Saltar al contenido

Vad är vitt brus?

15 de agosto de 2021
whitenoise01 5c0e500dc9e77c0001981ead

Shhhh. Det är inte havets ljud, eller en kollega som försöker vissla, det är det avslappnande, isolerande ljudet av vitt brus. Det konstiga fenomenet att lyssna på motsvarigheten till aktivt ingenting är mer populärt idag än någonsin tidigare, och för många människor är det otroligt avkopplande. Men vad är vitt brus, och varför lyssnar folk så mycket på det?

Hur låter vitt brus?

Även om vitt brus traditionellt kan kännetecknas av det sprakande surret som kan höras om du ställer in din TV fel, tekniskt sett är vitt brus något ljud med varierande frekvens med en konsekvent spektraltäthet. I en mer praktisk mening är vitt brus ett konsekvent ljud som din hjärna kommer att tolka som en solid kropp av märkbart ljud, snarare än enskilda frekvenser. Detta är viktigt eftersom vitt brus huvudsakliga syfte är att inte bli hörd. Det kan låta löjligt, men många människor använder det för att hjälpa dem att studera, att slappna av eller somna, eftersom det hjälper dem att effektivt slappna av den hörande delen av hjärnan för att fokusera på en annan uppgift. Så, hur låter vitt brus? Inget, efter ett tag. Men i vardagligt tal kan vitt brus vara allt som är konsekvent och sitter i bakgrunden av ditt medvetande. För många människor är detta något så täckande som den livliga TV -statiken som vi nämnde ovan. För andra kan det vara ljudet av regn på ett tak, en oscillerande fläkt eller till och med ljudet av universum självt – så kallat, himmelskt vitt brus.

Vad används vitt brus till?

Förutom avkoppling har vitt brus också använts vid produktion av elektronisk musik, ofta med viss filtrering för att skapa ett helt annat ljud. Vitt brus kan också användas för att testa ljudutrustning eller för att generera verkligt slumpmässiga nummer för lotterier eller vissa datorprogram. Det har till och med funnits någon användning vid tinnitusbehandling, vilket hjälper dem med det irriterande kroniska tillståndet att stämma de distraherande ljud som hörs av öronen.

Hur är det med rosa brus?

Vitt brus är i hög grad en flatlinje, men det finns andra färgade varianter som skiljer sig något åt. För människor som använder vitt brus för sina olika applikationer kan dessa varianter visa sig mer effektiva. Rosa brus är ett av de mest kända och skiljer sig från vitt brus genom att dess effektspektraldensitet är omvänt proportionell mot signalens frekvens, snarare än lika intensitet som den. Det betyder att de lägre frekvenserna i rosa brus är högre än de högre frekvenserna, vilket kan skapa ett ljud som har en djupare känsla. Många tycker att detta är mer bekvämt eller naturligt klingande än vitt brus. Brunt brus är en annan vanlig form av vitt brus, ibland kallat brunt brus eller rött brus. Den är baserad på Brownian Motion och uppnår ett ännu djupare ljud än rosa brus.

Vad är en vit brusmaskin?

En vit brusmaskin är varje hårdvara (eller förmodligen programvara) som producerar ljud som överensstämmer med den vardagliga tolkningen av vitt brus. Det täcker allt från baby-sömnenheter som spelar ljudet av rinnande vatten till 10-timmars YouTube-videor med bakgrundsstrålningsljud från kosmos.

Det finns också ett antal vita brusappar som kan laddas ner från respektive App Store och Google Play Store, som erbjuder snabb och enkel åtkomst till White noise i alla dess olika färger och konfigurationer.

Är vitt buller skadligt?

Det korta svaret är: nej. Men som med alla hälsorekommendationer finns det några varningar. Vitt brus vid höga volymer (tänk på 100 decibel eller högre) har kopplats till vissa skador på de små hårstrån i det mänskliga örat och kan leda till hörselnedsättning i framtiden. Det finns också något som tyder på att spädbarn som sover med vitt brus hela natten (i motsats till att de bara används för att hjälpa dem att nicka av) kan leda till en långsammare utveckling i hörseln i hjärnan. Detta är dock ofta ganska begränsade studier, och är i de flesta fall inriktade på djur, snarare än människor. Det bästa alternativet är att hålla den vita ljudvolymen av vilken typ som helst på en bekväm nivå, och med en baby eller ett litet barn, försök att inte låta den gå över natten. När allt kommer omkring, att låta dina barn vänja sig vid att sova genom den udda smällen du gör efter sänggåendet kommer också att göra ditt liv mycket enklare.