Saltar al contenido

Vad du ska leta efter när du köper en projektor

19 de junio de 2021
before you buy a video projector 1847845 v3 ED 8a08e03f2cfc4835a13872618bd4ad00

Videoprojektorer har länge använts som ett presentationsverktyg i affärs- och kommersiell underhållning, liksom i vissa avancerade hemmabiosystem. Videoprojektorer blir dock mer tillgängliga och överkomliga för de flesta. Kolla in några av dessa användbara tips innan du köper din första videoprojektor.

Typer av videoprojektorer

Två huvudtyper av videoprojektorer finns tillgängliga: DLP (Digital ljusbehandling) och LCD (LCD-skärm).

  • DLP-projektorer använder en ljuskälla i kombination med ett färghjul och chip som innehåller mikroskopiska lutande speglar. Ljuset passerar genom färghjulet, reflekterar från speglarna och projiceras sedan på en skärm.
  • LCD-projektorer använder en ljuskälla som passerar ljus genom tre LCD-chips (tilldelade primära färger rött, grönt och blått) för att skapa och projicera bilder.

Varianter av LCD-teknik inkluderar: LCOS (Liquid Crystal on Silicon), JVC D-ILA (Digital Imaging Light Amplification) och Sonys SXRD (Silikon kristall reflekterande display). Med LCOS / D-ILA- och SXRD-projektorer reflekteras ljuskällan från de 3 LCD-chipsen istället för att passera genom dem.

Lampor, lysdioder och lasrar

Förutom LCD- och DLP-teknik bör du överväga om ljuskällan i projektorn är en lampa, LED eller laser. Alla tre alternativen har sina fördelar och nackdelar:

  • Videoprojektorer som använder lampor måste bytas efter cirka 3000 till 4000 timmars visning. Vissa projektorer levererar dock över 5000 timmars visning.
  • Videoprojektorer som använder lysdioder och / eller lasrar som ljuskälla har mycket längre livslängd – ofta så mycket som 20 000 timmar eller mer.

Jämför livslängd för videoprojektorns ljuskälla med en LED / LCD- eller OLED-TV, som kan ta över 60 000 timmar, om än med mindre skärmstorlek.

Ljuseffekt och ljusstyrka

Utan tillräckligt ljus kan en projektor inte visa en ljus bild. Om ljuset är för lågt ser bilden ut lerig och mjuk, även i ett mörkt rum. Det bästa sättet att avgöra om en projektor matar ut tillräckligt med ljus för att producera ljusa bilder, kontrollera ANSI-lumen. Detta kommer att berätta hur mycket ljus som en projektor kan släcka. Relativt sett har projektorer med 1000 ANSI-lumen eller mer tillräcklig ljusstyrka för hemmabioanvändning. Rumsstorlek, skärmstorlek / avstånd och omgivande rumsljusanslutningar påverkar också behovet av mer eller färre lumen. Även om videoprojektorns ljuseffekt har förbättrats fungerar de fortfarande bäst i ett mörkt rum. LCD- och DLP-projektorer matar ut ljus på olika sätt. LCD-projektorer matar ut lika mycket vitt och färgljus, medan DLP-projektorer matar ut mer vitt ljus än färgljus.

Kontrastförhållande

Kontrastförhållande kompletterar ljusstyrkan. Kontrast är förhållandet mellan de svarta och vita delarna av en bild. Höga kontrastförhållanden ger vitare och svartare svarta. En projektor kan ha ett bra lumenvärde, men om kontrastförhållandet är lågt ser din bild ut. I ett mörkt rum är kontrastförhållandet minst 1 500: 1 bra, men 2 000: 1 eller högre anses utmärkt.

Pixel densitet och skärmupplösning

Pixel Density (aka skärmupplösning) är viktigt. LCD- och DLP-projektorer har båda ett fast antal pixlar.

  • Om du tittar mest på HDTV får du ett så högt antal pixlar som möjligt (helst 1920×1080).
  • Ett naturligt pixelantal på 1024×768 räcker för DVD. 720p HDTV-signaler kräver dock ett 1280×720 pixelantal för skärmen, medan en 1080i HDTV-insignal behöver ett pixelantal på 1920×1080.
  • Om du har en Blu-ray Disc-spelare, överväga en projektor med 1920×1080 verklig pixelupplösning och möjligheten att visa 1080p-formatet.

Om du vill hoppa in i 4K-territorium, förutom den högre prislappen, projicerar inte alla 4K-projektorer äkta 4K-upplösning. Det är viktigt att du förstår hur 4K-videoprojektorer fungerar och hur de är märkta så att du kan göra rätt val för en hemmabioinstallation. För att få ut det mesta av 4K-projektorn måste du tillhandahålla 4K-innehåll från en Ultra HD Blu-ray-spelare eller 4K-streamingkällor (som Netflix eller Vudu).

Färgåtergivning

Färgåtergivning är en annan viktig faktor att tänka på. Kontrollera om det finns naturliga kötttoner och färgdjup, hur färgerna ser ut i de ljusaste och mörkaste områdena i bilden och graden av färgstabilitet från inmatning till inmatning och att du blir bekant med de typer av bildinställningar som videoprojektorer erbjuder. Alla har en liten skillnad i färguppfattning och vad som ser tilltalande ut för dem, så titta noga.

Ingångar

Se till att projektorn har de ingångar du behöver. Alla videoprojektorer har idag HDMI-ingångar, och de flesta projektorer har också VGA- eller DVI-ingångar för datorer. Men om du har äldre källkomponenter med komposit-, S-video- eller komponentvideoutgångar, vet du att många nyare videoprojektorer inte längre erbjuder dessa alternativ eller bara erbjuder kompositvideoingångar. När du handlar efter en projektor är det definitivt viktigt att se till att den har de anslutningar du behöver. Vissa videoprojektorer inkluderar ljudingångar och inbyggda högtalare, men som högtalare inbyggda i TV-apparater är de inte särskilt effektiva. Det är bäst att ansluta din ljudkälla till ett externt ljudsystem (till och med en blygsam) för en bättre tittarupplevelse.

Glöm inte skärmen!

Skärmar finns i olika tyger, storlekar och priser. Vilken typ av skärm som är bäst beror på projektorn, betraktningsvinkeln, mängden omgivande ljus i rummet och avståndet från projektorn till skärmen. Om du har ett litet rum kan du överväga en Short Throw-projektor som kan visa mycket stora bilder från ett kortare avstånd.

Bärbarhet

Bärbarhet är viktigt, inte bara när det gäller att flytta eller resa med din projektor utan för att förenkla installationen och installationen. Det gör det också lättare att testa olika skärmstorlekar, avstånd och rum för att se vilket arrangemang som fungerar bäst. Om din projektor är bärbar kan du till och med hänga ett lakan på en yttervägg (eller garageport) på sommaren och njuta av dina egna inkörningsfilmer. Att titta på filmer utomhus med en videoprojektor kan vara en fantastisk upplevelse. Vissa kompakta projektorer levereras med väskor eller fodral.

Poängen

En hemmabioinstallation med en videoprojektor i centrum kan verkligen höja hemmabioupplevelsen. Men ta bara inte in din plånbok och köp vad som marknadsförs eller säljs. Priserna på videoprojektorer varierar mycket från flera hundra till flera tusen dollar, beroende på alla ovanstående faktorer. Om du inte projicerar på en vägg måste du också överväga kostnaden för en skärm, som kommer i liknande prisklasser.