Saltar al contenido

Clicky tangentbord kan verka coolare, men de är inte alltid bättre

31 de julio de 2022
IMG 6913 a02aa35edac94a18a5803877a754839f

Viktiga takeaways

  • Mekaniska tangentbord är inte nödvändigtvis bättre för dina handleder än moderna, platta tangentbord.
  • Handleds- och handhälsa handlar om hållning.
  • Mekaniska tangentbord är mycket roligare än tråkiga gamla tangentbord för bärbara datorer.

Mekaniska tangentbord är roliga, coola, anpassningsbara och perfekta för irriterande kollegor. Men är de faktiskt bättre att skriva på? Klicktangentbordsfans nämner ofta lyhördhet, positiv aktivering (du vet exakt när en tangenttryckning har registrerats) och en överlag mer bekväm och möjlig ergonomisk fördel. Och att skriva på dessa tangentbord är en mycket annorlunda, mer engagerande upplevelse. Men är det objektivt sett bättre, eller beror allt bara på preferenser och åsikter? «Oavsett om du har ett mekaniskt eller bärbar tangentbord är det absolut nödvändigt att du sitter i nivå med tangentbordet och att dina underarmar, händer och fingrar är i nivå med det också.» Edna Golandsky pedagog och expert på hälsosamt skrivande, berättade för livetstrad via e-post.

Klickskillnaden

Om du aldrig har använt ett mekaniskt tangentbord, kommer du förmodligen att hata ett första gången du försöker. Nycklarna är högre, du måste trycka på dem längre, och det är det oupphörliga klackandet. Du kommer också att känna att du lär dig att skriva om igen. Men om du envisas, kommer du att belönas med antingen a) Ingen förändring – du hatar det fortfarande, varför använder någon detta föråldrade skräp? Eller b) Kärlek. Varför skulle någon fortsätta använda de där sörjiga gummimembrannycklarna efter att ha provat detta?

Närbild på tangenterna på ett klickigt tangentbord.

Det finns några mekaniska tangentbordsdesigner, men alla populära använder stora tangenter över ett skaft omgivet av en fjäder. Själva strömbrytaren är en remsa av böjd metall som stängs när nyckelkroppen rör sig nedåt. Omkopplaren aktiveras innan tangenten bottnar och ger ett positivt klick som du lätt kan känna genom fingrarna. Denna positiva aktivering kan vara anledningen till att dessa tangentbord är populära bland tunga maskinskrivare. Men de är också populära bland hobbyister. Det finns en enorm tillbehörsmarknad för eftermarknaden (gummiringar för att minska klicket, anpassade knappsatser, tygklädda USB-kablar, RGB-bakgrundsbelysning och mer), och framför allt ser dessa saker supercoola ut, särskilt jämfört med det vanliga kontorets trista enheter vi är vana vid.

När jag bad om kommentarer om mekaniska tangentbord var det mest populära svaret att de är hållbara. Och enligt min erfarenhet är det sant. Jag har en gammal Filco Majestouch som fortfarande är stark efter många års hård användning. Jämfört med tangentbord för bärbara datorer är dessa mekaniska versioner ofta mer expansiva och erbjuder extra tangenter och funktioner. Vissa, som Das Keyboard, har till och med rattar som kan styra volymen eller andra funktioner. Men är de verkligen bättre för dig än Apples magiska tangentbord och liknande design av bärbar dator?

Målet mot

Anledningen till att någon får RSI (repetitive strain injury) från någon form av tangentbord beror på hållningen. Är dina händer och armar i rätt vinkel för att undvika belastning? Pressar du för hårt, eller på något sätt, bråkar du med dina senor och så vidare?

Ett bakgrundsbelyst tangentbord med klickljud.

«Anledningen till att din sitthöjd måste vara i nivå med tangentbordet är att när du rör på fingrarna, handen och underarmarna kan de göra det som en enhet medan du skriver», säger Golandsky. «Detta är viktigt eftersom när fingrarna inte rör sig tillsammans utför vi ofta små rörelser som vridning som orsakar smärta i handleden på sidorna som kan gå hela vägen upp till armbågen, eller krullning som orsakar spänningar i fingrar, händer, och armar.» En nackdel med mekaniska tangentbord i detta avseende är att de är högre än tangentbord i laptopstil, även när du inkluderar faktiska bärbara datorer med sina tjocka kroppar.

Våra skrivbord är vanligtvis redan för höga och tvingar oss att vinkla underarmarna uppåt. Allt som förvärrar detta är dåliga nyheter. Men Bruce Whiting från The Keyboard Company har en idé om att bara att luta sig bakåt i stolen kan öppna armarnas vinkel och undvika problem. «Men [with] korrekt hållning, du lutar dig inte och därför är höjden på tangentbordet inte en faktor – det är min teori,” Whiting sa till livetstrad via Twitter. I slutändan är det som allt som har med din kropp att göra – det beror på dig. Vissa människor kanske byter till mekaniska tangentbord och ser deras RSI försvinna. Andra kanske tycker att det blir värre. Men de här sakerna blir så populära att du kan köpa något som Keychrons söta nya Q2 för bara $149, och se vad allt väsen handlar om.