Saltar al contenido

Din M1 Mac kan köra Windows snabbare än en dator

19 de junio de 2021
photo 1549652483 7dab2e1fcd2a 88252a9469224b5196db1722c0aacf6f

Viktiga takeaways

  • Parallell virtualiseringsprogramvara körs nu på Apple Silicon Mac-datorer.
  • M1 Mac-datorer kör Windows 30% snabbare än Intel Mac-datorer.
  • Windows på ARM är ännu inte officiellt tillgängligt för virtualisering.

Kan Parallels köra Windows snabbare på M1 Mac-datorer än på PC? Kanske, men inte lagligt. Än. Parallels är programvara som låter dig praktiskt taget köra andra operativsystem på din Mac. Istället för att starta upp en dator kan du bara dubbelklicka och starta en Windows-dator där på din Mac, och den kan göra allt som en “riktig” dator kan göra.

Nu kör Parallels på Apple Silicon, så att du kan använda den på din M1 Mac. «Apple M1 kan köra Windows 10 på ARM nästan två gånger snabbare än Microsofts egen hårdvara», säger Bram Jansen, chefredaktör på teknisk webbplats VPN Alert, till Lifewire via e-post. “Apple M1 kör Windows 10 ännu snabbare än Surface Pro X, som kör operativsystemet inbyggt och har en Snapdragon 8cx-baserad CPU. M1-processorn är byggd på ARM-arkitekturen. ”

Virtualisering, inte emulering

Parallels är virtualiseringsprogramvara, inte emuleringsprogramvara. En emulator återskapar en hårdvara som en app. Till exempel är en SNES-spelkonsolemulator en app som skapar en programversion av spelkonsolen, med alla kretsar efterlikna som kod. Du kan sedan köra en original spel-ROM på den maskinen, och spelet vet inte skillnaden.

Microsoft Word och Excel körs parallellt på en M1 Mac

Virtualisering är annorlunda. Den kör bara programvara på hårdvara som också kan köra den inbyggt. Till exempel kan de gamla Intel Mac-datorerna också köra Windows. Du skulle bara installera det som på vilken annan dator som helst. All Parallels gör är att Windows kan köras inuti ett appfönster i macOS, istället för att behöva starta om till Windows. Virtualisering är också snabbare än emulering av denna anledning. Och det är inte bara Windows. Du kan virtualisera andra operativsystem, troligen en version av Linux. Faktum är att just nu kan du inte lagligt använda Windows på en ARM-Mac, eftersom Microsoft ännu inte erbjuder en licens för att göra det.

Hastighet

Officiellt låter Parallels dig köra Windows eller Linux på din Mac med «inbyggda» hastigheter. Det betyder bara att det går med en hastighet som kan jämföras med om du installerade Windows på det gammaldags sättet. Men vad sägs om verklig användning? Apples M1 Mac-datorer ligger långt före Intels x86-chip när det gäller både prestanda och energianvändning. Så hur snabbt kör Windows på en M1 Mac? Svaret är ganska snabbt. «Apple M1 kan köra Windows 10 på ARM nästan två gånger snabbare än Microsofts egen hårdvara.» Parallellernas officiella siffror är imponerande. De säger att M1 Mac-datorer använder 250% mindre energi än en 2020 Intel MacBook Air och får upp till 60% bättre DirectX 11-prestanda än en Intel MacBook Pro. Och kör Windows på en M1 Mac? Trettio procent snabbare än att köra den på en Core i9 Intel MacBook Pro. Med andra ord är det snabbt. Mer än tillräckligt snabbt för att få ditt arbete gjort. Men det finns några problem.

ARMed och redo

För att installera Windows i Parallels måste du först spåra en version av Windows byggd för ARM, så att den faktiskt kan köras på din ARM-baserade Mac. Tekniskt är det inte tillåtet att installera det, eftersom Windows 10 på ARM endast är tillgängligt förinstallerat på datorer. Du kan dock registrera dig för Microsofts Windows Insider-program och ladda ner en kopia därifrån. Även då kanske du inte kan köra de Windows-appar du vill ha.

Med Parallels kör du en instans av Windows för ARM på din Mac, och detta kräver att alla Windows-appar i den här virtuella maskinen ska sammanställas för att köras på ARM. Problemet är inte många av dem är tillgängliga. Medan Mac-utvecklare till stor del har omfamnat övergången till Apple Silicon och justerat sina appar i enlighet därmed, är Windows inte så lyckligt lottat. För att mildra detta har Microsoft placerat en emulator i Windows 10 på ARM för att emulera x86-datorer.

Bara för att hålla räkningen kan du köra en Intel Windows-app, emulerad i en virtuell kopia av Windows för ARM, på din ARM-baserade M1 Mac. Jag förstår? Det här är långt ifrån idealt, eftersom emulerad programvara går långsammare, men med tanke på hastighetsvinsterna på M1 Mac-datorerna kan det gå bra. Avhämtningen är att det blir ganska praktiskt att köra en parallellinstallation på din Mac, om du verkligen behöver köra den äldre appen. Om inte? Bry dig inte. Åtminstone inte förrän Microsoft får sitt ARM-spel tillsammans.