Saltar al contenido

Fotografering för Bildbyråer Anklagelser för partiskhet för platser för ansikte

12 de febrero de 2023
GettyImages 958959850 b7bf5ba3f46c41f488fddc661c8d95db

Viktiga takeaways

  • Bilder på nätet kan visa rasistiska stereotyper av minoriteter, säger observatörer.
  • En Lifewire-granskning av stockbilder hittade karikatyrer av judar.
  • Förra året kritiserades Pete Buttigiegs presidentkampanj för dess användning av en bild på en kenyansk kvinna på en kampanjwebbsida.

Vissa bilder på nätet som föreställer kvinnor och minoriteter kommer under ökande granskning av kritiker som säger att de kan vidmakthålla rasistiska och kvinnofientliga stereotyper. Bildsajter har anklagats för att underrepresentera minoriteter och marginaliserade grupper. Bilderna som har laddats ner från dessa sajter har fått vissa politiker i problem för att de använt fel etnicitet i kampanjer. Och i vissa isolerade fall verkar bilderna förnedra de människor de menar att representera. «Det finns implicit fördom i bildmaterial, mest på grund av hur bilderna är taggade och kategoriserade», sa Minal Bopaiah, grundare och huvudkonsult på Brevity & Wit, ett designföretag som fokuserar på mångfald, i en e-postintervju. «Om du till exempel söker efter «attraktiv kvinna», ger de flesta bilddatabaser resultat som övervägande är vita och av samma kroppsstorlek och form. Det är väldigt få färgade kvinnor som dyker upp, och nästan aldrig bilder på kvinnor med några synliga funktionshinder.»

Antisemitiska bilder?

En snabb sökning på bildwebbplatser hittade illustrationer som verkar partiska. En recension av Getty Images av Lifewire hittade några bilder som verkar förstärka antisemitiska stereotyper. Till exempel visar en bild en långnäsad man med djävulsvingar som håller i ett mynt. Illustrationen är märkt «Gör en deal med djävulen, behornad röd demon som flyger och visar en Bitcoin Cryptocurrency för en man.»

Lifewire bad Anti Defamation League (ADL), en anti-bias organisation, att granska dessa bilder. «Karaktären som avbildas i den här bilden, med sin stereotypt stora näsa, mörka kläder och lust efter pengar, kan skapa antisemitiska troper hos tittarna, sa en talesperson för ADL i en e-postintervju. «Det finns över ett dussin andra bilder i den här bilden. serie där denna karaktär befinner sig i situationer som framkallar liknande antijudiska stereotyper. Vi vet inte om konstnären hade för avsikt att inkludera dessa antisemitiska implikationer eller om detta bara är en olycklig slump.»

En drogmissbrukskonceptbild som verkar ha antisemitiska undertoner.

En sökning av olika termer för judar och judendom på Getty Images «återlämnar vissa resultat som kan ge paus, inklusive bilder av djävlar», tillade ADL:s talesperson. «Men dessa bilder är också ofta taggade med etiketter som «kristendom» och «religion», vilket tyder på att de inte verkar vara specifikt riktade mot judar, utan snarare västerländska religioner i allmänhet. Inledande sökningar på Shutterstock och VectorStock fann liknande begränsade resultat, med vissa bilder som kan framkalla antisemitiska stereotyper även om de inte är öppet antisemitiska.» ADL-talespersonen sa att organisationen inte hade någon information om att frågan om antisemitiska bilder på fotosajter är utbredd, men tillade, «vi är medvetna om att olika aktiewebbplatser ibland har inkluderat stötande bilder, av vilka några inkluderar anti- Semitiska stereotyper, i sina inventeringar.» Anne Flanagan, Senior Director och Head of External Communications för Getty Images sa i en e-postintervju att företaget «granskar innehållet för att se till att bilderna som avbildas överensstämmer» med befintliga innehållspolicyer. Hon tillade att «Getty Images granskar regelbundet innehåll för att säkerställa att det inte bara överensstämmer med det juridiska, utan också dess samhälleliga ansvar, och vi har strikta policyer och standarder på plats för att styra våra bidragsgivare vid inlämning av innehåll och våra innehållsinspektörer i granskning och godkännande av innehåll som skickats in för inkludering på webbplatsen.»

