Saltar al contenido

DeepMinds AI-koder kommer inte att ersätta människor ännu

8 de agosto de 2022
photo 1591696331111 ef9586a5b17a 47acc68653194f49802f674a6bbd3a0c

Viktiga takeaways

  • DeepMinds AI-kodningsmotor är lika bra som en genomsnittlig mänsklig programmerare.
  • AlphaCode-motorn kommer med kreativa lösningar på kodningsproblem.
  • AI kan vara bäst när det utökar mänskligt arbete istället för att ersätta det.

Forskningsföretaget DeepMind säger att AI-kodningsmotorer kan skriva program lika väl som en människa. Kommer robotar äntligen för mjukvaruutvecklares jobb? När DeepMind satte sin AlphaCode-motor för att arbeta med kodningsutmaningar utformade för att testa människor, slutade den i topp 54 procent, vilket gjorde den lika bra som en genomsnittlig människa. Det kan låta som att den är redo att distribueras för liveanvändning. Du kan avfyra den värsta hälften av dina mänskliga kodare och sedan ersätta dem med AI-kodningsrobotar, eller hur? Inte än. «Med AI-företag behövs skribenter mer än någonsin.

Den verkliga fördelen med AI-skribenter är att de tillhandahåller forskning och verktyg som snabbar upp [up] processen för vad som måste gå in i innehållet. Jag föreställer mig att AI-kodningsmotorer kommer att göra samma sak för programmerare. Det kommer att göra dem mer effektiva, vilket gör det lättare att komma igång med att utveckla en struktur för deras applikationer och snabbhet [up] processen med kodning, säger John Cass, medgrundare av AI-företaget AIContentGen, till livetstrad via e-post.

 

Support, inte supplant

Löftet om AI är att det kan ersätta människor i underliga uppgifter eller ersätta människor i dyra jobb. Men i praktiken är vi inte där än. Om du någonsin har använt AI-appar för att redigera dina foton, till exempel, vet du att det fortfarande finns mycket att göra efter att verktyget är klart. Åtminstone reduceras människan till att klicka på en knapp för att bläddra igenom AI-skapade alternativ och sedan välja det bästa. När det gäller DeepMinds AlphaCode-motor är dess AI tränad för att hantera kodningsutmaningar. Exempel på AlphaCode-projektsidan är att hitta optimala sätt att ordna vägar och byggnader eller komma på strategier för att vinna brädspel.

Dessa kanske inte är användbara på arbetsplatsen, men DeepMinds AI visade en viktig egenskap: Kreativitet. «Jag kan med säkerhet säga att resultaten av AlphaCode överträffade mina förväntningar,» sa Mike Mirzayanov, grundare av Codeforces, en webbplats som organiserar kodningstävlingar, i Deep Mind blogg. «Jag var skeptisk eftersom även i enkla konkurrensproblem krävs det ofta inte bara att implementera algoritmen utan också – och det här är den svåraste delen – att uppfinna den.»

Graf som visar hur DeepMinds AI kan jämföras med mänskliga programmerare

Det mest troliga scenariot, åtminstone till att börja med, är att mänskliga kodare använder AI-verktyg för att hjälpa dem att fungera. Och andra företag, till exempel Microsoft, arbetar med AI-verktyg för att hjälpa programmerare att arbeta snabbare genom att göra mycket av det upptagna arbetet åt dem. På ett sätt är vi alla vana vid att använda AI-verktyg varje dag, och vi vet vilka fallgropar och frustrationer de medför. Autokorrigering, till exempel, är tänkt att göra skrivning snabbare på små tangentbord på skärmen, men i praktiken ändrar du din skrivstil för att bättre trigga autokorrigeringsförslagen.

Så, kommer mänskliga kodare verkligen att ersättas av AI? Osannolik. «Kodare kommer fortfarande att sitta i förarsätet, som skribenter är med AI-innehållsskribenter», säger Cass. «På ett sätt innebär de nya AI-skrivverktygen ännu mer anställningstrygghet för författare eftersom de kommer att ha expertis om hur man använder och får ut det bästa av de mer sofistikerade verktygen under överskådlig framtid.»

Art Official Intelligence

Det finns några sätt att se AI i kreativa sysselsättningar. En är att den tar bort grymtandet och låter människan fokusera mer på de kreativa aspekterna. Det mänskliga blir mer en filmregissör istället för skådespelarens manusförfattare. Vi kan ta ett steg tillbaka och se hela projektet från en högre nivå, utan att bry oss om de små detaljer som behövs för att uppnå våra visioner. «Det kommer att göra dem mer effektiva, vilket gör det lättare att komma igång med att utveckla en struktur för deras applikationer…» Å andra sidan är AI-kreativitet fortfarande algoritmisk kreativitet.

Det kommer att uppfinna lösningar, skriva romaner eller filtrera våra fotografier, men kanske inte på ett sätt som resonerar med andra människor på det sätt som konsten kan. Mellan dessa ytterligheter finns artister som Brian Eno, som låter hemodlad AI-skapad musik köra i bakgrunden medan han är i studion. När något fångar hans öra sparar han det för senare användning. AI-skapelser kan inspirera människor i riktningar som vi vanligtvis inte går. Eller så kan AI diktera hur vi jobbar, så vi slutar som små barnvakter för maskinerna. Som alla verktyg är det alltså hur vi använder det som räknas.