Saltar al contenido

Hur Aloha hjälper musiker att repetera på distans

11 de junio de 2023
unnamed2 e3944873e12b4e958b1de3e34d1657ef

Viktiga takeaways

  • En ny teknik från Elk Audio tillåter en anslutning med låg latens för att hjälpa musiker att repetera tillsammans i realtid.
  • San Francisco Opera har använt Elk Audios Aloha-system för att förbereda sitt första liveframträdande på över ett år.
  • Elk Audio satte Alohas tekniska kommersiella release till hösten.

Under det senaste året har musiker varit tvungna att flytta sina personliga repetitioner till fjärrsessioner, men latensproblem med Zoom är alltid ett problem när man gör musik i realtid. Elk Audio försöker ändra på det med sitt Aloha-system med ultralåg latens. Medan den fortfarande bara är i beta-testning, gör Elk Audios Aloha det möjligt för alla typer av musiker att öva på att spela musik tillsammans i helt olika städer, vilket effektivt eliminerar fördröjningen som avbryter det kreativa flödet. «Vårt slutliga mål är att kunna koppla ihop alla musiker där ute,» sa Michele Benincaso, grundare och chef för Elk Audio, till Lifewire över en videochatt.

Musikskapande med låg latens

Elk Audio började arbeta med Aloha-tekniken för mer än fem år sedan. Ändå såg företaget inte det omedelbara behovet av något sådant förrän i mars förra året. När alla – inklusive musiker – överförde sina liv till Zoom stod det klart att plattformen inte var den bästa platsen att öva musik i realtid. «Det finns bara så mycket du kan göra med Zoom,» sa Björn Ehlers, marknadschef på Elk, till Lifewire över video. «Zoom är bra för att prata, men du kan inte använda den för att sjunga eller spela musik när du vill göra ljud samtidigt.» Att spela musik tillsammans live är vad musiker verkligen behöver göra för att fullända sin konst. Ange Aloha, vilket sänker latenshastigheterna från 500 millisekunder (ditt genomsnittliga Zoom-samtal) ner till 10 eller 20 millisekunder. Aloha-tekniken fungerar i tre delar för att få ned latensen till samma tid som om du befann dig i ett rum med någon på cirka nio fot från varandra. «För det första, när du skickar signalen, tar den din beställning och konverterar den till kod och förbereder den för nätverket. Den andra delen är det faktiska nätverket, som är internet,» sa Ehlers. «Och den tredje delen är att ta den koden och konvertera tillbaka till ljud på den mottagande sidan.» För musikerna som hittills har använt tekniken sa Ehlers att de har fått feedback om att det är en väldigt «bekant känsla» att spela med varandra live. «Jag tror att många musiker, när de provar det, tror att det kommer att kännas väldigt besvärligt och annorlunda än vad de brukade göra,» sa han. «Men när du börjar spela kan du bli fängslad av musiken, och du glömmer att du inte är i samma rum.»

Virtuella repetitioner gjordes möjliga

För musikerna och sångarna i San Francisco Opera har Aloha varit en spelväxlare i deras virtuella repetitioner under pandemin. Operans bosatta artister, kända som Adler Fellows, har inte uppträtt personligen sedan december 2019, så för att förbereda sig för sin första föreställning sedan dess har de förlitat sig på Aloha. «Vad Aloha har gjort det möjligt för oss att göra är att göra den typ av coachning som du skulle ha inför liveframträdanden,» sa Matthew Shilvock, San Francisco Opera General Director, till Lifewire i ett videosamtal.

San Francisco Opera Adler Fellows

«Vi har våra tränare och våra röstlärare som arbetar med sångarna [through Aloha] så att när vi väl har nått den första dagen av personliga repetitioner är de redo att gå.» jag vet inte om operans klassiskt utbildade musiker skulle ha varit tillräckligt förberedda för att uppträda. «Jag har bara blivit imponerad av bara de allra minsta sakerna [using Aloha]-som en pianist som hör en sångare andas och kan svara på det,» sa han. «Jag tror [Aloha] har en verklig förmåga att förändra hur människor tänker kring musikskapande. Visst under pandemin, men bortom den också.»

«Aloha» till framtiden

I en post-pandemisk värld sa Benincaso att han ser att Aloha-applikationer möjligen kan inkludera spel och virtuell och artificiell verklighet. Ännu tidigare än så vill han utöka Aloha-tekniken för att kombinera både ljud- och videoelement för livestreaming. «Så du kan ta den här virtuella repetitionen och göra den till en virtuell scen på ett sätt för att uppträda för publiken på sociala medier eller vilken plattform du än väljer», sa han. Aloha kommer att vara tillgänglig för kommersiell release i höst, vilket ger musiker den välbehövliga anslutningen som har saknats. «Att spela musik tillsammans live är vad musiker verkligen behöver göra för att fullända sin konst,» sa Ehlers.