Saltar al contenido

Vad är HDCP, HDMI och DVI?

22 de junio de 2021
hdmi 96535753 resized 56a995843df78cf772a88a06

När du handlar efter en ny HDTV, se till att den är HDCP-kompatibel, annars kan du ha problem med att titta på viss TV och filmer. Lär dig betydelsen av termer som HDMI, HDCP och DVI för att hjälpa dig att göra ett informerat köp.

Vad är HDCP?

HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection) utvecklades av Intel som en säkerhetsfunktion för att skydda upphovsrättsskyddat material. Det kräver kompatibilitet mellan avsändaren och mottagaren. Med andra ord fungerar en kabelbox med inbyggd HDCP-teknik endast med TV-apparater som också är HDCP-kompatibla. Tänk på HDCP som en säkerhetslicensnyckel för installation av ett datorprogram. Det fungerar genom att kryptera en digital signal med en kod som kräver autentisering från både den signalöverförande enheten och den signalmottagande enheten. Om autentiseringen misslyckas misslyckas signalen, vilket betyder ingen bild på TV-skärmen. Syftet med HDCP är att hindra människor från att kopiera filmer, videospel, TV-sändningar och andra medier för distribution. Eftersom digital teknik har gjort det lättare att dela upphovsrättsskyddat innehåll än tidigare, har filmindustrin anammat HDCP-teknik via Blu-ray-skivor. Faktum är att filmer och spel på Blue-ray inte fungerar på en TV utan HDCP-kompatibilitet. Tjänster som HBO och Netflix har också antagit HDCP för att skydda sina fastigheter.

Vad betyder ett HDCP-fel?

Det finns ingen firmwareuppgradering som kan förvandla en icke-HDCP-ingång till en HDCP-kompatibel ingång. Om du köpte en HDTV för några år sedan kan du få ett HDCP-fel när du ansluter en Blu-ray-spelare till din TV via en HDMI-kabel. Detta skulle tvinga dig att antingen använda en icke-digital kabel, köpa en ny HDTV eller helt bli av med Blu-ray-spelaren. 2:27

Hur man felsöker problem med HDMI-anslutning

Vad är HDMI?

HDCP är en rent digital teknik som bygger på DVI- och HDMI-kablar. Det är därför du ofta ser akronymer som DVI / HDCP och HDMI / HDCP grupperade tillsammans. HDMI står för High-Definition Multimedia Interface. Det är ett digitalt gränssnitt som gör att din HDTV ger bästa möjliga okomprimerade digitala bild. HDMI har ett enormt stöd från filmindustrin. Det skapades av några av tungviktarna i konsumentelektronikindustrin som Hitachi, Matsushita, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson och Toshiba.

Vad är DVI?

DVI är skapat av Digital Display Working Group och står för Digital Visual Interface. Det är ett äldre digitalt gränssnitt som helt och hållet har ersatts av HDMI i tv-apparater. Det finns två betydande fördelar med HDMI jämfört med DVI:

  1. HDMI skickar ljud- och videosignalen i en kabel. DVI överför endast video, så en separat ljudkabel är nödvändig.
  2. HDMI är betydligt snabbare än DVI.

HDCP HDTV Köpråd

Många nyligen tillverkade TV-apparater är HDCP-kompatibla; Om du köper en äldre uppsättning kan du kanske inte titta på filmer, spela spel eller strömma innehåll på Netflix. Oavsett om din HDTV använder HDMI eller DVI, kontrollera att den har minst en ingång med HDCP-stöd innan du köper. Inte alla portar på TV: n kommer att vara HDCP-kompatibla, så läs bruksanvisningen innan du börjar ansluta kablar till din TV.