Saltar al contenido

Android 11 lovar mer integritet, men räcker det?

24 de febrero de 2023
GettyImages 458662613 c7f33e4e812f433d89fcd616f9f46880

Viktiga takeaways

  • Android 11 erbjuder en blandning av nya funktioner och tweaks, säger analytiker.
  • Det senaste operativsystemet kommer gradvis att rullas ut bland enhetstillverkare, men en expert säger att det är en säkerhetsrisk.
  • Google låter användare ta mer kontroll över sina appar med en nyligen förfinad behörighetsfunktion.

Googles senaste mobila OS, Android 11, lanserades denna vecka och analytiker säger att det erbjuder en övertygande blandning av nya integritetsfunktioner och justeringar av användargränssnittet. Den nya utgåvan lovar att göra meddelanden mer mångsidig och ger ett gäng sekretessförbättringar. Samtidigt syftar en separat lätt Go-utgåva med några av samma funktioner till att snabba upp billiga och äldre telefoner. Som vanligt för Android kommer det senaste operativsystemet att rullas ut gradvis över enhetstillverkare, även om en expert säger att det är en säkerhetsrisk. Med dessa uppgraderingar är den ständiga utmaningen mänskliga begränsningar. «Ibland kanske du inte får uppdateringar på länge, länge eftersom en leverantör har anpassat skiten ur programvaran och det kommer att ta Android ett tag att komma runt det», sa cybersäkerhetsanalytiker Dave Hatter i en telefonintervju. «Det finns ungefär en miljard Android-telefoner där ute som tickar säkerhetsbomber eftersom de aldrig kommer att få en uppdatering eller så kommer de potentiellt att behöva vänta väldigt länge.» På lanseringsdagen gjordes Android 11 tillgänglig direkt för Googles egna Pixel-telefoner och var även redo att laddas ner för vissa telefoner från OnePlus, Xiaomi, OPPO och Realme. En lista över när uppdateringar kommer att vara klara för andra telefoner finns tillgänglig online.

Komplexitet kontra funktioner

Dave Burke, vice vd för Googles Android Engineering, hyllar förändringarna i användargränssnittet och säger i en anteckning på företagets webbplats att operativsystemet «handlar om att hjälpa dig komma till det som är viktigt på din telefon med enklare sätt att hjälpa dig hantera dina konversationer, anslutna enheter, integritet och mycket mer.» Det senaste operativsystemet ger dock både komplexitet och fördelar, säger en expert på användargränssnittet. «Med dessa uppgraderingar är den ständiga utmaningen mänskliga begränsningar,» sa Virgil Wong, Chief Digital Officer för HGS Digital, i en telefonintervju. «Utvecklare lägger in nya funktioner, men frågan är hur du gör det utan att överskrida begränsade kognitiva förmågor. Om du tittar på Android OS måste du fråga, eliminerar det friktionspunkter eller bara lägger till funktioner för att lägga till funktioner ?» Wong sa att det finns mycket att gilla i det nya operativsystemet, och pekar på den nya Bubbles-funktionen som är utformad för att göra det enklare att skicka meddelanden från vilken app som helst. «Ändringar som denna återspeglar hur olika vi använder enheter,» sa han. «Människor i alla åldrar blir alltmer beroende av digitala plattformar och det är särskilt viktigt att kunna ha flera samtal.» Den nya Quick Controls-skärmen erbjuder ett bekvämt sätt att hantera smarta hemenheter, men Wong sa «vi ser inte en enorm mängd antagande av dessa från vår forskning.» Google Pay är också tillgängligt på Quick Controls-menyn, vilket Wong noterade är särskilt välkommet under coronavirus-pandemin när användare vänder sig bort från kontanter. Google har också anpassat systemet för meddelanden om exponering för covid-19. Användare kan ladda ner en app i Play-butiken som talar om för dem om de har blivit utsatta för andra personer som är kända för att ha coronavirus. För Android 11-användare behöver platsinställningen inte vara aktiverad för att programvaran ska fungera. Uppspelningskontrollerna får också en uppgradering i Android 11, där Wong säger «känslan är lite mer sömlös.» Det finns en ny uppspelningskontroll som inte längre visas som ett väntande meddelande. Istället visas en liten ruta i snabbinställningspanelen som låter användare hoppa över, gå tillbaka, spela upp eller pausa och byta enheten som musiken spelas på. Om du tittar på Android OS måste du fråga, eliminerar det friktionspunkter eller lägger du bara till funktioner bara för att lägga till funktioner?

Ta mer kontroll över appar

Google låter också användare ta mer kontroll över integriteten. Android 10 ger appar åtkomst till plats-, mikrofon- och kameradata endast när appen är öppen. Android 11 går ett steg längre genom att låta användare godkänna dessa behörigheter bara en gång och operativsystemet kommer att återkalla behörigheten senare. Enbart behörighetsfunktionen är anledning att uppgradera, sa Hatter. «Apple har alltid haft mer detaljerade behörigheter än Android, men den här nya versionen 11 kommer dem närmare,» sa han. «Men Google suger fortfarande in all denna information om dig hela tiden.»