Saltar al contenido

Apple och Google förbjuder platsspårning i appar med hjälp av kontaktspårning

19 de junio de 2021
pixeliphone e11e758c72024faab1b86ce1fc1df358

Tekniska jättar håller din data privat från myndigheter, utvecklare och sig själva medan de skapar ett system för att hantera COVID-19-krisen.

Google och Apple sa att de kommer att förbjuda alla appar som använder platsspårningstjänster tillsammans med deras gemensamt skapade kontaktspårningssystem.

Så här fungerar det: Reuters säger att de två företagen står för 99 procent av smartphones, vilket innebär att beslutet kommer att påverka i stort sett oss alla. Kontaktspårningssystemet använder Bluetooth-signaler för att meddela dig om du har varit i kontakt med en annan användare som rapporterats ha COVID-19-symtom. Allt görs naturligtvis anonymt; du vill inte att någon ska komma efter dig om du är smittad och gick nära dem.

En fråga: Vissa utvecklare berättade Reuters förra månaden var platsuppgifterna (som kan anonymiseras) avgörande för att spåra sjukdomen och all mänsklig rörelse som är förknippad med den. Det skulle hjälpa experter att spåra inte bara vem som var infekterad utan också identifiera eventuella hotspots för utbrottet.

Poängen: Apple och Google har det sista ordet här, eftersom de lanserar API för folkhälsovårdsbyråer att använda i sina egna appar. Utvecklare kan fortfarande skapa några lösningar, kanske, men teknikföretagen verkar vilja vara helt säkra på att våra privata hälsouppgifter hålls säkra.

Läs mer om sekretess