Saltar al contenido

Vad är pincushion distortion?

26 de junio de 2021
Photogs 56e09e885f9b5854a9f855d6

Pincushion distorsion är en linseffekt som får bilder att bli klämda i mitten. Tänk på det som effekten på en nålkudde när en stift trycks in i den: tyget som omger stiftet rör sig nedåt och mot stiftet när trycket appliceras. Pincushion distorsion är oftast associerad med teleobjektiv, och i synnerhet zoomtele. Förvrängningen inträffar vanligtvis vid teleänden på linsen. Pincushion-distorsionseffekten ökar med avståndet objektet är från linsens optiska axel. Pincushion är den motsatta effekten av tunnlinsförvrängning, och liksom dess motsvarighet är pinchush distorsion mest synlig i bilder med raka linjer (särskilt när linjerna ligger nära bildens kant).

Fixering av pincushion distortion

Pincushion distorsion kan enkelt korrigeras i moderna bildredigeringsprogram som Adobe Photoshop, som innehåller ett korrigeringsfilter för linsdistorsion. Gratis fotoredigeringsprogram erbjuder också lite mindre sofistikerade korrigeringar. Precis som tunndistorsion förstärks pincushdistorsionen av effekterna av perspektiv på bilder. Detta innebär att en del av denna förvrängning kan korrigeras i kameran. Ta några steg när du fotograferar för att eliminera eller minska nappdynans snedvridning:

  • Eftersom pincushion distorsion oftast påverkar föremål med raka linjer, minimera effekten av pincushdistorsion genom att fotografera objekt som inte har raka linjer.
  • Undvik att fotografera med maximal förstoring av telezoomobjektivet. Flytta dig närmare motivet och zooma ut om möjligt eller ta bilden lite bredare än du kanske gillar och beskär på datorn.
  • Flytta till en annan plats för att se om ett annat perspektiv på objektet minskar pincusheffekten. Du kanske också vill ändra perspektiv helt och undvika att fotografera objektet rakt på så att förvrängningen blir en bra aspekt för bildens estetik.
  • Om du har raka linjer i ditt objekt, försök att hålla dem så nära mitten av ramen som möjligt. Linjer bredvid ramens kant verkar också vara mer förvrängda eftersom ramen är en helt rak linje.