Saltar al contenido

Vad innebär det att arbeta med Retainer som grafisk designer?

14 de julio de 2021
GettyImages 187038272 58fe18853df78ca159b5b130

Vissa frilansande grafiska formgivare arbetar på hållare, åtminstone med vissa kunder. Ett arrangörarrangemang är när designern och kunden ingår ett avtal som täcker en viss tidsperiod (t.ex. en månad eller ett år) eller ett visst antal timmar (t.ex. 10 timmar per vecka) eller för en viss pågående projekt som ska utföras för en uppsättning, vanligtvis förbetald avgift.

Fördelar med en hållare för klienten

Denna typ av arrangemang ger många fördelar för både designer och klient. Följande är fördelar för kunder:

 • Designern ger en garanterad mängd arbete och kunden prioriteras framför andra kunder.
 • Klienten kan ofta få en rabatterad ränta jämfört med designerns normala frilansavgifter.
 • Kunden vet exakt vad de kan förvänta sig när det gäller fakturering och betalar ett fast belopp varje vecka eller månad under kontraktets löptid.
 • Klienten skapar en långvarig relation med designern, vilket undviker behovet av att ständigt intervjua och utbilda nya designers eller team för varje nytt projekt.

Fördelar med en hållare för den grafiska formgivaren

För grafiska formgivare tar ett hållaravtal några av riskerna med ett frilansarrangemang:

 • Designern får garanterad, regelbunden inkomst under loppet av behållarkontraktet.
 • Designern vet exakt hur mycket tid som krävs för att klienten ska kunna slutföra den angivna mängden arbete.
 • Designern skapar en långvarig relation med klienten, vilket gör det mer troligt att klienten kommer att fortsätta arbeta med dem i framtiden.

Retainerbaserade projekt

En designer och klient kan använda ett behållaravtal för nästan alla typer av projekt. Vanliga typer är att designa ett nyhetsbrev varje månad, underhålla en webbplats, hantera pågående eller säsongsbetonade annonskampanjer eller arbeta på ett långsiktigt projekt som att utveckla varumärkesmaterial, en webbplats eller andra marknadsförings- och interna dokument för ett nytt företag.

Kontraktet

Som med alla grafiska designprojekt är det vettigt för båda parter att använda ett kontrakt. Hållaravtalet bör innehålla följande punkter:

 • Parametrar för arbetsförhållandet
 • Beloppet för hållaren (avgift), hur ofta den betalas (månadsvis, veckovis osv.)
 • Arbetet som ska utföras mot den avgiften, inklusive antalet timmar, dagar eller andra tidsintervaller för vilka konstruktörens tid och expertis behålls
 • De typer av tjänster som tillhandahålls, oavsett om det är ett enda, långsiktigt projekt eller en serie mindre jobb som utförs regelbundet
 • Vilka uppgifter designern ansvarar för, till exempel endast tryckarbete (och inte webbrelaterade projekt)
 • Hur och när designern rapporterar timmarna de arbetade enligt kontraktet

Om designerns åtagande är för ett visst antal timmar, måste de spåra sin tid för att vara säker på att klienten får vad de betalade för. Avtalet bör innehålla en klausul om vad som händer om kunden kräver färre eller fler timmar än vad som har avtalats. Anta till exempel att klienten betalar för 20 timmar per månad men bara använder 15 timmar en månad. Rullas timmarna till nästa månad eller är det helt enkelt en förlust för klienten? Eller vad händer om designern inte är tillgänglig på grund av sjukdom eller andra orsaker som inte orsakats av klienten? Kostar de mindre för den perioden eller ger de ytterligare timmar under den följande? Eller vad händer om klienten behöver ytterligare arbete? Kommer det att betalas i timpris, klistras på nästa retentbetalning eller dras av från framtida arbete? Inte alla designers eller klienter vill arbeta med hållare men det är ett giltigt affärsarrangemang med fördelar för båda sidor.