Saltar al contenido

Vad är Plex Live TV och ska jag använda den?

21 de junio de 2021
watchplexlivetv 5ba435374cedfd0050c2ccfa

Med Plex Live TV kan du titta på och spela in live-TV på din dator, smartphone, surfplatta och andra kompatibla enheter, istället för bara på din TV. Det är inte en TV-streamingtjänst, eftersom den förlitar sig på gratis radio-TV-sändningar för att tillhandahålla live-TV, men det kan fungera som en kabelersättning för kabelskärare precis som traditionella streamingtjänster.

Hur fungerar Plex Live TV?

Plex Live TV är baserad på Plex Media Server, vilket är programvara som du kan använda för att organisera ditt digitala mediebibliotek och strömma det till praktiskt taget vilken internetansluten enhet som helst. Det lägger till en digital videoinspelare (DVR) -funktion till Plex Media Server samt möjligheten att titta på live-tv via samma programvara. Så som Plex Live TV fungerar är att du installerar Plex Media Server på en dator eller en nätverksansluten lagringsenhet (NAS) och sedan ansluter den till en antenn med speciell hårdvara. Plex Media Server kan då ta emot gratis radio-TV-sändningar, konvertera dem till ett digitalt format och sedan antingen lagra den videon för senare användning eller strömma den live till vilken kompatibel enhet som helst. Plex Media Server är gratis att ladda ner och använda, men Plex Live TV-funktionen är inte gratis. För att få åtkomst till Plex Live TV måste du registrera dig för Plex Pass-tjänsten. Detta är billigare än streamingtjänster, men det kräver en liten månatlig kostnad såvida du inte väljer livstidsabonnemanget.

Nödvändig utrustning

För att använda Plex Live TV behöver du Plex Media Server installerad på en dator eller NAS och några andra hårdvarubitar. Eftersom Plex Live TV är beroende av lokala TV-sändningar, behöver du i huvudsak ge din dator allt du behöver för att efterlikna funktionaliteten hos en riktig TV.

Här är de grundläggande utrustningskraven:

 • Maskinvara som kan omkoda, lagra och strömma videofiler: Detta kan vara en dator eller en kompatibel NAS-enhet. Den kör Plex Media Server och ansluter till en antenn via en HD-tuner-enhet.
 • Maskinvara som kan ta emot TV-signaler: Detta måste vara någon typ av HD-tuner-enhet som efterliknar funktionerna hos en TV. Den tar emot en TV-sändning från en antenn och gör den tillgänglig för datorn eller NAS.
 • En antenn: Detta måste vara en antenn som kan plocka upp digitala tv-sändningar. Vilken antenn du behöver beror på styrkan och placeringen av tv-sändarna i ditt område.

Omkodning, lagring och strömmande utrustning

Kärnan i din Plex Live TV-installation måste vara hårdvara som kan spela in, lagra och strömma video. Här är de viktigaste alternativen:

 • Dator: Det enklaste sättet att använda Plex Live TV är att installera Plex Media Server på en dator som har tillräckligt med processorkraft för att koda video och tillräckligt med lagringsutrymme för att hålla videofiler. En trådbunden Ethernet-anslutning till ditt nätverk är också bra.
 • NAS: Det andra alternativet är att använda en NAS-enhet som kan koda video, men inte alla NAS-enheter passar räkningen. De flesta NAS-enheter använder Linux-operativsystemet, så det är svårt att ställa in Plex Live TV om du bara känner till Windows eller macOS. NAS-enheter saknar vanligtvis också den processorkraft som krävs för att koda och strömma live-tv.

Plex Live TV HD-tunerutrustning

Nästa sak du behöver är en HD-tuner, som är en enhet som kan ta emot en HD-TV-signal och ge den till din dator. Här är de viktigaste alternativen:

 • USB HD-mottagare: Detta är det mest universella alternativet. Du ansluter tunern till en USB-port på din dator och ansluter den sedan till en antenn med samma typ av koaxialkabel som du normalt skulle ansluta till din TV. Du kan använda dessa på både stationära och bärbara datorer.
 • PCMCIA HD-mottagare: Dessa kort är utformade för att anslutas till PCMCIA-kortplatsen (Personal Computer Memory Card International Association) i en bärbar dator, och de inkluderar en koaxial anslutning för en antenn. Du kan bara använda dessa kort med bärbara datorer och den bärbara datorn måste ha en kompatibel PCMCIA-kortplats tillgänglig.
 • PCIe HD-mottagare: Dessa kort är utformade för att anslutas till PCIe-kortplatsen (Peripheral Component Interconnect Express) på moderkortet på en stationär dator, och de inkluderar en koaxial anslutning för en antenn. Detta är det bästa alternativet om du har Plex Media Server installerad på en stationär dator som har en öppen PCI Express-kortplats.

