använda VoLTE för HD-röstsamtal beror på din operatör, konto, plats och telefonmodell samt samtalsmottagarens operatör, konto, plats och telefonmodell. För att dra nytta av HD Voice (eller VoLTE), kontrollera om din operatör erbjuder det i ditt område och om din telefon är HD Voice kompatibel. De flesta nyare telefoner stöder VoLTE, och den är ofta påslagen som standard. Om du har frågor, kontakta din operatör för mer information.