Saltar al contenido

10 sätt att driva din Raspberry Pi

21 de junio de 2021
GettyImages 679173642 176560fbd3794169988d028209bdf114

Varje modell av Raspberry Pi kräver låg effekt jämfört med en vanlig stationär dator. Trots hårdvaruförbättringar ökar den senaste Raspberry Pi 3 bara sin kraftuttag jämfört med tidigare versioner. Pi 3 har en rekommenderad strömförsörjning på 5,1 V vid 2,5 A, som täcker de flesta situationer. Tidigare modeller krävde en lägre dragning av 5V vid 1A, men i praktiken är större strömstyrka vanligtvis att föredra. För projekt med låg effekt kan du minska strömstyrkan ganska mycket innan det påverkar prestanda eller stabilitet. Här är 10 sätt att driva en Raspberry Pi, som du kan tänka på när du felsöker eller experimenterar med olika projekt.

Den officiella strömförsörjningen

Även om det inte är det mest intressanta eller mobila alternativet i den här listan, erbjuder den officiella Raspberry Pi-strömförsörjningsenheten (PSU) 5,1 V vid 2,5 A – mycket för de flesta Pi-projekt. Det är också ett av de säkraste alternativen. Med vissa rapporter om att inofficiella eller oreglerade strömförsörjningar har bränt ut är den officiella nätaggregatet en pålitlig strömlösning. Den officiella leveransen sker i Storbritannien av den ledande tillverkaren av strömförsörjning Stontronics, tillgänglig i både vitt och svart, och är tillgängligt för cirka 9 dollar.

PC USB-ström

Bärbar USB-ström

Vissa Raspberry Pi-modeller kan drivas från en PC eller bärbar dator. Denna lösning kanske inte är en perfekt strömkälla eftersom USB-portens ström kan variera. Även annan ansluten hårdvara drar från denna strömkälla, men USB är ett lämpligt alternativ i vissa situationer.

Laddningsnav

USB-laddningsnav

På samma sätt som PC-USB-porten kan en laddningsnav vara en bekväm och snabb skrivbordslösning för en Raspberry Pi. Med nya modeller som erbjuder 5V vid 12A + borde din Pi inte ha några problem att hålla koll på vad du än gör med den. Denna kraft delas över alla portar. Priserna varierar beroende på kraft och antal portar. Exemplet som visas är Anker PowerPort 6, som säljs för cirka $ 36.

LiPo-batterier

ZeroLipo-kort

Litiumpolymerbatterier har vunnit popularitet de senaste åren på grund av den lilla storleken och imponerande specifikationer. Att hålla spänningsnivåerna i en jämn takt och lagra massor av kraft i ett litet fotavtryck gör LiPo till den perfekta strömkällan för mobila Raspberry Pi-projekt. Pi superstore Pimoroni uppfann ett litet och billigt kort för anslutning av LiPo-batterier, som driver Pi genom GPIO-stiften. ZeroLipo säljs för $ 13 och innehåller indikatorer för låg batterinivå, GPIO-varningsalternativ och en säkerhetsavstängningsfunktion för att skydda batterierna.

Reservbatterier

MoPi-kort

Om LiPo-batterier överskrider din budget, använd dina reservbatterier. Om du har gamla batterier med kapacitet på minst 6,2 V under belastning, anslut dessa batterier till MoPi-tilläggskortet för att driva Pi. MoPi kan använda allt från gamla bärbara batterier till oönskade RC-kraftpaket. Den har ett smart UI-konfigurationsverktyg för att förbereda det för vilken batterikemi du bestämmer dig för att använda. Den kan också användas som en avbrottsfri strömförsörjning (UPS) genom att använda nät och batterier samtidigt, och den har överströmsskydd, indikationslampor och timerbaserade väckningar.

Solkraft

Liten solpanel för Raspberry Pi

Du kanske kan dra nytta av solens strålar och injicera lite solenergi i dina projekt. Små solpaneler har blomstrat de senaste åren, vilket ger dig ett urval av olika märken och storlekar. Den mest grundläggande lösningen är att ladda batterier med en solpanel och sedan ansluta batterierna till Pi. Adafruit Industries tillverkar ett par fantastiska produkter som hjälper dig att utnyttja solens kraft, inklusive USB Solar Charger Board och 6V 3,4W solpanel. Det finns också soldrivna batteriladdare som laddar en Raspberry Pi via mikro-USB. Mer avancerade inställningar är möjliga, inklusive några som kontinuerligt laddar en ansluten Pi.

Boost Converter och AA-batterier

Adafruit PowerBoost 1000

Ett annat billigt och enkelt alternativ är att använda en boost-omvandlare med lätt tillgängliga AA-batterier. Dessa är också kända som step-up eller DC-DC-omvandlare. Boost-omvandlare tar en lägre spänning, till exempel 2,4V från uppladdningsbara AA-batterier, och ökar spänningen till 5V. Även om den här lösningen kostar batteriets ström kan den fungera bra med en Raspberry Pi som inte är ansluten till strömkrävande hårdvara. Boost-omvandlare har en enkel installation med två ledningar in (positiva och negativa) och två ledningar ut (positiva och negativa). Ett bra exempel är Adafruit PowerBoost 1000, som ger 5V vid 1A från källbatterier som erbjuder så lite som 1,8V.

Kraftbanker

Anker PowerCore + Mini

Du kan äga någon form av mobil kraftlösning för att få din telefon genom en lång dag. Samma 5V kraftbank kan användas för att driva en Pi, vilket gör den till en mångsidig, säker och prisvärd mobil kraftlösning för dina projekt. Ta en titt på de flesta Raspberry Pi-robotarna, så ser du troligen en. Den rimliga vikten och den lilla storleken gör kraftbanker bra för robotprojekt, med den extra fördelen att de är enkla att ladda. Leta efter små prisvärda alternativ som Anker PowerCore + Mini, som säljs för cirka $ 14.

Power Over Ethernet (PoE)

PiSupply PoE Switch HAT

Ett bra sätt att driva en Raspberry Pi på en besvärlig plats är att använda Power over Ethernet (PoE). Denna teknik använder en vanlig Ethernet-kabel för att skicka ström till ett speciellt tilläggskort monterat på en Raspberry Pi. Det har den extra fördelen att ansluta en Pi till internet samtidigt med hjälp av speciella injektorer. Injektorn kombinerar en Ethernet-anslutning från routern med ström från ett vägguttag. Det skickar detta ner en vanlig Ethernet-kabel till Pi: s tilläggskort, som sedan delar upp detta igen. Installationskostnaden kan vara en av de högsta här, men det är en bra lösning för projekt som är svåra att nå eller långt ifrån ett konventionellt uttag, som Pi CCTV.

Avbrottsfri strömförsörjning

Pi-moduler UPS Pico

En avbrottsfri strömförsörjning (UPS) är ett litet batteri kombinerat med en smart krets och den vanliga nätströmmen. Strömförsörjningen driver Pi och laddar batteriet. När den kopplas bort (avsiktligt eller av misstag) tar batteriet över och ser till att strömförsörjningen är avbruten. Några Pi-specifika UPS-tilläggskort har släppts, inklusive UPS Pico från PiModules, MoPi (visas i den här listan) och PiSupply PiJuice.