När det gäller billjud betyder mer kraft mer ljud och vice versa. Om du vill att din musik ska vara stor och hög med ett enormt basrespons behöver du en stor förstärkare med en stor subwoofer – och mycket kraft för att köra den. Börden att producera all den energin faller på generatorn. Generatorn är den del av motorn som laddar batteriet och driver de elektriska systemen. De flesta fabriksgeneratorer är inte konstruerade för att hantera högljud med hög kvalitet. Om du installerar en stor, kraftfull förstärkare utan att göra nödvändiga effektjusteringar kommer bilen att kompensera genom att begränsa strömmen till en del av bilens elektronik. Detta presenteras vanligtvis som flimrande strålkastare, dimmande strålkastare och svag basrespons från subwoofern.
Behöver ditt ljudsystem en större generator?
Den enklaste lösningen är att hålla volymen på en nivå som generatorn kan hantera. Men om du vill att ett kraftfullt ljud ska passa till din kraftfulla förstärkare har du ett par alternativ. Den första är att installera en förstyvningskondensator, som är som ett batteri genom att den lagrar elektriska laddningar genom en serie ledande plattor. Förstärkare kan inte dra mer ström från ett laddningssystem än vad systemet är konstruerat för att göra. Subwoofers är särskilt problematiska eftersom låga frekvenser kräver mer energi för att producera. Ett förstyvningslock gör att bilens förstärkare kan köra på högre utgångsnivåer genom att tillhandahålla en reservtank med nödström. Men en kondensator är bara en lönsam lösning om du upplever flimrande lampor eller minskad basrespons vid höga volymer. Om du fortfarande drar för mycket kraft vid låga eller medelstora volymer kommer inte förstyvningskondensatorn att klippa den. I de flesta fall är lösningen att installera en generator med hög effekt. Detta är ett dyrt alternativ, men det är det enda sättet att vara säker på att ditt högpresterande ljudsystem får den ström det behöver utan att kompromissa med bilens elektronik.
Vilken storlek av generator behöver du för bilstereo?
För att ta reda på hur mycket kapacitet eller ström du behöver generatorn för att leverera, bestämma hur mycket extra kraft ljudsystemet kräver ovanpå det nuvarande systemet. Det enklaste sättet att ballparkera den siffran är att använda formeln ampere x volt = watt. Till exempel, om du installerade en 2000-watt förstärkare, förutsatt att en nominell spänning på 13,5V skulle du lägga till ungefär 150 ampere efterfrågan till det elektriska systemet. Beräkna också hur mycket ström som dras av resten av bilen och lägg sedan till det i ljudsystemet. Den totala strömstyrkan du kommer fram till är en uppskattning av bilens maximala effektuttag och anger hur stor en generator du behöver (mätt i ampere). Det är bäst att ha en professionell lista över detta, eftersom varje bil och ljudsystem är annorlunda. Dessa siffror tar inte heller hänsyn till skillnaden i produktion som produceras vid olika motorvarvtal (varv per minut).
Idle Output vs. Nominell effekt
För högeffektsgeneratorer och billjudsystem hänvisar den nominella utgången från en generator generellt till den ström som den producerar vid höga varvtal – den typ av motoraktivitet som finns vid motorvägshastigheter. När din motor går på tomgång, det vill säga körs med lågt varvtal, kommer den bara att kunna ge en bråkdel av den strömstyrkan. I vissa fall kanske en generator bara kan producera hälften av sin nominella effekt. Det är därför de flesta märker problem som blinkande ljus när de kör på tomgång i trafiken eller vid ett stoppljus. I denna situation är efterfrågan som högst medan generatorns produktionskapacitet är som lägst. I vissa fall sänker du volymen medan bilen körs med låga varvtal för att lösa problemet. Eller välj en generator med högre strömstyrka.