Saltar al contenido

Varför din nästa telefon förmodligen inte kommer att ha Ray Tracing

11 de julio de 2023
GettyImages 1278882359 708156ed0c65495c878f40f319312b5c

Viktiga takeaways

  • AMD och Samsung arbetar med att föra RDNA 2 och mer avancerade grafiska funktioner till smartphones.
  • Strålspårning och variabel uppdateringsfrekvens är främsta bland nästa generations visuella alternativ som Samsung och AMD vill leverera till flaggskeppstelefoner.
  • Även om det är spännande, säger experter att det fortfarande är för tidigt för ray tracing och mer avancerade grafikfunktioner att göra ett vanligt drag i telefonindustrin.

Smartphoneföretag pratar om att ta med strålspårning och andra nästa generations grafikfunktioner till smartphones, men experter säger att vi har en lång väg kvar att gå innan de flesta konsumenter borde bry sig om dessa uppdateringar. AMD och Samsung har samarbetat för att ta med RDNA 2, AMD:s senaste grafikteknik, till smartphones grafikprocessorer. Mobilspel kan dra nytta av nästa generations grafik som strålspårning och variabel uppdateringsfrekvens med RDNA 2 aktiverat, och experter säger att den nya tekniken kan höja mobilspel. Det kan också ge fördelar för alla typer av mobilanvändare. «AMD:s partnerskap och RDNA2-grafiktekniken, i synnerhet, ger telefoner mycket mer processorkraft för grafik,» sa Rex Freiberger, en teknisk expert och VD för GadgetReview, till Lifewire i ett mejl. «När tekniken blir enklare att producera och därmed billigare, tror jag att den så småningom kommer att gynna alla användare. Bättre grafikfunktioner gör att varje grafisk funktion i en telefon fungerar så mycket bättre.»

Fördelarna

RDNA 2 är en robust grafikarkitektur som AMD använder i sina nuvarande grafikkort för PC och Xbox Series X och Xbox Series S. Utöver att erbjuda funktioner som ray tracing, ger RDNA 2 många andra prestandafördelar till bordet. Naturligtvis finns det fördelarna med dessa uppdateringar och framsteg för mobilspel. Strålspårning kommer att möjliggöra mer realistiska skuggor och ljus, något vi redan ser i nyare spel. Alternativt kan det också tillåta fler prestandahöjande alternativ liknande Nvidias DLSS, som har varit en liten del av nästa generations spelupplevelse. AMD arbetar för närvarande på sin egen form av DLSS, som också kan göra övergången till telefoner i framtiden. Det viktigaste är dock att RDNA 2 möjliggör effektivare bearbetning av alla grafiksystem som finns på enheten som använder den. Detta kan sträcka sig till telefonanimationer, övergångar och andra vardagliga funktioner som användarna litar på.

Testar vattnet

Även om det finns en hel del potential för RDNA 2 och de grafiska funktioner den kan erbjuda smartphoneanvändare, säger Freiberger att detta med största sannolikhet bara är ett test för att se hur mycket konsumenter kommer att bry sig om dessa framsteg. För närvarande kräver mobilspel inte omfattande grafikprocessorer med de funktioner som RDNA 2 erbjuder. Men om tillverkarna kan bevisa att det finns en marknad för det, kan vi se en mer utbredd användning av tekniken. Men vem behöver egentligen de kraftfullare grafikalternativen som aktiveras av RDNA 2? Tja, för en, säger Freiberger att det skulle kunna dra fler grafiska och kreativa industrier till smartphones. Även om Ray Tracing har blivit ett stort modeord som har tagit PC- och konsolspelindustrin med storm med all sin publicitet, är det fortfarande långt ifrån allmänt antaget. «Det ger också telefoner en större chans att tävla om uppmärksamheten från grafikproffs. Många konstnärer och fotografer använder surfplattor, men en bättre grafikprocessor på telefoner kan innebära att avancerade telefoner används som kreativa hjälpmedel», förklarade han. Utöver detta kan mer grafikkraft också låsa upp potentialen för skärmstöd med högre upplösning, vilket innebär högre kvalitet.

Inte helt mainstream

Medan ray tracing och avancerade grafiska funktioner kommer att vara en fin touch för smartphones, kvarstår faktum att de flesta konsumenter förmodligen inte bryr sig om dessa funktioner. Även på PC och konsoler, där ray tracing och andra avancerade visuella alternativ har blivit häftklammer, kör de flesta konsumenter fortfarande spelen utan dem eftersom det sparar på den totala prestandan. Dessutom säger experter att strålspårning inte är en funktion som de flesta konsumenter kan välja ut, bara för att förändringarna som det medför är mer nyanserade. «Det är för tidigt för ray tracing i smarttelefonindustrin,» sa Tom Lindén, en 3D-grafikexpert, till Lifewire i ett mejl.

Närbild av någon som spelar på en smartphone.

«Medan Ray Tracing har blivit ett stort modeord som har tagit PC- och konsolspelindustrin med storm med all sin publicitet, är det fortfarande långt ifrån allmänt antaget. Listan över spel med stöd för ray-tracing är fortfarande ganska kort, eftersom utvecklare inte gör det. prioritera det, med vetskapen om att de flesta människor inte har hårdvaran för det ännu,» sa han. «En annan anledning är att även om det har uppenbara fördelar för grafik, kommer många konsumenter att vara hårt pressade att välja ut spelet med ray tracing aktiverat i ett blindtest. För någon med mer kunskap om rendering är det lätt att avgöra om ett spel är att använda det eller inte, men den genomsnittliga spelaren kommer ofta inte att se skillnaden.»