Saltar al contenido

Vilka kameraspecifikationer spelar roll?

25 de julio de 2021
close up photographer hands adjusting settings on his camera in office 918318318 007af521082743cb8abacbf2c7ebb29a

Ett sätt att planera för kamerans styrkor och svagheter är att noga läsa igenom kamerans specifikationslista innan du fotograferar med den.

Förstå kameraspecifikationer

En handfull vanliga tekniska värden påverkar perfekta skjutmönster.

Effektiva PIxels

Antalet effektiva pixlar bestämmer upplösningen på din kamera. (En megapixel motsvarar en miljon pixlar.) Kameror med fler megapixlar skapar större utskrifter än de med färre megapixlar, förutsatt att exponeringen och fokus är bra. Så om din kamera inte skapar skarpa stora utskrifter, kontrollera antalet effektiva pixlar den har. Utöver stillbildsupplösningen bör du se upplösningen för videoinspelningsalternativ i kamerans specifikationslista. Medan de flesta moderna digitalkameror kan spela in full HD-video kan det vara till hjälp att veta vilka alternativ för videoinspelning som inte är HD finns med din kamera, så att du kan spela in en video med låg upplösning för delning via sociala medier.

LCD-skärmupplösning

De LCD-skärmupplösning refererar till antalet punkter eller pixlar som LCD-skärmen innehåller. LCD-skärmar med fler punkter kommer att producera mycket skarpare bilder än de med färre punkter.

Bildområde och bildförhållande

Bildområde och bildförhållande se måtten på de foton som kameran skapar. Om kamerans specifikationer visar en bildyta som är lika med ett 4: 3-förhållande med 4000×3000 pixlar, kan du fotografera i ett 4: 3-förhållande med 12 megapixlar. Eller så kan kamerans specifikationer visa ett förhållande 16: 9 vid 8 megapixlar. Om du upptäcker att du inte kan matcha storleken på det foto du vill ha med det förhållande du vill ha, kan specifikationerna berätta att en sådan kombination inte är möjlig med den här kameran.

Batteriets egenskaper

Batterilistan i specifikationerna ska berätta om kameran kräver laddningsbara batterier eller engångsbatterier. Ett annat batterirelaterat område i specifikationerna bör ge dig en beräknad livslängd för batteriet. Denna uppskattning av batteriets livslängd är förmodligen ett bästa fall, och under verkliga förhållanden kommer du förmodligen inte att ha så mycket batteriström. Om du beräknar att du kommer att få cirka 75 procent till 90 procent av batteriets beräknade livslängd i specifikationerna är du i allmänhet säker. Om du använder LCD-skärmen för att granska foton eller om du använder blixten mycket, håll dig i den nedre delen av uppskattningen, eftersom dessa två åtgärder använder mycket batteriström. Den maximala batteritiden minskar bara med tiden, eftersom uppladdningsbara batterier långsamt tappar sin förmåga att hålla maximal effekt när de åldras.

Zoom

Zoomobjektivet är också en viktig del av specifikationerna. En kamera med ett 4X optiskt zoomobjektiv skjuter mot en zoom som är fyra gånger lägsta objektivinställning. Digital zoom är i huvudsak en förstoring av den bild som redan har tagits, så det kommer att kosta lite bildkvalitet. Var uppmärksam på den optiska zoomen snarare än den digitala zoomen.

Blixtavstånd

Specifikationslistan bör innehålla avståndet över vilken din inbyggda blixt kan fungera. Det kommer att finnas ett minimi- och maximalt avstånd. Så länge du håller dig inom det rekommenderade intervallet för din blixt, bör det fungera bra för att belysa scenen. Om du befinner dig vid kanten av det rekommenderade intervallet fungerar inte blixten lika bra som om du befinner dig mitt i intervallet.