Saltar al contenido

Kan Windows spela snyggt med Android-appar?

8 de julio de 2023
GettyImages 495108702 d63d4b5bb40e472ba2692a721a7e0f50

Viktiga takeaways

  • Samsung Galaxy-telefonägare kan nu strömma Android-appar på Windows 10.
  • Windows 10-användare kan multitaska med andra Windows-appar och fästa Android-appar till aktivitetsfältet eller Start-menyn.
  • Att köra Android-appar på Windows kan fortfarande vara klumpigt, säger en expert.

En nyligen genomförd åtgärd från Microsoft för att tillåta Windows-användare att streama Android-appar är ytterligare ett tecken på att gränsen mellan datorer och mobila enheter suddas ut, säger experter. Windows 10-användare med Samsung-enheter som stöds kan nu strömma Android-appar på sin dator. Det betyder att användarna närmar sig den dag då mobil- och PC-upplevelser inte går att skilja åt. Apple och Samsung är också bland de företag som tävlar om att blanda mobil- och PC-operativsystem. För närvarande undrar teknikkonsulten Dave Hatter hur värdefullt det faktiskt är att köra appar designade för en mobil enhet på en PC. «Även med den här funktionen tror jag att det fortfarande finns en väg att gå», sa han i en telefonintervju. «Inte alla Android-appar kommer att köras korrekt i Windows.» Att använda Android-appar på Windows kan fortfarande vara klumpigt, sa Manish Bhardia, VD för teknikkonsultföretaget Think Ai, i en telefonintervju. «Det kräver mycket arbete när det gäller användbarhet, men de är på väg åt rätt håll», sa han.

Spegel, spegel på din telefon

Windows nya streamingfunktion för Android lägger till den befintliga speglingsförmågan som tillhandahålls av Microsofts Your Phone-app. Nu kan Windows-användare välja från en lista med Android-appar i appen, multitaska med andra Windows-appar och fästa Android-appar i aktivitetsfältet eller Start-menyn. Att köra Android-appar kräver en Samsung Galaxy-telefon (för nu) och en PC som kör Windows 10 oktober 2019-uppdateringen eller senare. Företaget säger att det kommer att lägga till möjligheten att köra flera mobila Android-appar snart. Jag är en stor förespråkare för att sätta användaren först, och enligt min erfarenhet leder det alltid till kompromisser att designa något för alla formfaktorer. Windows ytterligare omfamning av Android kommer att öka marknaden för Android-appar, säger observatörer. «Detta är ett stort positivt för utvecklare eftersom de nu kan sälja sin produkt på fler sätt,» sa Ian Runyon, Vice President of Product på Tangoe, ett teknikutgiftshanteringsföretag, i en telefonintervju.

Mac-datorer blir mer iPhone-liknande

Microsofts satsning på att spela bra med Android är en del av en trend mot att slå samman skrivbords- och mobilupplevelsen. Apple får macOS att se mer ut som iOS med sin kommande Big Sur-uppdatering: Den erbjuder många av samma gränssnittselement som iPhones och iPads. Big Sur kommer också att tillåta utvecklare att enklare koda iOS-appar som kommer att köras på Mac. «I macOS Big Sur kan du skapa ännu mer kraftfulla versioner av dina appar och dra nytta av varje pixel på skärmen genom att köra dem med inbyggd Mac-upplösning», säger Apple på sin webbplats.

macOS Big Sur, som presenterades på WWDC20, introducerar en vacker omdesign och nya funktioner i Safari, Messages och Maps.

«Om du tittar på både Microsoft och Apple, har du två branschjättar som båda tittar på hur vi tar denna otroliga bas av mobilanvändare från iOS och Android och får dem att känna sig bekväma i våra stationära operativsystem,» sa Runyon. «Så, absolut för dem, finns det en uppsida att få människor att bädda in ytterligare i sitt ekosystem, men också att förtrogenhet är bra för användarna.» Det kräver mycket arbete när det gäller användbarhet, men de är på väg åt rätt håll. Samsung är ännu mer ambitiös med sin DeX-mjukvara som försöker förvandla telefoner till datorer. Dex tillåter användare att fästa en mus, tangentbord och bildskärm och projicera en skrivbordsbaserad UI-version av telefonen på skärmen. Runyon säger dock att DeX erbjuder en varnande berättelse om hur mobila och PC-operativsystem inte alltid blandas. «Jag är en stor förespråkare för att sätta användaren först, och enligt min erfarenhet leder det alltid till kompromisser att designa något för alla formfaktorer», tillade han. «Att avsiktligt designa upplevelser som kan anpassas till olika hårdvaror är fördelaktigt, men om du vill ta en skrivbordsupplevelse där och stoppa in den på en skärm som får plats i fickan, kommer det att bli en mängd kompromisser.» När kommer vi att se den perfekta sammansmältningen av dator och mobil? Inte riktigt än, eftersom det fortfarande finns en hel del avvägningar. Ändå kommer operativsystemet i fickan och det i ditt knä eller skrivbord närmare hela tiden.