Saltar al contenido

Vad är satellitradio?

11 de julio de 2021
GettyImages 155439194 567f29bf3df78ccc158bc77a

Satellitradio är en prenumerationstjänst som använder kommunikationssatelliter för att sända ljudprogrammering över ett stort område. Medan tekniken har funnits sedan 1990-talet är den inte alls lika populär som traditionell markradio. Satellitradio liknar i vissa avseenden traditionell radio, men det finns viktiga skillnader. Sändningsformatet för satellitradio är mer eller mindre detsamma som markbunden, men eftersom det erbjuds via en prenumerationsmodell är de flesta stationer tillgängliga utan kommersiellt avbrott. Som satellit-tv behöver du specialutrustning för att lyssna på satellitradio. En viktig fördel med satellitradio är att signalen är tillgänglig över ett mycket bredare geografiskt område än markbunden radio. En handfull satelliter kan täcka en hel kontinent och varje satellitradiotjänst tillhandahåller samma uppsättning stationer och program för hela sitt täckningsområde. Det betyder att du får samma programmering i New England som du får i södra Kalifornien.

Satellitradio i Nordamerika

På den nordamerikanska marknaden finns det bara ett alternativ för satellitradio: Sirius XM. Sirius och XM brukade vara två separata företag, men de två slogs samman 2008 när XM Radio köptes av Sirius. Vid starten sändes XM från två geostationära satelliter som sträckte sig över USA, Kanada och delar av norra Mexiko. Sirius använde tre satelliter, men de befann sig i mycket elliptiska geosynkrona banor som gav täckning till både Nord- och Sydamerika. Skillnaden i satellitbanor påverkade också kvaliteten på täckningen. Eftersom Sirius-signalen härstammar från en högre vinkel i Kanada och norra USA var signalen starkare i städer som hade många höga byggnader. Men Sirius-signalen var också mer sannolikt än att XM skulle stängas av när man kör i tunnlar. Sirius, XM och SiriusXM delar alla samma programmeringspaket, men banorna på deras respektive satelliter kan påverka mottagningskvaliteten beroende på var du befinner dig i Nordamerika.

Satellitradio i din bil

År 2016 fanns det cirka 30 miljoner satellitradioabonnenter i USA. Både Sirius och XM har drivit biltillverkare att inkludera satellitradio i sina nya fordon, och de flesta biltillverkare har minst ett fordon med satellitkopplingar. Vissa nya fordon levereras även med ett förbetalt abonnemang. Eftersom satellitradioabonnemang är knutna till enskilda mottagare erbjuder Sirius XM bärbara mottagare som kan transporteras från en plats till en annan. Dessa bärbara mottagare är konstruerade för att passa i dockningsstationer, men många är också kompatibla med specialiserade huvudenheter. Om du spenderar mycket tid i din bil kan en huvudenhet med inbyggd satellitradiomottagare ge en utmärkt, obruten underhållningskälla på vägen. En bärbar mottagarenhet tillåter dig dock att ta samma underhållning till ditt hem eller på din arbetsplats. Sirius XM har också streamingalternativ, vilket innebär att du inte behöver en mottagare för att lyssna på satellitradio utanför din bil. Med ett abonnemang och en app från SiriusXM kan du strömma satellitradio på din dator, surfplatta eller telefon.

Satellitradio någon annanstans i världen

Satellitradio används för olika ändamål i olika delar av världen. I vissa delar av Europa simuleras markbunden FM-radio via satellit. Det finns också planer för en prenumerationsbaserad tjänst som ger radioprogrammering, video och andra medier till bärbara enheter och huvudenheter. Fram till 2009 fanns det en tjänst som heter WorldSpace som tillhandahöll prenumerationsbaserad satellitradioprogrammering till delar av Europa, Asien och Afrika. Den tjänsteleverantören ansökte om konkurs 2008.