Saltar al contenido

Sanna berättelser om extrem smartphone-överlevnad

13 de julio de 2023
GettyImages 947151724 c49d5ad1721a48a7901ae2c5ddb644ae

Viktiga takeaways

  • Ett anmärkningsvärt antal smartphones överlever efter att ha förlorats under extrema förhållanden.
  • En iPhone 11 Pro hittades nyligen fungerande efter att ha tillbringat 30 dagar djupt i en frusen kanadensisk sjö.
  • Telefoner har blivit mycket mer hållbara de senaste åren, säger experter.

Smartphones går sönder hela tiden efter att de tappats, men vissa överlever på mystiskt sätt under extrema förhållanden. Ta fallet med iPhone 11 Pro som nyligen hittades fungera efter att ha tillbringat 30 dagar nedsänkt i en frusen kanadensisk sjö. Angie Carriere var på isfiske i Saskatchewan när hon av misstag tappade sin iPhone 11 Pro i sjön. Det slutade fungera bra efter att ha hämtats och laddats. Experter säger att telefonöverlevnad är en kombination av tur och design. «Det är vanligt att tro att kyla och värme kan spela en faktor i förhållandena, men toleranserna för elektronik i dessa områden är så höga att den största faran är [permeable] karaktären hos enhetens chassi», sa Derek Whitaker, marknadschef på den robusta enhetstillverkaren Estone Technology, i en e-postintervju. «Att förhindra att fukt tränger in i ditt fodral är namnet på spelet.»

Håll bara din telefon borta från vatten

Carriere är långt ifrån den enda personen som är förvånad över att deras telefon överlevde en beklaglig olycka. I en annan incident nyligen visade sig en iPhone 11 fungera efter att ha tillbringat nästan sex månader på botten av en sjö. Fatemeh Ghodsi tappade sin iPhone 11 i Harrison Lake, Kanada och trodde att hon aldrig skulle hitta den. Men två dykare snubblade senare över telefonen när de letade efter skatter. Mikrofonen och högtalaren var lite skakiga, men allt annat fungerade fortfarande. Att förhindra att fukt tränger in i ditt fodral är namnet på spelet. Tim Cavey skrev nyligen att hans iPhone 8 tillbringade åtta timmar i havet och fortfarande fungerar bra. Han och hans fru paddlade ombord utanför Crescent Beach, Florida, förra året, och han tog med sig sin telefon för att ta bilder vid solnedgången. «Telefonen gled ur mina fingrar», skrev Cavey. «Jag såg i förskräckt slowmotion när min telefon träffade brädet, hoppade en gång och sedan gled in i djupet nedanför.» Cavey diskuterade att dyka in efter sin telefon, men bestämde sig till slut för att inte göra det eftersom han också var rädd för att förlora sina andra ägodelar. Dagen efter loggade hans fru Kristine in på sitt iCloud-konto och upptäckte att hans telefon fortfarande var aktiv under vattnet och visade sin plats.

Telefon på marken som är skadad av vatten

«Först kunde jag inte hitta det någonstans,» sa Cavey. «Men så fort Kristine – fortfarande loggade in på mitt iCloud.com-konto på sin telefon – tryckte på Play Sound, en av mina styvsöner hittade det direkt. Det hade mycket sand på den, men otroligt nog fungerade det. Som, allt fungerade . Och det var på 58% batteri.» Prova dock inte detta hemma. Apple säger att deras telefoner är vattentäta på ett maximalt djup av 2 meter (6,5 fot) i upp till 30 minuter.

Flygplan och telefoner blandas inte

En anmärkningsvärd överlevnadshistoria (och video) berättar om filmskaparen som nyligen återställde sin fungerande iPhone 6S efter att ha tappat den ur ett flygplan. Han flög över en strand nära Rio de Janeiro, Brasilien när hans telefon rasade nästan tusen fot. Han spårade upp sin telefon med Apples Hitta min-funktion och fann att den fortfarande fungerade. Telefonen fångade till och med bilderna på vägen ner. Telefoner har blivit mycket mer hållbara de senaste åren, säger experter. «Knappar och portar är det största problemet i dessa dagar,» sa Whitaker. «Skärmskydd har blivit mycket lättare att förebygga med avancerade vidhäftningsmetoder.» Många tillverkare har börjat eliminera antalet portar på enheter och förlitar sig på att konsumenterna köper expansionstillbehör eller använder trådlös teknik, påpekade Whitaker och tillade att «detta hjälper till att minska felpunkterna.» Naturligtvis, om du planerar att tappa din telefon i en sjö eller ut ur ett flygplan, kanske du vill överväga att köpa en robust smartphone. BV9900 Pro, till exempel, annonseras för att kunna motstå temperaturer så låga som minus-22 grader Fahrenheit, vilket gör den perfekt för din nästa resa till djupfrysen.