Saltar al contenido

Videouppskalning i hemmabio: grunderna

27 de junio de 2021
4k resolution chart 5857fd665f9b586e027079ed

Om du har anslutit flera enheter till din TV kan det hända att inkommande signaler från din satellit, Blu-ray-spelare eller streaming-enheter inte har samma videoupplösning som din TV kan visa. Videouppskalning kan vara nödvändigt för att ge bästa visningskvalitet för olika källor.

Vad är videouppskalning?

Videouppskalning är en process som matematiskt matchar pixelantalet för en inkommande videosignal till det visbara pixelantalet på en TV eller videoprojektor. En uppskalningsprocessor analyserar källans pixelupplösning och använder interpolering för att skapa ytterligare pixlar. Vanliga skärmupplösningar inkluderar:

 • 1280 x 720 eller 1366 x 768 (720p)
 • 1920 x 1080 (1080i eller 1080p)
 • 3840 x 2160 eller 4096 x 2160 (kallas 2160p, UHD eller 4K)
 • 7680 x 4320 (4320p eller 8K)

Anta att en 4K Ultra HD-TV tar emot och visar en 1080p-upplösning utan uppskalning. I så fall fyller bilden bara en fjärdedel av skärmen. För att fylla hela skärmen måste TV: n öka antalet pixlar i enlighet därmed.

Begränsningar av uppskalning

Uppskalningsprocessen konverterar inte en lägre upplösning till en högre upplösning. Istället är det en approximation. Därför ser en bild som uppskalas ut så att den matchar antalet pixlar på en TV-skärm inte likadan som en bild gjord för högre upplösning. Även om uppskalning är utformad för att förbättra bildkvaliteten för videosignaler med lägre upplösning är den inte alltid effektiv. Om en signal innehåller ytterligare inbäddade artefakter, som överdrivet videoljud, dålig färg eller hårda kanter, kan en videouppskalningsprocessor göra att bilden ser sämre ut. När uppskalade bilder visas på stora skärmar förstoras defekter som finns i källsignalen tillsammans med resten av bilden. Medan uppskalning av DVD- och DVD-kvalitetskällor till 1080p och 4K kan se bra ut, kan uppskalning av dåliga signalkällor, såsom VHS eller strömningsinnehåll med låg upplösning, leverera blandade resultat.

Hur uppskalning fungerar i hemmabioenheter

Flera typer av komponenter kan utföra uppskalning:

 • DVD-spelare med HDMI-utgångar har inbyggd uppskalning så att DVD-skivor ser bättre ut på en HD- eller 4K Ultra HD-TV eller videoprojektor.
 • Alla Blu-ray Disc-spelare har inbyggd videouppskalning för att ge bättre kvalitet på uppspelning av vanliga DVD-skivor.
 • Alla Ultra HD Blu-ray-spelare erbjuder uppskalning av video för DVD- och Blu-ray-uppspelning.
 • HD- och Ultra HD-TV-apparater och videoprojektorer har inbyggda videoprocessorer som utför uppskalningsfunktioner för video.

Inte alla processorer för uppskalning av video är lika. Även om din TV kan tillhandahålla uppskalning av video kan din DVD- eller Blu-ray Disc-spelare utföra uppgiften bättre. På samma sätt kan din TV göra ett bättre jobb med videouppskalning än din hemmabiomottagare. Vissa TV-apparater och videoprojektorer har uppskalningsprocessorer som alltid är på. Videouppskalningsfunktionerna på en DVD-spelare, Blu-ray-spelare eller hemmabiomottagare kan dock stängas av. Uppskalningsfunktionen på källenheten ersätter uppskalning av video på TV: n eller videoprojektorn.

Videouppskalning och hemmabiomottagare

Förutom att vara en källomkopplare, ljudprocessor och förstärkare har många hemmabiomottagare inbyggd 4K-uppskalning. I vissa fall tillhandahåller mottagarna inställningar för bildkvalitet som liknar vad du kan hitta på en TV- eller videoprojektor. Videobearbetning på hemmabiomottagare finns i fyra typer:

 • Endast videogenomgång: Video från enheter som är anslutna till mottagaren dirigeras via mottagaren till TV: n utan uppskalning eller bearbetning av video.
 • Analog till HDMI-konvertering: Analoga signaler konverteras till digitala signaler så att den analoga signalen kan skickas från mottagaren till TV: n via HDMI-kabel. Ingen ytterligare videobearbetning eller uppskalning utförs.
 • 1080p till 4K uppskalning: Alla 1080p-källor (Blu-ray eller streaming) uppskalas från 1080p till 4K för bättre resultat när de är anslutna till en 4K UHD-TV. Analog till 1080p eller 4K-uppskalning kan tillhandahållas eller inte.
 • Analog och digital videouppskalning: Analoga och digitala videosignaler kan uppskalas till 720p, 1080p eller 4K vid behov.

Vissa avancerade 1080p-, 4K Ultra HD- och 8K-TV-apparater ger ytterligare färg- eller annan bildbehandling oavsett den inkommande signalupplösningen. Till exempel, med Ultra HD Blu-ray Disc-format, liksom vissa 4K-strömningskällor, kan innehållet innehålla HDR och bred färginformation som TV: n måste bearbeta innan bilderna visas.