Saltar al contenido

Varför har du dålig radiomottagning

25 de junio de 2021
new car radio happy 5793e66e3df78c1734ec6bc7 1e53cd2cfb6a49d3b015a0e62a2fc391

För länge sedan, när jorden var grön och vägarna mestadels var bruna och leriga, var radio ganska mycket vad det gäller ljudunderhållning i bilen. Hittills kallas huvudenheter fortfarande bilradio även om tunerkomponenten bara är en mindre funktion (eller till och med frånvarande helt.) Men även när alternativ som CD-spelare, MP3-spelare, satellitradio och andra ljudkällor håller på att bli allt vanligare lyssnar vi fortfarande på mycket radio i våra bilar.

Faktum är att chansen är ganska bra att du har känt smärtan, åtminstone en eller två gånger i ditt liv, att lyckligt köra med, lyssna på din favoritstation, bara för att få det att gnälla med störningar, fladdra okontrollerat eller till och med hoppa av helt. Det är inte lika illa som att din bilradio slutar fungera helt, men det är fortfarande inte kul. Ingen gillar dålig radiomottagning, så här är åtta av de vanligaste anledningarna till att din radiomottagning kan suga (och vad du kan göra åt det):

Du har en dålig antenn

Problemet

Vissa bilar har platta, fönstermonterade antenner som är säkra mot vandalism och inte bryter fordonets silhuett. Tyvärr tenderar de också att inte fungera lika bra som gammaldags pisk- och mastantenner.

Fixen

Om du inte kan ställa in din favoritstation och har en av dessa «fönsterantenner», kan lösningen vara så enkel som att installera ett mer konventionellt eftermarknadsalternativ. Det finns många olika typer av bilantenner där ute, så begränsa dig inte till något som bara inte fungerar.

Radiostationen du lyssnar på har dålig kvalitet

Problemet

Detta har absolut ingenting att göra med musiksmak och allt att göra med hårdvara. Specifikt hårdvaran som din favoritradiostation använder för att pumpa dina favoritlåtar ut över luftvågorna. Det betyder naturligtvis att du kanske kan få skulden för din mottagningsväl precis utanför din favoritstations tröskel.

Fixen

Varje radiostation måste ha en licens för att kunna fungera, och dessa licenser anger både frekvensen de kan uppta och hur mycket kraft de får använda. Om din favoritstation är på den svagare sidan när det gäller överföringseffekt, eller om den är särskilt långt borta, är ditt mottagningsproblem förmodligen bara en fråga om en svag signal. Den dåliga nyheten är att det inte finns någon lösning på detta. Du kanske kan få lite lättnad med en antenn och huvudenhet av högre kvalitet, men en svag signal är en svag signal, och det kan du inte göra något åt.

Kraftfulla lokala stationer gör för dåliga grannar

Problemet

Förutom svaga, avlägsna radiostationer kan du också stöta på problem med särskilt kraftfulla lokala stationer. Om du vill lyssna på en station som är i en annan stad, men en närliggande station sänder i en närliggande frekvens, är tunern i din huvudenhet kan försöka låsa på den närmare, kraftfullare signalen.

Fixen

Mer dåliga nyheter här, eftersom de relativa signalstyrkorna för närliggande radiostationer är helt utom din kontroll. Den enda möjliga lösningen är att använda en huvudenhet som har en analog mottagarmekanism. Denna typ av tuner låter dig ställa in den exakta frekvensen du vill lyssna på utan att de elektroniska pixlarna i din huvudenhet själv bestämmer sig för att låsa på en starkare angränsande signal. Problemet här är att även om du lyckas hålla den frekvens du vill ha kommer det troligen att bli störningar.

Någon i din baksäte insisterar på att göra Daiquiris

Problemet

Om du någonsin har sett en TV «fuzz out» när någon slår på en hårtork, mikrovågsugn, dammsugare, mixer eller annan apparat tittade du på radiofrekvensstörningar (RF). Kanske brukar du inte låta dina passagerare göra blandade drycker i baksätet när du kör runt, men även om ingen faktiskt har en bokstavsblandare ansluten till en bilomformare där, finns det fortfarande ett ton av olika typer av RF-störningar som du kan stöta på ute i naturen.

Fixen

Leta upp och utplåna eventuella källor till RF-störningar i din bil. Den mest troliga gärningsmannen är generatorn, men det finns andra möjliga källor. Detta kan kräva hjälp av en mekaniker.

Du bor i en stor stad (eller en kuperad / bergig region)

Problemet

Radiosignaler kan blockeras av stora föremål som byggnader och kullar, men de kan också studsa av och reflektera på oförutsägbara sätt. Den förstnämnda kan skapa «döda zoner» där du kommer att förlora mottagning, och den senare kan resultera i en hel del konstiga flervägsmottagningsproblem som fladdring eller «staket» där din tuner försöker låsa på flera versioner av samma radiosignal .

Fixen

Det är inte mycket du kan göra med denna typ av störningar när du flyttar till ett landsbygdsområde. Det är bara en av de priser du betalar för storstadslivet.

Din antenn rostade ut och föll av

Problemet

Du märker nog om din antenn bokstavligen föll av, eller hur? Men tänk om de elektriska anslutningarna bara blev korroderade eller rostade med tiden? Vissa antenner kan också lossna med tiden på grund av vibrationer, vilket också kan leda till en dålig elektrisk anslutning. Och om din tuner inte kan skapa en korrekt anslutning till din antenn kommer din radiomottagning att drabbas.

Fixen

Den här har en enkel fix: byt ut din antenn eller rengör de korroderade anslutningarna.

Biltvättvakten drog tillbaka din antenn och lämnade den på det sättet

Problemet

Bilantenner finns i fyra grundläggande smaker: fönstermonterade, elektriska, stationära och manuellt indragna piskor. Manuella piskantenner kan skjutas in för att förhindra skador från saker som biltvätt, och de mest samvetsgranna tvättvakterna kommer att trycka in dig om du inte redan gjorde det själv. Om skötaren på andra sidan glömmer att dra ut den igen kan du väl köra bort spic och span men helt oförmögen att ställa in din favoritradiostation.

Fixen

Så ja, om detta någonsin händer dig, kommer vi bara att skylla på biltvättkillen och kalla det bra. Förläng masten så kommer du tillbaka.

Du har ett trasigt huvudenhet

Problemet

Bilenhetens huvudenheter är ganska elastiska små bitar av teknik, men de går fortfarande dåligt då och då. Och om tunern i din huvudenhet är på fritz, kommer du att hitta dig själv att lyssna på ljudet av tystnad – om du inte har andra ljudkällval, som en CD-spelare eller hjälpingångar.

Fixen

Även om det är tekniskt möjligt att fixa de flesta trasiga huvudenheter är det vanligtvis inte meningsfullt när det gäller kostnad. Hitta en ny huvudenhet du gillar, smäll den där och säg så länge till hemsk radiomottagning.