Saltar al contenido

Vad du kan göra med DRM-skyddade iTunes-låtar

22 de junio de 2021
GettyImages 594832383 5a3bfc8e89eacc0037cc8f68

ITunes Store använder inte längre DRM-kopieringsskydd för låtar och album du köper. Men tänk om du fortfarande har några i ditt digitala musikbibliotek? Om du har stött på problem som att inte kunna bränna en spellista, inkompatibilitet med vissa låtar på en mobil enhet eller annan dator, kan det vara ett DRM-relaterat problem.

Gränser som införts av Apples FairPlay DRM

Om du köpte låtar från iTunes Store före 2009 är det stor chans att de är kopieringsskyddade av Apples FairPlay DRM-system. Men vad kan du exakt göra, eller mer till det, kan inte göra med iTunes Store kopieringsskyddade ljudfiler?

  • Begränsad bärbar hårdvarukompatibilitet: För närvarande om du köper låtar och album från iTunes Store kommer filerna du laddar ner i iTunes Plus-format. Dessa är okrypterade och har därför inga begränsningar. Det betyder att du kan spela dem på vilken bärbar enhet som helst som stöder AAC-formatet. För låtar som du har köpt före 2009 kommer du dock att upptäcka att de flesta (om inte alla) enheter som inte kommer från Apple inte kommer att kunna spela dem.
  • Begränsat antal datorer: Till skillnad från DRM-fria låtar som kan spelas på ett obegränsat antal datorer kan låtar som är FairPlay-krypterade endast spelas på upp till 5 auktoriserade maskiner.
  • iTunes är den enda programvaran Media Player du kan använda: FairPlay DRM binder dig till iTunes. Det betyder att du tvingas använda Apples programvara även om din föredragna mediaspelare kan vara VLC Player, Windows Media Player etc.
  • Spellista Burn Limit: Om du lägger till DRM-skyddade låtar i en iTunes-spellista, sätts en gräns på hur många gånger du kan bränna den på CD. Denna gräns är för närvarande inställd på 7. Denna begränsning kan vara mycket obekväm om du har arbetat på en spellista under en längre tid för att få ett meddelande om att CD: n inte kunde brännas helt. Du kan dock komma runt problemet genom att antingen ändra spellistan eller skapa en ny.

Sätt att frigöra dina iTunes-låtar av DRM

  • Itunes match Apples iCloud-baserade tjänst är ett bra sätt att lagligt ta bort DRM från dina gamla låtar och uppgradera dem samtidigt. Tjänsten skannar alla låtar i ditt iTunes-musikbibliotek. Alla låtar som den hittar som är DRM-skyddade kommer att uppgraderas till iTunes Plus-formatet (förutsatt att de fortfarande finns tillgängliga i iTunes Store). Bithastigheten för dina ursprungliga låtar kommer därför att uppgraderas från 128 Kbps till 256 Kbps – vilket effektivt fördubblar ljudupplösningen. Nackdelen med att använda den här tjänsten är att den är prenumerationsbaserad. Men du behöver inte betala för det varje år för att behålla dina DRM-fria omvandlingar.
  • Programvaruverktyg för borttagning av DRM Direkt borttagning av DRM strider mot upphovsrätten, men majoriteten av verktygen för borttagning av kopieringsskydd kringgår detta genom att använda «analog hål» -teknik. Allt detta betyder att låtar spelas in när de spelas på din dator för att skapa en ny ljudfil. Detta är ett grått område i digital musikvärld, men det är ändå ganska effektivt.