Saltar al contenido

Dells vackra XPS 13 Ultrabook slår Mac-för nu

21 de septiembre de 2022
xpsblog2 a5639211b2654f16954b0434c243e1e4

Viktiga takeaways

  • Dells 2022 XPS 13 är en riktig skönhet.
  • Apples MacBook Air har inte förändrats mycket på flera år.
  • Nästa MacBook Air kommer förmodligen att förbättra spelet avsevärt.

Tunt, lätt, jämnt tangentbord; osynlig styrplatta; små skärmramar – XPS 13 är Dell ut-apple Apple, designmässigt. XPS 13 är Dells Ultrabook, det generiska namnet för MacBook Air-datorer. Men 2022 XPS 13 är allt annat än generisk. Skärmramarna är tunna och det finns ingen kameraskåra. Tangentbordet är infällt i kroppen och styrplattan verkar – vid första anblicken – ha försvunnit. Den har till och med en Touch Bar, som Dell definitivt inte kallar en Touch Bar. Vad hände? «Albert Einstein sa en gång: «Allt ska göras så enkelt som möjligt men inte enklare», säger teknik- och designförfattaren Ryan Mungia till Lifewire via e-post. «Med sin dolda styrplatta, släta tangentbord och eleganta, lågkolhaltiga aluminiumkonstruktion gör Dells nya XPS 13 Plus saker så enkelt som möjligt, men frågan kvarstår: är det för enkelt?»

Skin-Deep

Om du är ute efter en ultraportabel bärbar Windows-dator är det svårt att argumentera mot denna coola nya Dell. Jag menar, titta på det. Det är en skönhet och skulle glida ner i vilken handväska eller ryggsäck som helst utan att du verkligen märker det. Samtidigt ser Apples MacBook Air ut som sin ålder. Det kan köras på Apples uppriktigt sagt häpnadsväckande M1 system-on-a-chip (SoC), men dessa chips sitter inuti den gamla 2018 Retina-modellen, samma som användes för att hysa Intel-chips. Skärmramarna är enorma, höljet är lite för tjockt och det ser lite gammaldags ut bredvid denna Dell. «[Rivals such as Dell and Samsung] erbjuda kunderna nästan identisk design och taktiska upplevelser – vare sig det är penntunna ramar, metallisk finish eller extra lång batteritid. Men inte bara är Apples M1-chips överlägsna prestandamässigt (och om än dyra), det är Apples ekosystem som håller installationsägare känslomässigt och tekniskt knutna till sina enheter, vilket leder till framtida inköp,» sa visuell designer Ilya Ilford till Lifewire via e-post.

Dell XPS 13 Ultrabook i svart och silver och sida vid sida

Och det är poängen. Även om Dell, Samsung eller någon annan som tillverkar en bärbar dator kan göra smala, snygga fodral, kan de inte kopiera insidan. Apples M1-chips ger en unik kombination av prestanda och energieffektivitet. Den nyaste 2022 MacBook Pro, Apples första bärbara dator designad helt kring sin egen SoC, lyckas slå till och med Apples egna stationära Mac Pro på många uppgifter samtidigt som den knappt blir varm. Det är inte bara hårdvaran heller. Hela Apples ekosystem använder iCloud för att ansluta sina enheter på ett sätt som PC- och Android-användare inte kan (även om Google försöker). Du kan till exempel kopiera text eller bilder på din iPhone och klistra in dem på din Mac sömlöst. «Från våra diskussioner med hemmakontorsägare över hela världen har det blivit uppenbart att förmågan att skriva ner idéer på en iPad och plocka upp dem sömlöst på en Mac är extremt viktig», säger Ilford.

Touch Bar och andra förbättringar

Dells XPS 13 lyckas också förbättras på minst en Mac-funktion. «Ett av de största klagomålen på tidigare MacBook-modeller var Touch Bar. Det saktade ner folk när de skrev, och det var lätt att råka röra vid den,» sa ingenjör Steven Jenkins till Lifewire via e-post. «Ultrabook använder en liknande idé med sin kapacitiva touchrad (där funktionstangenterna finns), men Dell fick det att kännas som att det är en del av tangentbordet. Det är nytt, snyggt och fortfarande funktionellt.»

Ovanifrån av tangentbordet på Dell XPS 13 Ultrabook

Apple har lagt ner Touch Bar på sin hårdvara, men det är förmodligen en bra sak. När det gäller alla andra fysiska funktioner i Dells design, kommer de förmodligen att börja se gamla ut så fort Apple lanserar sin nästa generation MacBook Air, vilket kan vara så snart som i vår. Hittills har vi sett två Mac-datorer designade kring Apple Silicon – MacBook Pro och 24-tums iMac. Precis som iMac kommer MacBook Air att prioritera tunnhet och se över de extra portarna som lagts till MacBook Pro, men tack vare M1 (eller möjligen M2)-chippet blir det tunt, snabbt och coolt. Den kan också anta den skarpkantade, platta designen som används i iPads, iPhone 12 och iPhone 13 och MacBook Pro. Och den kommer förmodligen att få iMac-liknande färger och kanske till och med den otroliga XDR-skärmen från MacBook Pro. Dell kanske har slagit Apple, utseendemässigt, med den här senaste bärbara datorn, men det kanske inte håller länge. Sen igen, vem bryr sig? Alla datorer ska se så här bra ut, hela tiden.