Saltar al contenido

Varför iPhone Mini har precis rätt storlek

5 de julio de 2023
apple iphone 12 super retina xdr display 10132020 Full Bleed Image.jpg.large 668b951c2990450e8468093494ecebbc

Viktiga takeaways

  • Apple utropar mini som den «minsta och lättaste 5G-telefonen i världen.»
  • Mini har en 5,4-tumsskärm och en 5G-anslutning med priser som börjar på $699.
  • Det finns en stor potentiell marknad för små telefoner, säger experter.

Apples nya iPhone 12 mini kommer sannolikt att hitta ivriga köpare bland användare som har letat efter alternativ till den växande storleken på mobiltelefoner som dominerar marknaden, säger experter. Mini som tillkännagavs förra veckan har en 5,4-tumsskärm och en 5G-anslutning från 699 $. Den petite telefonen kommer när mobiltelefoner har svällt från den godisliknande Nokia från förr till den senaste iPhone 12 med sin 6,1-tumsskärm eller Galaxy Note 20 Ultra, med sin massiva 6,9-tumsskärm. Men mindre kan vara bättre, säger vissa observatörer. «Telefoner har blivit större med tiden, vilket stöder videotunga applikationer, som spel, sociala medier och Zoom,» sa Lydia Chilton, en professor som studerar interaktion mellan människa och dator vid Columbia University, i en e-postintervju. «Men det finns många fördelar med att återgå till en mindre enhet också. Att kunna hålla och använda en telefon med en hand är en stor fördel, särskilt för människor som multitasking, som föräldrar som håller ett barn i ena armen och surfar mobilt med den andra eller någon som lagar mat med ena handen och tittar på ett recept på sin telefon med den andra.”

Mindre än du

Apple utropar mini som den «minsta och lättaste 5G-telefonen i världen.» Även om den har en skärm på 5,4 tum, är minien inklämd i en design som är mindre än årets iPhone SE som har en skärm på 4,7 tum. Den är 5,1 tum hög och 2,5 tum bred. Även om den har liknande specifikationer som sin storebror, 12, har Touch ID ersatts med Face ID. Det som är mest imponerande är dock alla de saker som Apple lyckades behålla i mini. Båda telefonerna inkluderar en 12-megapixel f/1.6 huvudkamera och en 12MP ultrawide. Prestanda i svagt ljus har också förstärkts på iPhone 12 mini, och den främre kameran har nattläge. Dessutom har både mini och dess större syskon displayglas belagt med en «Ceramic Shield» för ökad hållbarhet. För många användare kommer det faktum att Apple lyckats hålla miniens komponenter i nivå med sina toppmodeller vara nyckeln, säger observatörer. «IPhone 12 mini erbjuder alla fördelarna med en mindre formfaktor med många av samma funktioner som den större iPhone 12,» sa Weston Happ, teknisk chef för Merchant Maverick, i en e-postintervju. Gadgetentusiasten Robert Johnson, grundare av Sawinery, säger att han planerar att köpa en mini. «Jag gillar tanken på att den ska ha funktioner från de tidigare iPhones kompakta i en liten bit,» tillade han i en e-postintervju. «Mitt dagliga liv består av utomhusaktiviteter och att ha en inte så skrymmande telefon i fickan som är mycket funktionell och ganska formidabel, som Apple hävdar, skulle vara otroligt bekvämt.»

Nedskärningstrenden

Det har funnits en växande trend mot mindre versioner av produkter, sa Ian Sells, VD och grundare av RebateKey, i en e-postintervju. «Konsumenter går bort från maximalistiska produkter och letar efter verktyg eller föremål som uppfyller kriterierna», tillade han. «Vi ser det här i många olika kategorier, från köksartiklar till skönhetsartiklar.» Andra prylar har gynnats av neddragningar. I gryningen av Kindle, till exempel, experimenterade Amazon med en 10-tumsversion. «Men så småningom insåg de att en effektivisering av sin e-läsare så mycket som möjligt runt en 6-tums skärm inte bara gjorde den lättare att hålla under långa tidsperioder, utan också lättare att navigera genom programvaran,» Adrian Covert, teknisk redaktör på SPY, sa i en e-postintervju. Iphonen gick åt andra hållet. Tidiga modeller var lätta att navigera med en hand men när de växte i storlek antog Apple tydligen att de flesta användare skulle föredra en större skärm. Det enda alternativet var iPhone SE som hade en mindre formfaktor men lägre kvalitet. «Apple hade fel», sa den trådlösa analytikern Jeff Kagan i en e-postintervju. «De vände ryggen åt kunderna som ville ha den här enhandsenheten.» Dagarna av en målmedveten marsch mot större skärmar kan vara över. För den som letar efter en telefon som lätt glider ner i fickan men som inte gör många kompromisser, kanske mini passar.