Saltar al contenido

Varför fungerar inte 12v-uttaget i min bil?

28 de junio de 2021
cigarettelightersocketdoesntworknocharge 5bb3c7fac9e77c0051fbd30d

Alla cigarettändaruttag är också 12v-uttag, vilket innebär att du ska kunna ansluta en cigarettändaromformare, celladdare eller något annat 12v DC-tillbehör till något cigarettändaruttag, i vilket fordon som helst, och få det att fungera bra. När ett cigarettändaruttag slutar fungera eller verkar fungera fel finns det några saker som kan gå fel:

  • Ett hinder i sockeln – Detta händer oftast när cigarettändaruttaget installeras vertikalt i en mittkonsol eftersom den riktningen gör det mycket lätt för små föremål att falla i uttaget. Icke-ledande hinder hindrar laddare från att komma i kontakt, medan ledande föremål som mynt kan blåsa kretsen.
  • Cigarettändaruttaget är sprängt – Det betyder bara att det inte går någon ström till uttaget alls. Säkringen kan sprängas, eller det kan finnas ett annat problem med ledningarna.
  • Laddaren i sig är dålig – Laddare går dåligt, så du måste utesluta detta. Elektroniken inuti laddaren kan vara dålig, kontakten som går in i din enhet kan vara tillbaka eller fjädrarna i kontakten som går in i cigarettändaruttaget.

Så här fixar du ett cigarettändaruttag som inte fungerar

För att få din cigarettändaruttag att fungera igen måste du kontrollera och utesluta varje potentiell fråga. Några av dessa steg är mycket enkla och kräver ingen speciell utrustning, men för att fullborda denna typ av diagnostik krävs ett testljus eller voltmeter. Här är de grundläggande stegen att följa när din cigarettändare slutar fungera:

  1. Kontrollera om främmande föremål finns i cigarettändaruttaget – Om du hittar något i cigarettändaruttaget, som mat, små leksaker eller mynt, ska du ta bort det försiktigt. Räck inte in i uttaget med något metallföremål som en skruvmejsel eller pincett.

  2. Kontrollera att det finns ström och jord vid uttaget – Detta kräver ett testljus eller en voltmeter. Om du har dessa verktyg och vet hur du använder dem, kontrollera om det finns ström på mittstiften inuti cigarettändaruttaget och jord på insidan av pipan. Om du inte hittar ström, kontrollera säkringarna. Om du inte hittar ström eller jord, kontrollera anslutningarna som ansluts till cigarettändaruttaget.

  3. Prova att ansluta till en annan enhet – Om du inte har ett testljus eller voltmeter, leta reda på en annan 12V-laddare eller enhet. Det är viktigt att se till att enheten faktiskt fungerar, så du kanske vill låna något från en vän eller familjemedlem som de använder regelbundet. Om du ansluter det och det inte fungerar finns det troligtvis inte ström till uttaget.

  4. Prova att ansluta cigarettändaren – Om du fortfarande har cigarettändaren som medföljde din bil, koppla in den och aktivera den genom att trycka in den ordentligt. Om den dyker ut och spolarna är glödheta, är det inget fel i uttaget. Om det inte värms upp har inte uttaget ström.

  5. Prova att ansluta laddaren till ett annat uttag – Om ditt fordon har extra uttag för tillbehör, kontrollera om laddaren fungerar i dem. Om inte, prova din laddare i ett annat fordon. Om det inte fungerar i de andra uttagen kan din laddare vara dålig.

Sök efter främmande föremål

I en situation där inget du ansluter till ett 12v-tillbehörsuttag fungerar är det första du vill göra att kontrollera om det finns hinder i uttaget. Det enklaste sättet att göra detta är att ta en ficklampa och titta fysiskt in i uttaget.

En av de vanligaste orsakerna till cigarettändarproblem och 12v-uttagsproblem är när ett mynt av misstag hamnar i uttaget. Detta kan få uttaget att kortsluta och spränga säkringen, men det kan också förhindra att tillbehörspluggar kommer i kontakt. När icke-metalliska föremål hamnar i en cigarettändare eller 12V-tillbehörsuttag slutar du inte med kortslutning eller säkring. Det främmande föremålet kan dock fortfarande förhindra att en tillbehörsplugg kommer i kontakt med el. Det betyder att kretsen fortfarande är varm när du kommer in för att ta bort instruktionen, så var försiktig så att du inte av misstag kortsluter den.

Kontrollera om det finns ström

Om det inte finns några hinder i uttaget kan du fortsätta på ett av tre sätt. Det enklaste är att helt enkelt ansluta cigarettändaren om du har det. Om tändaren värms upp och dyker ut, har uttaget ström. Du kan också använda en testlampa för att kontrollera ström, om du har en, eller undersöka säkringspanelen för att se om cigarettändarens säkring har gått. Om ditt 12v-uttag faktiskt är ett uttag för tillbehör och inte ett cigarettändaruttag kan du inte testa det med hjälp av cigarettändaren. I så fall måste du använda ett testljus eller multimeter för att faktiskt kontrollera strömmen. Om säkringen inte går och uttaget har ström kan det vara ett problem med antingen uttaget eller tillbehörspluggen som du försöker använda med den. Cigarettändaruttag och 12V-tillbehörsuttag är utformade med något lös tolerans i åtanke, och slacken tas upp av fjäderbelastade kontakter, men om kontakten inte äger rum får ditt tillbehör inte ström.

Att hantera en blåst cigarettändarsäkring

I många fall kommer du att upptäcka att cigarettändarens säkring är sprucken, vilket kan vara resultatet av ett antal olika problem. Om du hittade ett mynt i uttaget är det förmodligen slutet på det. Om du inte gjorde det kan det hända att du har en kortslutning någon annanstans, eller att du har anslutit något till, som en cigarettändaromformare, som helt enkelt drar mer ström än kretsen är utformad för att hantera. Cigarettändarkretsar smälter ofta vid 10 eller 15A, vilket inte är en hel del i det stora ordningen. Så om din cigarettändaromformare inte är speciellt utformad för att hålla nuvarande krav under den nivån, kan anslutning av valfritt antal elektronik teoretiskt sett spränga din säkring och hålla inverteraren från att fungera. Det enklaste sättet att ta sig därifrån är att byta ut cigarettändaren eller 12V-säkring för tillbehör och se vad som händer. Om det blåser omedelbart har du att göra med en kortslutning någonstans i kretsen. Om du ansluter cigarettändaren och säkringen går, är det förmodligen problemet. Om allt är bra från början, men säkringen blåser när du ansluter växelriktaren, är troligen växelriktaren skyldig. I vilket fall som helst betyder de inneboende begränsningarna hos cigarettändaromformare att du kan hamna bättre med en annan växelriktare som är ansluten antingen direkt till batteriet eller till säkringspanelen. För mer information om det kan du kolla in vår artikel om hur man uppskattar omformarkraven.