Saltar al contenido

Dells nya webbkamera vill ersätta din DSLR

12 de enero de 2023
DellUltraSharpWebcam lifestyle1 8a88dbcb3dee4b3882b8d19e7b50f593

Viktiga takeaways

  • Dells Ultrasharp-webbkamera använder en 4K Sony Starvis-bildsensor för att förbättra prestanda i svagt ljus.
  • Den stöder Windows Hello biometrisk inloggning och kan automatiskt väcka din dator när du närmar dig den.
  • Prissatt till $199,99, det är inte billigt (men definitivt mindre än en DSLR-kamera).

Tänk om din webbkamera kunde få dina medarbetare att tro att du använder en DSLR-kamera i full storlek? Dells nya Ultrasharp-webbkamera är designad för att klara det tricket. Den fungerar som vilken webbkamera som helst, ansluter via USB och hanterar bildkvalitetsjusteringar automatiskt. Men till skillnad från de flesta webbkameror har den en Sony-bildsensor designad för att förbättra bildkvaliteten i dålig belysning. Dell tror att detta kommer att ta webbkamerans videokvalitet till en ny nivå – inget ringljus krävs. «Faktum är att på grund av pandemisituationen stannar många av oss hemma och tar många samtal», sa Wee Kee Yeo, vicepresident på Dell Technologies, i en presskonferens på avstånd. «Många användare följer vägen och frågar «hur får jag mig att se fantastisk ut?»

Ett DSLR-riktmärke, men inte DSLR-teknik

Fram tills nu var svaret på den frågan dyrt: köp en DSLR och använd den som webbkamera. Resultaten är fantastiska, även om det kostar minst $500 och stöds av ett begränsat antal kameror. Dells Ultrasharp-kamera siktar på liknande resultat med mindre krångel till en mer prisvärd 199,99 USD MSRP. Dell använder dock inte en fullformats DSLR-bildsensor i Ultrasharp Webcam. Kameran använder istället en 4K HDR Starvis som Sony ursprungligen sålde till tillverkare av säkerhetskameror. Detta kan tyckas vara lite av Dell (även om Dell aldrig påstår sig använda en DSLR-kalibersensor, istället kallar DSLR ett «riktmärke»), men det är förståeligt med tanke på priset. Starvis är tänkt att förbättra videokvaliteten i dålig eller ojämn belysning. Detta beskriver inte bara de mörka korridorerna som säkerhetskameror övervakar, utan också ett hemmakontor upplyst av en enda LED-lampa i hörnet av rummet. Dell Ultrasharp Webcam är inte den första webbkameran med en Sony Starvis-sensor. Den äran går till Razers Kiyo Pro, som släpptes i februari. Jag har testat Kiyo Pro och fann att den utan tvekan levererar den bästa bildkvaliteten i svagt ljus av någon webbkamera idag. Dells användning av en Starvis-sensor med 4K-upplösning är lovande med tanke på vad Kiyo Pro kan leverera vid 1080p.

Alla funktioner (förutom mikrofonen)

Det finns ingen tvekan om kvaliteten på DSLR, men att använda en sådan kamera med din dator har sina egna nackdelar. Kameror för professionella fotografer är fulla av inställningar som kan göra användningen av kameran skrämmande. DSLRs saknar också PC-centrerade funktioner som förbättrar den dagliga användningen. Dells Ultrasharp webbkamera slänger i diskbänken. Den stöder 4K-video med 30 bildrutor per sekund eller 1080p vid 60 bildrutor per sekund och kan justeras mellan ett 65-, 78- eller 90-graders synfält. HDR-stöd ingår och används för att förbättra exponering och färgbalans i ojämn belysning. Det är också en fest för den senaste AI-drivna kameratekniken. Den har en IR-sensor för att aktivera Windows Hello-inloggning för ansiktsigenkänning. Dell går en extra mil och slänger in en närhetssensor för att stödja detektering av användares närvaro, en funktion som automatiskt väcker din dator när du närmar dig (och sätter den i viloläge när du går därifrån).

Dell UltraSharp-webbkameran monterad på en datorskärm.

Webbkamerans mjukvara stöder auto-framing, som, precis som Ankers nya Powerconf C300, kan spåra dina rörelser och beskära videon för att hålla dig centrerad. Det finns också ett stativfäste och magnetisk skyddskåpa. En nyckelfunktion saknas dock: en mikrofon. «Vi har avsiktligt inte lagt till en mikrofon till den här enheten,» sa Ray Watkins, Dells programansvarig för konsumentrecensioner, i en presskonferens på distans. Dell förväntar sig att kunder som är sugna på en avancerad webbkamera kommer att föredra att använda en dedikerad mikrofon. Ändå tycker jag att det är en udda utelämnande.

En webbkamera för alla vinklar

Dells genomgång fokuserade på hur Ultrasharp Webcam tilltalar kontorsproffs som har gått över till distansarbete. Watkins sa dock att det inte är webbkamerans enda användning. Han tror att det kommer att ha en bred dragningskraft för innehållsskapare, inklusive YouTubers och Twitch-streamers. «Det här kommer att bli enormt i spelgemenskapen», sa Watkins, «eftersom för kostnaden för en SLR kan du ha fyra eller fem av dessa kameror som gör flera vinklar för dina strömmar.» En streamer med fem Ultrasharp-webbkameror låter som Dells vildaste dröm, men det finns sanning i sak. Razers Kiyo Pro använder som sagt också en Sony Starvis-sensor, men den saknar många av Dells funktioner, inklusive en IR-sensor, närhetssensor och 4K-upplösning. Ultrasharp webbkamera kan vara ett frestande alternativ.