Saltar al contenido

iPod nano: Allt du behöver veta

14 de julio de 2021
7th gen ipod nano 5819cf495f9b581c0b454920 5c7465fcc9e77c0001d19bc2

Apples iPod nano var den perfekta mellanliggande MP3-spelaren, som satt mitt i iPod-linjen och erbjuder en kombination av bra prestanda och funktioner till ett lågt pris. IPod nano erbjuder inte en stor skärm eller stor lagringskapacitet som iPod touch, men den har fler funktioner än Shuffle (och till skillnad från Shuffle har den en skärm!). Nano startade som en lätt, bärbar MP3-spelare, och genom åren har extra funktioner inkluderat videouppspelning, videoinspelning och en FM-radio. Detta har gjort iPod nano mycket mer som konkurrenterna, men det är fortfarande en av de bästa bärbara musikenheterna i sitt slag. Läs vidare för att lära dig allt om iPod nano, dess historia, funktioner och hur man köper och använder den. Apple avvecklade hela iPod nano-linjen den 27 juli 2017. Även om det inte finns några nya iPod nanos kommer det fortfarande många att använda. Den här artikeln kan hjälpa iPod nano-ägare att fortsätta att njuta av enheterna.

Information om varje iPod nano-modell

Den ursprungliga iPod nano debuterade hösten 2005 och uppdaterades ungefär varje år (men inte längre. Kolla in slutet av artikeln för information om slutet på nano). Modellerna är:

 • 1: a generationens iPod nano: Den ursprungliga modellen erbjöd en liten färgskärm och 1 GB, 2 GB och 4 GB lagringskapacitet för ljud. Kallas även Apple-modellnummer A1137.
 • 2: a generationens iPod nano: Den här modellen fördubblade lagringskapaciteten – 2 GB, 4 GB och 8 GB – och gav ljusa fodral till nano-linjen. Kallas även Apple-modellnummer A1199.
 • Tredje generationens iPod nano: En stor förändring av nano tack vare sin squatformfaktor och videouppspelning. Modeller erbjuds 4 GB och 8 GB kapacitet. Även känd som Apple-modellnummer A1236.
 • Fjärde generationens iPod nano: En återgång till den vertikala formfaktorn, med kapacitet höjd till 16 GB i high-end, och nio färgglada modeller. Kallas även Apple-modellnummer A1285.
 • 5: e generationens iPod nano: Samma formfaktor som fjärde generationens modell, men den lade till en videokamera och FM-radiomottagare för att skapa en mångsidig, kapabel iPod. Kallas även Apple-modellnummer A1320.
 • 6: e generationens iPod nano: En stor redesign i form och funktionalitet. Den här modellen lade till en multitouch-skärm, tog bort videouppspelning och videokameran och ändrade hur du använder nano på sätt som vissa användare inte gillade. Även känd som Apple-modellnummer A1366.
 • 7: e generationens iPod nano: En annan stor redesign, också den senaste iPod nano-modellen. Den 7: e generationens modell lade till en stor pekskärm och en hemknapp, vilket gör att den ser ut som en krympt iPod touch. Det återställde också videouppspelning och lade till stöd för Bluetooth-hörlurar och Bluetooth-högtalare. Kallas även Apple-modellnummer A1446.

För en fördjupad titt på alla modeller av iPod nano, kolla in vår historia över hela iPod nano-linjen.

iPod Nano maskinvarufunktioner

Under årens lopp har iPod nano-modeller erbjudit många olika typer av hårdvara. Den senaste 7: e generationens modell har följande hårdvarufunktioner:

 • Skärm: En 2,5-tums, rektangulär multitouch-skärm.
 • Pekskärm: Den 7: e generationen nano har en pekskärm (inget fler klickhjul på några nano-modeller). Liksom iPhone och iPad är det en multitouch-skärm.
 • Minne: IPod nano använder solid state-flashminne för att lagra musik, video och annan data.
 • Accelerometer: Den 4: e, 5: e och 7: e generationens nano har en accelerometer som i iPhone och iPod touch som gör att skärmen automatiskt kan orientera sig baserat på hur nano hålls (du kan också rotera skärmen manuellt).
 • FM-mottagare: Den 5: e, 6: e och 7: e generationens modeller har en FM-radiomottagare som låter användare lyssna på och spela in radio, samt tagga favoritlåtar för att köpa senare.
 • Blåtand: Anslutning till trådlösa hörlurar och högtalare stöds på 7: e generationens modell med hjälp av denna trådlösa teknik.
 • Lightning Dock-kontakt: Den 7: e generationens nano använder Apples Lightning dock-kontakt för synkronisering med datorer, samma lilla port som används på iPhone 5 och uppåt. Alla tidigare nano-modeller använde Apples Dock Connector-port.

