Saltar al contenido

Vad är Nintendo Amiibo?

28 de junio de 2021
whatisamiibo 5af7679bba61770036091b03

Amiibo är Nintendos serie av leksaker till livet-figurer som kan användas för att låsa upp funktioner i många spel för flera olika Nintendo-plattformar. Figurerna är roliga att samla, eftersom de är trogna representationer av älskade videospelkaraktärer. Men de är också funktionella. Med inbäddad teknik kan amiibo-leksaker interagera med videospel som stöds, så att data kan överföras till och från en mängd olika spelsystem, inklusive Nintendo Switch, Wii U och nya Nintendo 3DS.

Hur fungerar Amiibo?

Varje amiibo (plural: «amiibo») är skulpterad för att se ut som en karaktär från ett videospel och innehåller ett dolt radiofrekvensidentifieringschip (RFID). När en spelare skannar RFID-chipet inuti en amiibo med ett kompatibelt Nintendo-system, känner systemet igen vilken amiibo det är och agerar därefter. De specifika effekterna varierar från spel till spel. Vissa spel, som Super Smash Bros., låta spelare lagra information i sin amiibo, så att de kan anpassa karaktärer, lagra data och ta med sig det sparade innehållet för att spela på kompisarna. De flesta spel och amiibo interagerar i en skrivskyddad kapacitet. Det betyder att konsolen skannar amiibo och berättar för spelet vilken typ av amiibo det är, men det gör inga ändringar i amiibo. I dessa fall låser amiibo normalt upp en karaktär, hud, nivå eller ger någon typ av specialeffekt.

Krävs Amiibo för att spela Nintendo-spel?

Amiibo är utformade för att förbättra Nintendo-spel men krävs inte. Vissa spel kan göras enklare om du har rätt amiibo. Till exempel skanna en Mario amiibo när du spelar Super Mario Odyssey på Nintendo Switch ger immunitet mot skador i 30 sekunder. Skanna en Princess Peach amiibo ger ett liv upp hjärtat. Att skanna en Mario, Bowser eller Peach amiibo låser upp speciella bröllopskostymer. (Dessa kostymer kan också låsas upp genom att slutföra mål i spelet.) Att ha rätt amiibo till hands kan ge dig en fördel, men du kommer inte att missa någonting om du inte gör det. Det enda spelet som kräver att amiibo ska fungera är Animal Crossing: Amiibo Festival.

Vilka Nintendo-system fungerar med Amiibo?

Amiibo introducerades först för Wii U, men plattformen är kompatibel med alla Nintendo Switch, Wii U eller New Nintendo 3DS. Det betyder att om du har en Mario amiibo från Wii U-eran kommer den också att fungera med en Nintendo Switch. Amiibo är inte heller regionlåst, vilket innebär att du kan använda amiibo från Japan, Europa eller Nordamerika oavsett vilken typ av Nintendo-system du har. Du hittar amiibo-skannrar för varje kompatibel Nintendo-konsol på följande platser:

 • Wii U – På GamePad.
 • Nintendo Switch – I höger Joy-Con och även i den valfria Pro Controller.
 • Nya Nintendo 3DS och 3DS XL – I den nedre pekskärmen.

Äldre Nintendo-system kan göras kompatibla med tillägget av ett NFC-läsartillbehör:

 • Nintendo 3DS och 3DS XL – Kräver en trådlös NFC-läsare som kan köpas separat.
 • Nintendo 2DS – Använder samma trådlösa NFC-läsare som 3DS.

Vilka spel fungerar med Amiibo?

Här är några av de mest populära Nintendo Switch-spelen som fungerar med amiibo. Du kan använda den här listan för att hjälpa dig att välja din första amiibo eller kolla in Nintendos fullständiga lista över amiibo-kompatibla spel.

 • Elder Scrolls V: Skyrim – Zelda amiibo ger specialutrustning med Zelda-tema, medan orelaterade amiibo ger annan fri byte.
 • Super Mario Odyssey – Mario, Peach och Bowser bröllopsdräkt amiibo ger motsvarande kostymer i spelet. Många andra amiibo-utmärkelser.
 • Fire Emblem Warriors – Alla amiibo-relaterade brandemblem kommer att tillhandahålla vapen och föremål i spelet. Chrom och Tiki amiibo ger speciella belöningar.
 • Legend of Zelda: Breath of the Wild – Wolf Link, Zelda 30-årsjubileum och Breath of the Wild amiibo ger alla speciella belöningar. Andra icke-relaterade amiibo ger mindre belöningar.
 • Kirby Star Allies – Välj Kirby, King Dedede, Meta Knight och Waddle Dee amiibo för att låsa upp illustrationbitar och föremål.
 • Splatoon 2 – Du kan spara data till alla Splatoon-seriens amiibo. Pearl och Marino amiibo låser upp sina kläder.

Närvaron av en karaktär i ett visst spel är inte en garanti för att en relaterad amiibo kommer att fungera med det spelet.

Vilka är de olika typerna av Amiibo?

De flesta amiibo är små, samlingsbara figurer, men vissa tar olika former. Faktum är att NFC-korten som finns i amiibo-figurer är så små att de kan placeras i spelkort. Amiibo har formen av:

 • Statyetter
 • Spelar kort
 • Frukostflingor
 • Plyschleksaker

Oavsett vilken form en amiibo har, använder de alla samma RFID-teknik och fungerar på samma sätt.

Hur sällsynta är Amiibo, och vad händer om du missar?

Sällsyntheten hos amiibo varierar från en till en annan och beror på hur många som producerades. Många amiibo är begränsade upplagor, vilket innebär att de produceras under en kort tid, vilket skapar knapphet och en livlig begagnad marknad. Medan ivriga samlare kan hålla koll på amiibo-utgåvor behöver genomsnittliga spelare inte oroa sig för det. Om en spelare missar att köpa en specialutgåva Super Mario Odyssey serie Mario figur, kommer hon inte att kunna dra nytta av en gratis upplåsning för Mario smoking kostym. Det är dock fortfarande möjligt att låsa upp kostymen genom att uppnå ett mål i spelet. Under många omständigheter kommer ett spel att tillåta spelaren att skanna alla versioner av en viss karaktär och få samma fördel. Till exempel skanna en Super Smash Bros. eller Classic Mario amiibo in Super Mario Odyssey erbjuder samma osårbarhetsbonus som skanning a Super Mario Odyssey serie Mario amiibo.