Plex Live TV-antennutrustning

Det sista du behöver är en antenn som kan ta emot luft-HD-TV-signaler. Om du har en antenn monterad på ditt tak kan du använda den. Om du inte gör det här är dina antennalternativ:

 • Fönstermonterad HD-antenn: Dessa antenner är enkla att installera, men de har ett begränsat räckvidd. Om du bor i ett område där de närmaste TV-stationerna är mer än 30 eller 80 km bort, fungerar den här typen av antenn inte.
 • Vindmonterad HD-antenn: Dessa antenner har större räckvidd än fönstermonterade antenner. Om de närmaste TV-stationerna är för långt borta behöver du en riktad antenn istället.
 • Takmonterad HD-antenn: Dessa antenner har det största utbudet eftersom de är monterade ute på ditt tak. Helst bör den här typen av antenn placeras tillräckligt högt för att den inte hindras av ditt tak eller något av husen eller träden i närområdet.

Tillgängligheten av HD-TV-sändningar via luft varierar beroende på din plats. Federal Communications Commission (FCC) tillhandahåller ett DTV-mottagningsverktyg som du kan använda för att se vilka kanaler som finns där du bor och vilken typ av antenn du behöver.

Så här ställer du in Plex Live TV

Det första steget i att ställa in Plex Live TV är att installera Plex Media Server, helst på en dator som har en snabb processor och en trådbunden anslutning till ditt nätverk. När du har installerat Plex Media Server måste du köpa en HD-tuner-enhet och en antenn om du inte redan har gjort det.

Hur du installerar din TV-mottagare och sedan ansluter den till en antenn

Så här får du Plex Live TV att fungera:

 1. Registrera dig för ett Plex-konto.

 2. Köp en Plex Pass-prenumeration.

 3. Installera Plex Media Server.

 4. Montera din antenn.

 5. Anslut en koaxialkabel till antennen och dra den till din dator.

 6. Installera en HD-tuner-enhet i din dator.

 7. Anslut koaxialkabeln till din antenn.

 8. Lansera Plex Media Server på din dator.

 9. Springa det Live TV och DVR installationsguiden i Plex Media Server.

Så här använder du inställningsguiden för Plex Live TV och DVR

När du väl har installerat en tuner-enhet och anslutit den till en antenn är du ganska redo att gå. Det sista du behöver göra är att köra installationsguiden för Plex Live TV & DVR. Detta leder dig genom processen att ställa in Plex Media Server för att arbeta med din tuner-enhet, söka efter lokala kanaler och till och med ladda ner en programmeringsguide för ditt område.

Så här använder du inställningsguiden för Plex Live TV och DVR

Så här ställer du in Plex Live TV och DVR:

 1. Lansera Plex Media Server.

 2. Navigera till genom att använda en webbläsare app.plex.tv/desktop.

 3. Se till att du är inloggad på Plex TV-webbappen med samma konto som du använder för din Plex Media Server.

 4. Gå till inställningar > Server > Live TV och DVR.

 5. Välj INSTÄLLNING AV PLEX DVR. Om du inte har registrerat dig för Plex Pass ser du inte det här alternativet. Istället ser du Plex Pass-registreringsknappen.

 6. Vänta tills systemet är klart att söka efter din tuner.

 7. Om systemet hittar din tuner, välj FORTSÄTTA. Om systemet inte hittar din tuner, välj Ser du inte din enhet? Ange nätverksadressen manuelltoch ange sedan adressen.

 8. Välj DVR och verifiera eventuella upptäckta kanaler.

 9. Om du ser alla kanaler som du förväntade dig att välja, välj FORTSÄTTA. Välj SKANNA KANALER om systemet inte automatiskt upptäckte alla dina lokala kanaler.

 10. Välj ditt språk, ange ditt postnummer och välj sedan FORTSÄTTA.

 11. Kontrollera att kanalguiden matchar identiteten på de kanaler du kan ta emot och gör eventuella ändringar du behöver. Välj bock bredvid en kanal som du vill lämna utanför din DVR.

 12. Välj FORTSÄTTA.

Hur man tittar på live-TV på Plex

När du väl har installerat Plex Media Server på en dator eller en kompatibel NAS och du har anslutit både en antenn och en tuner-enhet är du redo att titta på och spela in live-tv. Du kan titta på live-TV via Plex-appen på din huvuddator, vilken annan dator eller bärbar dator som helst, din smartphone, tv-strömmande enhet eller till och med en spelkonsol. Se bara till att du loggar in i Plex-appen med samma konto som du använde när du konfigurerade Plex Media Server.

Så här hittar du Plex Live TV & DVR i Plex-appen

Så här ser du live-TV på Plex:

 1. Starta Plex-app på vilken kompatibel enhet som helst.

 2. Välj Mer. Beroende på enhet kan du helt enkelt välja Live TV och DVR.

 3. Välj Live TV och DVR.

 4. Bläddra bland Programmeringsguide för en show du vill titta på.

 5. Välj det program du vill titta på.

 6. Välj röd post ikon för att spela in showen till din DVR.

 7. Välj uppspelningsknapp för att titta på showen.