Aktiepolitik

Frågor som involverar politik och stockbilder har dykt upp kring den växande rasspänningen i amerikansk politik. Förra året kritiserades Pete Buttigiegs presidentkampanj för att den använde en bild på en kenyansk kvinna på en kampanjwebbsida som främjade hans plan för att ta itu med rasojämlikhet. Rep. Ilhan Omar, D-Minn., twittrade att användningen av den kenyanska bilden var «inte ok eller nödvändigt.» Företag och vissa offentliga personer har kritiserats för att använda stockbilder kring de senaste Black Lives Matter-protesterna. Till exempel kritiserades New Orleans Saints quarterback Drew Brees för att ha använt en sex år gammal «handslag mot rasism» bild. Det var en del av en offentlig ursäkt för att ha sagt att han «aldrig kommer att hålla med om någon som respekterar USA:s flagga.» Problemet med bias i lagerbilder är vanligt för många stora datamängder, säger experter. «Fotografer laddar upp bilder som omedvetet kan förstärka sociala stereotyper,» sa Mikaela Pisani, AI-företaget Rootstraps Chief Data Scientist och chef för företagets Machine Learning Practice Area, i en e-postintervju. «När användare väljer samma foton om och om igen, snedvrids rekommendationsalgoritmerna mot en social fördom genom att visa «populära» bilder.»

Orange pappersperson med uppgiven ställning vid sidan av en cirkel av blåpappersmänniskor.

Standardsökningar kan innehålla implicit fördom, säger experter. «En sökning efter «man» eller «kvinna» på iStock, till exempel, har en märkbar brist på asiatiska och sydasiatiska människor,» sa Pisani. «Utöver rasstereotyper, bör andra fördomar som ålder också beaktas och deras inverkan på samhället som förmedlas genom användning av bildbanker. «Rasismen är inte öppen – det finns fortfarande alternativ, frågan är hur många alternativ. När du sökte efter «affärsmän» på Shutterstock dök 15 miljoner resultat upp. När filter av «kaukasisk kvinna» och «svart kvinna» används – är skillnaden nästan 1,9 miljoner resultat jämfört med bara 25 000.» Rasism kan också vara subtil i vissa bilder, säger observatörer. Bopaiah nämner exemplet med «centrera vita människor i en «mångkulturell» bild och att sätta färgade personer i ramarnas marginaler, och i att misslyckas med att införliva färgade i frågor som berör andra marginaliserade grupper. Det finns en brist på bilder av färgade personer med funktionshinder, vilket innebär att behoven hos färgade personer med funktionsnedsättning ofta ignoreras eller raderas.»

Hantera problemet

Utbildning är nyckeln till att bekämpa problemet, säger experter. «Stockbildsföretag bör utbilda sina anställda redaktörer så att de är bättre rustade att identifiera och flagga rasistiska och antisemitiska stereotyper och bilder», sa ADL-talesmannen. «Implicit partiskhet och annan anti-bias utbildning för deras personal kan hjälpa till att förhindra att potentiellt stötande bilder kommer in i deras kataloger.» Arkivfotosajter har försökt ta itu med problem med partiskhet genom att uppmuntra mångfald. Till exempel, Gettys #ShowUs-samling av bilder av målmedvetet olika kvinnor, som inte överensstämmer med «Instagram-standarden» för kvinnors kroppar. «Det är ett steg i rätt riktning, vilket säkerställer att användare måste ta färre steg för att få tillgång till en mängd olika bilder som inte överensstämmer med stereotyper,» sa Pisani. Företag bör undvika att använda stockfotobilder som förvärrar rasspänningar som de som visar polisbrutalitet, sa Wendy Melillo, docent i journalistik vid School of Communication vid American University, i en e-postintervju. «Ur ett strategiskt kommunikationsperspektiv måste företagstjänstemän som ansvarar för meddelanden fråga sig själva «varför väljer jag den här bildbilden och vad försöker jag säga?», sa Melillo. «Om dessa tjänstemän använder bilden som ett sätt att projicera en bild av att deras företag står i solidaritet mot rasism, skulle de vara bättre att hålla käften. En sådan strategi är inte autentisk och kommer bara att inbjuda till kritik snarare än respekt.» Under detta oroliga valår verkar USA mer splittrat än någonsin. Stockbilder kan vara en liten men ständigt närvarande del av problemet eftersom de förstärker stereotyper och fördomar.