Saltar al contenido

Vad är Photoshop?

28 de junio de 2021
everything you need to know about adobe photoshop 4688397 0346e61547bb45908d5650f6f7f21798

Adobe Photoshop är ett av de mest populära och välkända foto- och grafikredigeringsprogrammen. Den utvecklades 1988 och har sedan dess blivit en grundpelare för användare som vill redigera befintliga foton eller till och med skapa egna bilder och grafik.

Vad är Photoshop?

Photoshop uppfanns först 1987 av två bröder, Thomas och John Knoll, som sålde distributionslicensen till Adobe 1988. Produkten hette ursprungligen Display. Photoshop är tillgängligt för både Windows- och Mac-datorer. Det anses vara en rastergrafikredigerare, vilket innebär att användare kan skapa och redigera bilder och spara dem i ett av många format. Redigera enskilda bilder eller stora satser bilder i Photoshop.

Photoshop använder ett lagerbaserat redigeringssystem som låter dig skapa och ändra bilder med många överlägg. Lager kan användas för att skapa skuggor och andra effekter och kan fungera som filter som påverkar underliggande färger. Photoshop har många automatiseringsfunktioner och kortkommandon som hjälper dig att spara tid på upprepade uppgifter. Installera filter och plugins, nya borstar och texturer och andra användbara tillbehör till Photoshop för att ständigt öka dess funktionalitet. Adobe Photoshop använder PSD-filtillägget för alla sina filer.

Hur kan jag använda Photoshop?

Photoshop är en grundpelare för designers, webbutvecklare, fotografer, grafiska konstnärer och många andra kreativa proffs, liksom hobbyister. Programvaran används för att redigera, skapa och retuschera bilder samt lägga till specialeffekter. Grafik kan skapas och sedan exporteras till andra program. Med Photoshop kan du utföra enkla funktioner, som att radera en fläck från ett foto eller avancerad fotoredigering och skapande. Precis som «Google» och «Xerox» har termen «photoshop» blivit ett verb, även om Adobe avskräcker detta. När en bild har «fotoshoppats» har den konnotationen att manipuleras för att få motivet att se bättre ut.

Adobe Photoshop-versioner och priser

Photoshop kallas ofta Photoshop CC eftersom Photoshop sedan 2017 endast har varit tillgängligt att köpa via en Creative Cloud-prenumeration. Det finns mer än 20 stationära och mobila appar i Creative Cloud-samlingen, så ju fler appar du har i din prenumeration, desto mer kostar det. Enskilda användare kanske föredrar fotograferingspaketet, som kostar 9,99 USD per månad och inkluderar Photoshop, Lightroom och 20 GB lagringsutrymme. (Mer om Lightroom nedan.) Adobe erbjuder en sju dagars gratis testversion av Photoshop som en del av en av sina Creative Cloud-prenumerationsplaner, så att du kan få en känsla för programvaran och se om det är rätt för dig.

Adobe Photoshop-familjen

Om du inte behöver den fulla funktionen i Photoshop CC har Photoshop flera systerapplikationer att överväga, inklusive Photoshop Elements, Photoshop Lightroom och Photoshop Express. Adobe Photoshop CC kan vara dyrt och överväldigande för nya användare. Om du bara vill redigera ett foto ibland, kommer något som Photoshop Elements eller Photoshop Express att vara mer än tillräckligt för dina behov.

Photoshop-element

Photoshop Elements är en mindre robust version av Photoshop CC. Det skapades för konsumenter som just har börjat med fotoredigering och vill ha ett enkelt sätt att organisera, redigera, skapa och dela sina foton. Till skillnad från Photoshop CC är Elements tillgängligt som en engångsköp av programvara snarare än som prenumeration, med en prislapp på 99,99 USD. Adobe erbjuder en 30-dagars gratis testversion av Elements så att du kan testa programvarans funktionalitet.

Adobe Photoshop Lightroom

Lightroom var designat för fotografer som vill organisera och lätt manipulera sin fotosamling. Du kan inte läka bilder som du kan med Photoshop, men du kan lysa upp bilderna med en knapptryckning, samt justera färger och förbättra eller skärpa digitala foton. Lightroom har för närvarande två smaker: Adobe Photoshop Lightroom Classicoch Lightroom. Adobe Photoshop Lightroom Classic är den nya versionen av det traditionella skrivbordet Lightroom. Lightroom är en molnbaserad fototjänst som fungerar på skrivbord, mobil och webb. En Lightroom-prenumeration är 9,99 USD per månad; den är också tillgänglig som en del av Adobe Creative Cloud Photography-planen, som också kostar 9,99 USD per månad. Prova Lightroom gratis i sju dagar för att kolla in det. Lightroom Classic finns inte längre som en fristående produkt, men ingår i Adobe Creative Cloud Photography-planen.

Adobe Photoshop Express

Adobe Photoshop Express är den mobila versionen av Photoshop, tillgänglig som en gratis app för iOS-enheter och Android-enheter. Det kan också installeras på Windows-skrivbordet med Windows 8 och senare via Microsoft Store. Det är mycket enklare än Photoshop CC, vilket ger ett grundläggande utbud av bildredigeringsfunktioner, såsom justeringar av kontrast och exponering och borttagning av fläckar. Det är också möjligt att lägga till text i bilder. Om du precis har börjat med bildredigering, överväg ett gratis Adobe Photoshop-alternativ.