Saltar al contenido

Vad är S-Video?

26 de julio de 2021
S video connection 57fa78fe3df78c690f76895b

S-video (förkortning för Supervideo) är en analog videoanslutningsstandard som överför elektriska signaler över ledningar för att representera originalvideon. Om du har en äldre analog TV eller DVD-spelare kan du fortfarande använda en S-videokabel.

Vad är S-Video?

S-videoteknik överför standardupplöst video, som har en upplösning på 480 pixlar eller 576 pixlar. S-videokablar har olika användningsområden, inklusive anslutning av datorer, TV-apparater, DVD-spelare, videokameror och videobandspelare. S-video är en förbättring jämfört med kompositvideo, som bär all videodata (inklusive både ljusstyrka och färginformation) i en signal över en tråd. S-video bär ljusstyrka och färginformation som två separata signaler över två ledningar. På grund av denna separering är video som överförs av S-video av högre kvalitet än för kompositvideo.

S-video är också känd som komponentvideo och Y / C-video.

S-videoportar

S-videoportar är runda med flera hål och en något platt botten. Portarna kan ha fyra, sju eller nio stift. Precis som kompositvideo (den gula kabeln i en tre-kontakt-inställning), bär S-videokabeln endast videosignalen, så kompositljudkablar (de röda och vita ledningarna) krävs fortfarande.

Ett foto av ett grafikkort med en S-videoport.

Hur S-Video fungerar

S-videokabeln överför video genom två synkroniserade signal-och-jordpar, namngivna Y och C:

 • Y är luma-signalen, som bär luminansen eller de svartvita elementen i videon. Den inkluderar också horisontella och vertikala synkroniseringspulser.
 • C är kromsignalen, som bär krominansen. Detta är färgdelen av bilden. Denna signal innehåller både mättnads- och nyanselementen i videon.

Om både din utmatningsenhet (dator, DVD-spelare eller spelkonsol) och din inmatningsenhet (TV) har en S-videoport behöver du bara en S-videokabel med rätt antal hål i vardera änden.

S-Video vs HDMI

Nyare videostandarder som HDMI överför digitala videosignaler i form av kod. Den största fördelen med digital video är att signalen inte försämras från källa till destination. Det kan också sända högre videoupplösningar. Om du använder en enhet som kräver en S-videokabel kan du överväga att uppgradera din elektronik till modeller som kan skicka och ta emot digital video. Du kommer att förbättra din video och dra full nytta av högupplöst teknik inbyggd i tv-apparater och datorskärmar. Om du vill ansluta en enhet med en S-Video-port med en nyare HD-TV eller bildskärm behöver du en S-Video-till-HDMI-adapter.

Så här fixar du S-Video som inte hittar någon signal

För att använda S-video för att ansluta audiovisuell utrustning måste båda enheterna ha S-video-portar eller -uttag. Om du tror att du har anslutit allt korrekt men din TV fortfarande inte hittar S-videosignalen kan du prova följande felsökningssteg:

 1. Tryck Källa eller Inmatning på din TV-fjärrkontroll och se till att du väljer komponent.

 2. Dubbelkolla kabeln och portarna så att de har ett kompatibelt antal stift och hål.

 3. Se till att din källenhet (dator eller spelkonsol) skickar sin video ut via S-video-utgången.

 4. Köp en adapter som konverterar kompositvideo, DisplayPort eller HDMI till en S-videokabel som ansluts till din TV. Om källenheten använder S-Video men din bildskärmsenhet inte hittar du en adapter som konverterar S-video till HDMI- eller RGB-ingång som ansluts till din TV eller datorskärm.

FAQ

 • Används fortfarande S-videokablar?

  Ja, men de flesta nyare enheter levereras inte längre med S-Video-portar. Det enda skälet till att du behöver en S-videokabel är om du har en äldre enhet som endast stöder kompositvideo.

 • Hur ansluter jag min dator till min TV utan S-Video?

  Andra alternativ för anslutning av din dator och TV inkluderar HDMI, DVI, VGA och Thunderbolt.

 • Hur konverterar jag DVI till S-Video?

  Använd en DVI-till-komposit-omvandlare. Om du har en gammal TV eller videobandspelare som bara stöder kompositvideo behöver du något som konverterar digitala till analoga signaler.