Saltar al contenido

Varför Safari-tillägg på iOS är en stor sak

9 de julio de 2023
taras shypka iFSvn82XfGo unsplash 8ab9171cd0374fd9a5312cf08e44d0a7

Viktiga takeaways

  • iPadOS 15 tillåter webbläsartillägg i Safari.
  • De är precis som Chrome-tillägg, men med extra säkerhet.
  • Tillägg kräver att en överordnad App Store-app är installerad.

Safari på iPad är på väg att få tillägg, precis som Chrome, Edge och Safari på Mac. Och de kommer att helt förändra hur du använder webbläsaren. Safari är förmodligen den viktigaste appen på din iPhone eller iPad. Vissa människor lämnar det sällan, annat än att lägga upp bilder på Instagram eller svara på en WhatsApp. Och ändå är det ganska begränsat jämfört med en stationär webbläsare. Du kan använda små bokmärken, och naturligtvis integreras Safari med den systemomfattande delningspanelen, men det har varit nästan omöjligt att utöka Safari själv. I iOS 15 är det på väg att ändras. Så vad händer? «Tack och lov valde Apple den de facto förlängningen industristandardteknik som kallas WebExtensions,» apputvecklare Alex Chernikov berättade för Lifewire via e-post. «Inledningsvis var det Chromes förlängnings-API, men med tiden har alla större webbläsare anammat det. Att göra extensions har blivit ganska enkelt nu för tiden. Du gör det en gång – och det körs i Edge, Firefox, Opera och Brave.”

Sekretess först

Webbläsartillägg är en stor säkerhetsrisk. Vanligtvis har de tillgång till all data som laddas in på en webbsida. Det är bra om du använder ett tillägg från en pålitlig utvecklare, men saker kan gå fel, snabbt. Tack och lov valde Apple den de facto-utvidgningen av industristandardteknik som kallas WebExtensions. Ett tillägg får inte bara tillgång till en sida när du klickar för att aktivera den. Som standard har ett tillägg åtkomst till alla sidor som är inlästa i din webbläsare. Det betyder din e-post, din bank, allt. Tillägg i iPadOS 15 Safari fungerar inte så. «De tog ett intressant tillvägagångssätt som skiljer sig från vad vi kan se i andra webbläsare. De låter dig ge tillägget åtkomst endast till specifika sidor såväl som under en begränsad tid», säger Chernikov. «Du kan till exempel låta tillägget endast fungera på lefigaro.fr och bara under en dag. Med tanke på att tillägg nu kan ha full tillgång till webbplatsens innehåll (som även kan inkludera dina lösenord, kreditkortsuppgifter etc.), är det en bra idé.» Chernikovs mjukvaruföretag, Gikken, utvecklar för närvarande en iOS 15-tillägg för sin översättningsapp, Mate. Jag har testat det, och det är ganska snyggt att välja vilka webbplatser som laddar tillägget. När det gäller Mate kan du bara knyta den till de främmande språksidor du vill översätta, och – till skillnad från Safaris inbyggda översättare – kommer den att laddas automatiskt varje gång du besöker en av dessa webbplatser.

Så fungerar iOS Safari-tillägg

Att installera ett Safari-tillägg görs genom att installera en medföljande app, som säkerställer att den går igenom Apples App-Store-godkännandeprocess. Sedan besöker du Safaris Extensions-inställningar. Dessa finns i appen Inställningar, tillsammans med inställningarna för innehållsblockerare (som i praktiken är specialiserade webbläsartillägg).

En skärmdump av Mate-tillägget i Safari-inställningar.

Att utveckla Safari-tillägg är enkelt, men med tillräckligt många hinder för att vi förmodligen inte kommer att se en flod av befintliga Chrome-tillägg som dyker upp på lanseringsdagen. Till exempel, när du testar ett tillägg måste utvecklaren kompilera om hela wrapper-appen när de gör en ändring istället för att bara spara en fil och ladda om webbsidan. «iOS Safari-tillägg är också små webbplatser, men paketerade i moderappen. Varje gång du gör ändringar i tilläggskoden och vill köra den igen måste du bygga om (kompilera om) hela Xcode-projektet. Hur lång tid det tar beror på projektets storlek, säger Chernikov. En annan barriär är hela App Store-godkännandeprocessen, som kräver en betald prenumeration och alla vanliga smärtpunkter för att skicka in en app. Och en annan faktor är utseende och känsla. Ett tillägg byggt för Chrome kommer förmodligen inte att se rätt ut i en Apple-webbläsare.

Tillägg – värt det?

Än så länge ligger smärtan av att göra iOS Safari-tillägg helt hos utvecklaren. Det är lika enkelt för användaren att installera en app och aktivera tillägget i Safaris inställningar, även om detta är lite knepigt. iOS Safari-tillägg är också små webbplatser, men paketerade i moderappen. «Du måste fortfarande aktivera tillägget separat, och det är ganska gömt. Några beta-användare har kontaktat oss och sagt att de inte kunde komma på hur de skulle börja använda Mates Safari-tillägg, till exempel», säger Chernikov. Men fördelarna är värda det. Mate-översättaren är till exempel sömlös. Det är som att hela webben är på ditt eget språk, och du kan till och med trycka på ett stycke för att kontrollera originaltexten. Det är bättre än den inbyggda versionen, och det har varit omöjligt i Safari tills nu.