Saltar al contenido

Apple AirPlay och AirPlay Mirroring förklaras

29 de julio de 2021
airplay definition 57da8d683df78c9cce85beb7

Med sin stora lagringskapacitet och förmågan att lagra musik, filmer, TV, foton och mer är varje Apple iOS-enhet och Mac ett bärbart underhållningsbibliotek. Vanligtvis är biblioteken utformade för användning av endast en person, men du kanske vill dela den underhållningen. Du kanske till exempel vill spela musik från din telefon via högtalare på en fest, visa en film som är lagrad på din telefon på en HDTV eller projicera din datorskärm till en projektor under en presentation. Instruktionerna i den här artikeln hänvisar till nuvarande Apple-enheter och Mac-datorer samt äldre Mac-datorer med iTunes 10 eller högre och iOS-enheter med iOS 4 eller senare.

Om AirPlay-teknik

Apple föredrar att göra saker trådlöst, och ett område där det har utmärkta trådlösa funktioner är media. AirPlay är en teknik som uppfanns av Apple och används för att sända ljud, video, foton och innehållet på enhetsskärmar till kompatibla, Wi-Fi-anslutna enheter. Om du till exempel vill strömma musik från en iPhone X till en Wi-Fi-kompatibel högtalare, använd Airplay. AirPlay ersatte en tidigare Apple-teknik som heter AirTunes, som endast tillät streaming av musik.

AirPlay tillgänglighet

AirPlay är tillgängligt på alla enheter som säljs av Apple. Det introducerades i iTunes 10 för Mac och lades till iOS-enheter med iOS 4 på iPhone och iOS 4.2 på iPad. AirPlay är kompatibel med:

 • iOS 4.2 eller senare
 • iPhone 3GS eller senare
 • Alla iPad-modeller
 • 2: a generationens iPod touch eller nyare
 • En Mac tillverkad 2011 eller senare
 • Apple Watch (endast Bluetooth-ljud)
 • Apple TV (andra generationen eller nyare)

AirPlay fungerar inte på iPhone 3G, original iPhone eller original iPod touch.

AirPlay-spegling

AirPlay-speglingsteknik låter AirPlay-kompatibla iOS-enheter och Mac-datorer visa allt som finns på skärmen via en Apple TV-enhet. Med den här funktionen kan du visa webbplatsen, spelet, videon eller annat innehåll som finns på enhetens skärm på en storbilds-HDTV eller projektorskärm, så länge som en Apple TV är ansluten till den. Spegling används ofta för presentationer eller stora offentliga skärmar. Denna funktion kräver Wi-Fi. Enheter som stöder AirPlay Mirroring är:

 • iPhone 4S och nyare
 • iPad 2 och nyare
 • De flesta Mac-datorer
 • 2: a generationens Apple TV och nyare

Har du problem med att använda AirPlay eftersom ikonen saknas på din iOS-enhet eller Mac? Lär dig hur du fixar det i Så här hittar du en AirPlay-ikon som saknas.

Hur man använder AirPlay-spegling på en iOS-enhet

Så här speglar du vad du gör på en iPhone (eller andra iOS-enheter) till en TV eller projektorskärm som är ansluten till en Apple TV-enhet:

 1. Dra ner från toppen av iPhone-skärmen (i iOS 12) eller upp från botten av skärmen (i iOS 11 och tidigare) för att öppna Kontrollcenter.

 2. Knacka Skärmspegling.

 3. Knacka Apple TV i listan över tillgängliga enheter. En bock visas bredvid Apple TV när anslutningen görs och Control Center-bilden visas på TV: n eller projektorn.

 4. Tryck på skärmen på din iPhone för att stänga Kontrollcenter och visa sedan innehållet du måste visa.

 5. När du är redo att sluta spegla från din iPhone drar du ner från toppen av skärmen för att öppna Control Center igen, klicka på AirPlayoch välj Sluta spegla.

Hur man använder AirPlay Mirroring på en Mac

Skärmspegling från en Mac är lite annorlunda.

 1. Öppna Mac-systeminställningarna genom att klicka på Äpple logotyp i menyraden och välja Systeminställningar.

  Mac-skrivbord med kommandot Systeminställningar markerat

 2. Välj Visar.

  Visas i macOS-systeminställningar

 3. Välj längst ned på skärmen Visa speglingsalternativ i menyraden när det är tillgängligt, som placerar en genvägsikon på menyraden för framtida användning.

  Visa kryssrutan speglingsalternativ i Visningsalternativ

 4. Välj AirPlay-skärm nedrullningspilen och välj sedan Apple TV. En popup-skärm instruerar dig att ange AirPlay-koden för Apple TV, som finns på TV: n eller projektorn.

  AirPlay Display-menyn i inställningar på macOS

 5. Skriv in koden som visas på TV: n eller projektorn du använder i det angivna fältet. När du har skrivit in koden speglas Mac-skärmen till TV: n eller projektorn via Apple TV-enheten. AirPlay-koden krävs endast första gången du speglar till en viss enhet om du inte ändrar inställningarna för att kräva det varje gång. Därefter kan du slå på och av AirPlay från menyradens ikon.

  AirPlay-kodfält i macOS

 6. När du är redo att stoppa skärmspegling klickar du på AirPlay-ikonen i menyraden. Det ser ut som en TV-skärm med en pil som pekar uppåt i den. Klick Stäng av AirPlay i rullgardinsmenyn.

  Stäng av AirPlay Off-kommandot i macOS

AirPlay Streaming för musik, video och foton

Med AirPlay streamer användare musik, video och foton från sitt iTunes-bibliotek eller iOS-enhet till kompatibla, Wi-Fi-anslutna datorer, högtalare och stereokomponenter. Inte alla komponenter är kompatibla, men många tillverkare inkluderar AirPlay-support som en funktion för sina produkter. Alla enheter måste vara i samma Wi-Fi-nätverk för att kunna använda AirPlay. Du kan till exempel inte strömma musik till ditt hus från din iPhone på jobbet.

AirPlay på Windows

Även om det inte fanns någon officiell AirPlay-funktion för Windows har saker och ting förändrats. AirPlay är inbyggt i Windows-versioner av iTunes. Den här versionen av AirPlay är inte lika fullfjädrad som den på Mac. Den saknar speglingsfunktioner, och endast vissa typer av media kan streamas.

AirPrint: AirPlay för utskrift

AirPlay stöder också trådlös utskrift från iOS-enheter till Wi-Fi-anslutna skrivare som stöder tekniken. Namnet på den här funktionen är AirPrint, och de flesta nuvarande skrivare stöder tekniken.