Hur man köper en iPod nano

Tack vare dess många användbara funktioner är iPod nano ett övertygande paket. Om du funderar på att köpa en iPod nano, läs dessa artiklar:

 • Är iPod nano eller en annan iPod rätt för dig?
 • Hur kan du hitta en billig iPod nano (annat än att köpa begagnad)?
 • Vilka tillbehör ska du köpa med en iPod nano?
 • Är du intresserad av den utökade garantin från AppleCare?

Så här ställer du in och använder en iPod nano

När du väl har köpt en iPod nano måste du ställa in den och börja använda den! Installationsprocessen är ganska enkel och snabb. När du har slutfört det kan du gå vidare till de bra sakerna, som:

 • Lägga till din egen musik.
 • Att köpa musik på iTunes (eller andra musikbutiker online).
 • Använda FM-tunern.
 • Ordna om ikoner på 6: e och 7: e generationens nano.

Om du uppgraderar från en annan iPod eller MP3-spelare kan det finnas musik på din gamla enhet som du vill överföra till din dator innan du ställer in din nano. Det finns några sätt att göra detta, men det enklaste är förmodligen att använda programvara från tredje part.

iPod nano Hjälp och support

IPod nano är en ganska enkel enhet att använda. Ändå kan du stöta på några fall där du behöver felsökningshjälp, till exempel:

 • Så här startar du om en iPod nano eller stänger av den.
 • Hur man uppdaterar en iPod nano-programvara.
 • Så här återställer du iPod nano till fabriksinställningarna.
 • Var kan man ladda ner manualer för alla iPod nano-modeller.
 • Kan du installera appar på iPod nano?

Du vill också vidta försiktighetsåtgärder med din nano och dig själv, som att undvika hörselnedsättning eller stöld och lära dig hur du sparar din iPod nano om den blir väldigt våt. Efter ett år eller två kan du börja märka en viss försämring av nanoens batteritid. När den tiden kommer måste du bestämma dig för att köpa en ny MP3-spelare eller titta på batteribyte.

Hur fungerar klickhjulet på iPod?

Tidiga versioner av iPod nano använde det berömda klickhjulet för att bläddra och välja på skärmen. Att lära dig hur klickhjulet fungerar hjälper dig att uppskatta hur mycket teknik det är. Att klicka på klickhjulet innebär helt enkelt knappar. Hjulet har ikoner på sina fyra sidor, en vardera för meny, spela / paus, och fram och tillbaka. Den har också en mittknapp. Under var och en av dessa ikoner finns en sensor som, när den trycks in, skickar lämplig signal till din iPod. Ganska enkelt, eller hur? Bläddring är lite mer komplicerat. Klickhjulet använder en teknik som liknar den som används i styrplattor på bärbara datorer (medan Apple så småningom utvecklade sitt eget klickhjul, tillverkades de ursprungliga klickhjulen på iPod av Synaptics, ett företag som tillverkar styrplattor). Detta kallas kapacitiv avkänning. IPod-klickhjulet består av ett par lager. På toppen är plastskyddet som används för att rulla och klicka. Under det finns ett membran som leder elektriska laddningar. Membranet är anslutet till en kabel som skickar signaler till din iPod. Membranet har inbyggda ledare som kallas kanaler. På varje plats där kanalerna korsar varandra skapas en adresspunkt. IPod skickar alltid elektricitet genom detta membran. När en ledare – i detta fall ditt finger; kom ihåg, människokroppen leder elektricitet – rör vid klickhjulet, membranet försöker slutföra kretsen genom att skicka el till fingret. Men eftersom människor förmodligen inte skulle vilja få stötar från sina iPods, blockerar plastskyddet på pekhjulet strömmen från att gå till ditt finger. Istället upptäcker kanalerna i membranet laddningens adresspunkt, som berättar för iPod vilken typ av kommando du skickar till den via klickhjulet.

Slutet på iPod nano

Medan iPod nano var en fantastisk enhet under många år och sålde miljontals enheter, avbröt Apple den 2017. Med uppkomsten av iPhone, iPad och liknande enheter hade marknaden för dedikerade musikspelare som nano krympt till en punkt där det inte var vettigt att fortsätta enheten. IPod nano är fortfarande en bra enhet och lätt att hitta. Så om du vill skaffa en bör du kunna få en bra affär och använda den i många år framöver.