Saltar al contenido

BlackBerry-telefoner kan fortfarande lyckas, säger experter

7 de junio de 2023
photo 1587958482280 3b8df53ad9db 79ce3ccea42d4a4aae15e9cbe8d9210b

Viktiga takeaways

  • OnwardMobility planerar fortfarande att släppa en 5G-aktiverad BlackBerry-smarttelefon.
  • Även om det kan tilltala vissa som letar efter nostalgi, säger experter att företaget kan ha svårt att vinna mark på en Samsung- och Apple-dominerad marknad.
  • Om BlackBerry inte blir mainstream igen, kan smartphones hitta en plats på nischmarknaden tillsammans med många andra märken.

Även om BlackBerry-telefoner gör en comeback, säger experter att de fysiska tangentbordssmarttelefonerna kommer att behöva göra ett stänk om de vill hitta en plats på dagens smartphonemarknad. BlackBerry var en gång det största smartphonemärket på planeten och föll snabbt från nåd när iPhone- och Android-telefonerna började ta marknaden med storm. Efter år utanför marknaden verkar smarttelefonen som startade det hela vara redo att göra en återkomst, även om experter säger att den kommer att ha svårt att behålla relevansen i en värld som domineras av mer etablerade varumärken. «Jag tror inte att BlackBerry någonsin kommer att ha en så stor marknadsandel som den en gång gjorde,» sa Christen Costa, en teknisk expert och VD för Gadget Review, till Lifewire i ett mejl. «Alltför mycket av marknaden äts upp av Apple och Samsung, och människor som har de här telefonerna tenderar att bara köpa dessa märken. Men jag kan se BlackBerry göra en nischprodukt som tilltalar två grupper av människor: äldre proffs och människor som bara hatar helt klart tangentbord på skärmen.»

Hitta överklagande

När BlackBerry tog fart i början av 2000-talet var smarttelefonen älskad på grund av hur den tillät användare att ansluta till sin e-post. Detta utvecklades så småningom och lät dem ansluta med varandra via funktioner som BlackBerry Messenger (BBM). BBM liknade funktioner som sågs på nyare telefoner som iPhones iMessage, och det fick fler användare att ta till sig smarttelefonen och dess eleganta fysiska tangentbord. Det hela kraschade med lanseringen av de första iPhone- och Android-telefonerna. Jag tror inte att BlackBerry någonsin kommer att ha en så stor marknadsandel som den en gång gjorde. Om BlackBerry vill göra comeback 2021 behöver den nya sätt att tilltala smartphonevärlden bortom det fysiska tangentbordet. IPhone och Android har mer än ett steg upp i loppet, med år av apputveckling och funktioner som levereras när dessa upplevelser fortsätter att växa. «Det taktila/analoga tangentbordet är en bra början, men det kommer inte att göra allt arbete», varnar Costa. Istället är det viktigt för BlackBerry att hitta andra sätt att sticka ut också. Som i specifikationer och övergripande appstöd – något som Androids och iPhones redan hanterar bra.

Att lära av andra

Den största nyckeln till att BlackBerry ska hitta framgång beror egentligen på om den kan dra användare bort från ekosystem som de har investerat i i över ett decennium. Visst, iPhone kanske inte var mycket när den lanserades första gången 2007. App Store lanserades ett år efter den första iPhone-släppet och erbjuder flera hundra appar. Nu har dock App Store vuxit till att inkludera över 4,3 miljoner appar som människor kan välja mellan. Googles Play Store – som driver Android-enheter – har också sett exponentiell tillväxt sedan lanseringen, med totalt 2,9 miljoner appar i november 2020. Trots Apple och Google säger Costa att många andra varumärken har lyckats skapa sig en nisch för sig själva i smartphonen. marknaden, som lockar användare av en mängd olika anledningar – som bra övergripande specifikationer för ett lägre pris och applikationsstöd. Om OnwardMobility verkligen kan fånga magin med att äga en BlackBerry igen, kan det dra varumärket ut ur skuggorna och tillbaka in i ljuset. Även om det bara är lite. «Millennials som använde en BlackBerry som en av sina första professionella enheter kan känna en känsla av nostalgi,» förklarade Costa. «Den taktila lyhördheten är utmärkt för att ge feedback och den kan fungera som ett organisatoriskt verktyg beroende på vilka appar som erbjuds direkt. Att ha det tangentbordet är extremt användbart för människor som måste skriva många e-postmeddelanden eller andra saker för sitt jobb, för.»