Saltar al contenido

Din iPod Classic kan fortfarande konkurrera med iPhone Music App

28 de octubre de 2022
ipodvsiphonefight 1 9c49d2e398b6492aa28312e16590ff05

Viktiga takeaways

iPod Classic synkroniserar fortfarande med Big Surs musikbibliotek. iPhone har mycket fler musikfunktioner, men Music-appen är uppsvälld och förvirrande. Det är bättre att vänja dig vid att lösa ut hörlurskablar igen.

Om allt du vill ha är musik kan iPod Classic fortfarande vara bättre än iPhones musikapp. iPoden förändrade hur vi lyssnade på musik. Det var inte den första MP3-spelaren, men den var den bästa, och den lät oss äntligen ta bort utbytbara fysiska medier för en digital katalog som innehåller all vår musik. «1 000 låtar i fickan», löd slagordet. Det kanske inte låter så mycket nu, men det var en revolution redan 2001 när alternativet var kassetter och CD-skivor. Men hur är det med att använda iPod idag? Är det en kuriosa som bäst lämnas i ett vitrinskåp? Eller kan den mer än hålla sig mot dagens uppsvällda, förvirrande musikappar? Ledtråden, som de säger, ligger i frågan.

Gammalt guld

Jag köpte nyligen en gammal 120 GB iPod Classic, i kartong, via de lokala radannonserna. Efter att ha rensat upp den och lyckats få den att synkronisera med min M1 Mac mini (proffstips: vänta. Det kan ta några minuter att dyka upp efter att ha kopplat in den, men det kommer att fungera så småningom), laddade jag upp hela mitt musikbibliotek och tog en promenad.

120GB iPad Classic på svart bord

Den första nackdelen var att all min musik var föråldrad i flera år. Jag använder Apple Music, och har sedan den lanserades 2015. Det betyder att all min lokala musik (kopierad från en gammal backup-enhet) är från då och tidigare. Att fånga upp min samling till mitt nuvarande Apple Music-bibliotek skulle vara ganska dyrt. Men det är en kortsiktig fråga. Låt oss komma till den viktiga delen. Hur är det att använda iPod jämfört med att använda iPhones Music-app?

Klassisk musik

Du navigerar i iPod:s menyer med hjälp av klickhjulet. «Snurra» hjulet för att rulla och tryck på mittknappen för att välja. Menyknappen går uppåt eller bakåt, och knapparna spela upp/pausa och hoppa över gör vad du kan förvänta dig. När du väl vänjer dig vid det och slutar att svepa skärmen av vana är kontrollsystemet fantastiskt, och på grund av alla dessa hårdvarukontroller kan du göra mycket av det utan att tänka. Hitta en artist, sedan ett album och sedan en låt. Lätt. Musikappen är en invecklad röra i jämförelse. Öppna appen, hitta biblioteksfliken. Tryck på den igen, sedan kanske ännu en gång, för att faktiskt återgå till huvudbiblioteksskärmen. Då kan du navigera på ungefär samma sätt som iPod. Denna grundläggande operation framhäver appens största svaghet. Det är bara så mycket packat i att det tar lite tid att komma till den del du vill ha. Så, hur skulle någon kunna föredra en äldre musikspelare som iPod när iPhone gör så mycket mer? iPhone vinner på ett sätt. Dess fysiska volymknappar gör det enkelt att ändra volymen när den ligger i fickan. iPodens volym styrs av klickhjulet när musik spelas. Låter klokt, det är en slips. Genom trådbundna hörlurar (jag använde mina Koss Porta Pros för detta test) låter båda enheterna bra. Det är inget annorlunda, i mitt öra. iPodens enkelhet vinner alltså. Men det är vad du kan förvänta dig. Det är en enhet med ett syfte, och både hårdvara och mjukvara stöder det.

Moderna bekvämligheter

Låt oss nu titta på iPhones fördelar, som är många. Den kan synkronisera till iTunes trådlöst (inte via en gammal USB 30-stifts dockningskontakt). Du kan köpa musik från iTunes Store eller söka efter Apple Music direkt från enheten. Du kan använda trådlösa hörlurar och styra uppspelningen från en Apple Watch. Och du kan säga åt Siri att spela vilken låt som helst åt dig. Så, hur skulle någon kunna föredra en äldre musikspelare som iPod när iPhone gör så mycket mer?

iPod Classic ansluten till Koss Porta Pros trådbundna hörlurar

Det handlar om syfte. iPhone är fantastisk eftersom dess pekskärm kan bli vad som helst. Men det betyder att du alltid måste titta innan du trycker. Människor föredrar fysiska kontroller för deras förutsägbarhet. Författare använder tangentbord med sina iPads. Fotografer föredrar kameror med rattar och rattar. Musiker debatterar oändligt om hårdvarutrummaskiner kontra trumappar. iPod är, på pappret, mycket sämre än iPhone och dess musikapp. Men vid användning är den mentala omkostnaden mycket mindre. iPod gör bara en sak. Om du pausar det och kommer tillbaka imorgon är det precis där du lämnade det. Den återställs inte till startsidan, distraherar dig inte med aviseringar eller raderar nedladdningar automatiskt. Den låter också lika bra som iPhone, och den har ett hörlursuttag. För många är det extra krånglet med att underhålla ett musikbibliotek inte värt det. Men för vissa kommer det att kännas som frihet.